Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

6 voordelen van een eiwitrijk ontbijt

Gezondheid

Een gezond ontbijt kan zowel koolhydraatrijk zijn (denk maar aan brood of muesli) of meer eiwit- en vetrijk, denk maar aan een gebakken eitje. Waar jij uiteindelijk voor kiest, is persoonlijk, maar een eiwitrijk ontbijt heeft voor veel veel mensen best wat voordelen.

Wat is een eiwitrijk ontbijt?

Je vraagt je misschien af wat een echt eiwitrijk ontbijt is. Voor een gemiddeld persoon bestaat een eiwitrijk ontbijt uit ongeveer 20 tot 30 gram eiwitten. De exacte hoeveelheid hangt af van jouw persoonlijke eiwitbehoefte en de rest van je eetschema gedurende de dag. 

De hoeveelheid vetten en koolhydraten is afhankelijk van je doelstelling. In een eetschema voor afvallen kan je een eiwitrijk ontbijt nemen dat matig is in vetten en vooral laag in koolhydraten. In een eetschema voor aankomen zal je samen met de portie eiwitten ook een aanzienlijke portie koolhydraten willen innemen.

De voordelen van eiwitrijk ontbijt

Maar waarom zou je tijdens je ontbijt focussen op eiwitten? Een eiwitrijk ontbijt heeft meer voordelen dan je denkt! 

1. Je behaalt makkelijker je dagelijkse eiwitbehoefte

Stel dat je 120 gram eiwit per dag nodig hebt en je eet 4 maal op een dag. Dan heb je bij elke maaltijd al 30 gram eiwitten nodig. Maar stel dat je bij je ontbijt helemaal geen eiwitten inneemt (je eet bijvoorbeeld een fruitsalade), dan zal je bij de andere 3 eetmomenten telkens 40g eiwitten moeten innemen. Dat is behoorlijk lastig! Zodra je dus voor een eiwitarm ontbijt kiest, wordt het een stuk lastiger om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te komen.

Wil je graag weten hoeveel eiwitten jij precies nodig hebt? Dan kan je dit eenvoudig berekenen met onze FitChef calculator. En als je zeker wil zijn dat jij elke dag voldoende eiwitten, en ook al je andere voedingsstoffen, binnenkrijgt, dan kan een FitChef Premium abonnement de oplossing zijn. Hiermee krijg je elke week eetschema’s toegestuurd die helemaal zijn afgestemd op jouw persoonlijke energiebehoefte.

👉 Bereken je behoefte via onze calculator

2. Langdurige vetverbranding

Als je in de ochtend koolhydraten eet, geef je het signaal aan je lichaam dat er weer suiker en dus energie beschikbaar is. Je lichaam produceert insuline, waardoor je vetverbranding sterk wordt verminderd. Met een licht eiwitrijk ontbijt dat weinig koolhydraten bevat, blijft je insulinegehalte laag en kan je nachtelijke vetverbranding nog even doorgaan.

3. Meer energie en focus

Een licht eiwitrijk ontbijt geeft je wel de nodige energie om de dag te beginnen, maar je zult geen last hebben van een suikerdip. Hierdoor behoud je de hele ochtend je scherpe focus. Dit geldt vooral voor mentale taken.

Een eiwitrijk ontbijt werkt ook prima voor een rustige work-out zoals een wandeling of een lichte krachttraining. Voor een intensieve krachttraining of intervaltraining kan je er beter wel extra koolhydraten bij nemen.

4. Minder trek in zoetigheden

Goed begonnen is half gewonnen. Een eiwitrijk ontbijt is erg verzadigend. Het kost voor je lichaam iets tijd om eiwitten te verteren dan suikers en er wordt geen insuline geproduceerd. Deze evenwichtige vertering zorgt ervoor dat de energie langzamer in het lichaam wordt vrijgegeven waardoor je geen hoge energiepiek of energiedip hebt met de gekende “cravings” of vreetbuien als gevolg.

Door je dag goed in te zetten met een eiwitrijk ontbijt vergroot je dus de kans dat je ook de rest van de dag de verleiding van ongezonde zoete snacks kunt weerstaan.

5. Stopt spierafbraak

Na je avondmaaltijd heb je normaal gezien voldoende eiwitten opgenomen om de hele nacht te herstellen. Vooral wanneer je veel sport is een goede nachtrust essentieel voor de heropbouw van je spieren.

Wanneer je lichaam in de ochtend alle eiwitten heeft opgebruikt en je deze niet opnieuw aanvult, dan kan je lichaam spieren gaan afbreken. Dit is vooral van toepassing als je echt intensief traint. Maar met een eiwitrijk ontbijt neem je toch het zekere voor het onzekere.

6. Boost je humeur

Het eten van eiwitten verhoogt de levels van het aminozuur tyrosine. Dit aminozuur is verantwoordelijk voor de aanmaak van dopamine, wat je een goed gevoel geeft. Zo kan jij na je eiwitrijke ontbijt al fluitend de deur uit! Bovendien is ook het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel belangrijk voor een het niet opwekken van "hangry" gevoelens.

En ook van onze lekkere gezonde eiwitrijke ontbijtrecepten word je helemaal vrolijk! 

Eiwitrijke ontbijtrecepten

Het leuke van een eiwitrijk ontbijt is dat je een ruime keuze hebt aan koud en warme gerechten. Als je gewoon bent om in de ochtend muesli of brood te eten, dan kan je dit bijvoorbeeld eens vervangen door een ontbijt met kwark. Wie uitgebreider wil ontbijten, of misschien wel brunchen, kan een warme maaltijd kiezen zoals een omelet.

Eet smakelijk!