Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Een eiwitrijk dieet: 5 voordelen!

Gezondheid

Een eiwitrijk dieet wordt door verschillende voedingsspecialisten en personal trainers aangeraden als het beste dieet voor een optimale lichaamssamenstelling. Het is namelijk zowel het ideale dieet voor wie wil afslanken als voor wie wil aankomen in spiermassa. Ontdek alle voordelen van een eiwitrijk dieet.

1. Optimale spiermassa

Het meest bekende en besproken voordeel is natuurlijk het optimaliseren van je lichaamssamenstelling en het verhogen van je spiermassa. Indien je wil afslanken kan je met een eiwitrijk dieet je bestaande spiermassa behouden. En omdat je minder koolhydraten eet val je toch af. Wie wil aankomen in spiermassa eet ook best voldoende eiwitten, omdat het de bouwstenen van je spieren zijn. Deze personen mogen wel meer koolhydraten en vetten eten om aan te komen

2. Het is gezond

Eiwitten doen veel meer dan enkel het opbouwen van spieren. Eiwitten zijn bouwstenen voor honderden molecules en structuren in je lichaam. Denk maar aan je huid en haar, al je organen, zenuwen, hormonen en spijsverteringsenzymen. Deze zijn allemaal opgebouwd uit eiwitten

Eiwitten zijn dus onmisbaar voor het goed functioneren van je lichaam. Koolhydraten en suikers daarentegen leveren je veel energie, maar hebben verder geen functie. Je kan ze dus makkelijker missen voor je gezondheid dan eiwitten. Want energie kan je ook uit vetten en eiwitten halen. Maar omgekeerd kan je van suikers geen bouwstenen maken. 

3. Het is erg verzadigend

Eiwitten zijn erg verzadigend. Een maaltijd bestaande uit een grote portie kip en een berg groenten geeft je een diep verzadigend gevoel. Hetzelfde kan niet gezegd worden over koolhydraten uit pasta of patat. Dergelijke maaltijden doen je al gauw meer calorieën eten dan je nodig hebt. 

4. Je komt minder snel aan

Omdat eiwitrijke maaltijden goed verzadigen is het makkelijker om je aan je persoonlijke energiebehoefte te houden, waardoor je niet aankomt. Een teveel aan eiwitten wordt omgezet in spiermassa, energie of het wordt uitgescheiden via de nieren, maar je komt er niet snel van aan. Bij suikers is dat een heel ander verhaal. Elke hoeveelheid die je niet meteen verbrandt, wordt als reserve opgeslagen in de spieren of het vetweefsel. 

5. Je energie blijft stabiel

Stabiele energie is voor iedereen belangrijk. Of je nu de hele dag op kantoor zit, of lekker vaak sport: we willen allemaal zoveel mogelijk energie. Suiker en koolhydraten bevatten veel potentiële energie, maar ze zorgen voor grote energieschommelingen. Dus ironisch genoeg zorgen ze vaak voor energiedipjes met lage energie. Vetten en eiwitten leveren je stabiele energie gedurende de hele dag. 

Zijn er ook nadelen aan een eiwitrijk dieet?

Voor gezonde mensen zijn er weinig nadelen aan een eiwitrijk dieet. Indien je sterk mindert met het eten van koolhydraten zal het de eerste week wel even wennen zijn. Omdat je lichaam niet gewoon is energie te halen uit vetten en eiwitten kan je je tijdelijk wat minder goed voelen. Maar na deze overgangsperiode voel je je zeker beter dan bij de start. 

Met een eiwitrijk dieet is het lastiger aankomen dan met een koolhydraatrijk dieet. Maar je komt wel optimaal aan in spiermassa, terwijl het bij een koolhydraatrijk dieet vooral vet is. 

Kwalitatieve eiwitbronnen zoals kip of vette vis zijn kostelijker dan goedkope suikers. Maar je krijgt er wel een fantastisch lichaam en een ton energie voor terug! 

Hoeveel eiwitten heb je nodig? 

Een eiwitrijk dieet betekent niet dat je je eindeloos moet volstoppen met eiwitten. Een overschot aan eiwitten is zinloos. Daarom kan je best berekenen wat voor jouw lichaam optimaal is en de rest van je dieet aanvullen met de juiste hoeveelheid gezonde vetten en koolhydraten. 

Om te weten hoeveel eiwitten voor jou optimaal zijn kan je onze FitChef Calculator gebruiken. Op basis van jouw geslacht, leeftijd, activiteitsniveau en doelstellingen bereken je in 2 minuten je behoefte in eiwitten, koolhydraten en vetten. 

Met een FitChef Premium abonnement krijg je bovendien elke week eetschema’s op maat die afgestemd zijn op jouw persoonlijke behoefte. 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema’s op maat