Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Makkelijke eiwitrijke maaltijden

Gezondheid

Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren en dus essentieel voor je spieropbouw. Ook wie wil afvallen eet best eiwitrijke maaltijden omdat ze niet enkel zorgen voor het spierbehoud, maar ook voor een verzadigd gevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel. Ontdek hoe je in 1-2-3 een heerlijke eiwitrijke maaltijd op tafel zet.

Makkelijke eiwitrijke maaltijden

Een gezonde eiwitrijke maaltijd klaarmaken gaat vaak sneller dan het bestellen van een afhaalmaaltijd. Fastfood is uiteraard ongezond, en vaak niet zo “fast” als je op dat moment zou willen. 

Ben je gehaasd en heb je geen tijd of zin om te koken, hou het dan erg eenvoudig. Zet een pan op het vuur en bak even een stukje gevogelte, vlees of vis. Steek een portie diepgevroren groenten & aardappelmix in de magnetron en je hebt een maaltijd. 

Heb je toch nog iets meer energie over, probeer dan eens deze eenvoudige recepten: 

Magere eiwitrijke maaltijden

Mager betekent officieel “lager in vet”. Ben je op zoek naar een magere eiwitrijke maaltijd met minder vet, dan moet je natuurlijk beginnen met een magere eiwitbron. 

  • Wat vlees betreft, is varkensvlees veel vetter dan rund. En gevogelte is het meest mager. Dieren die vrij kunnen rondlopen hebben minder vet en een hoger eiwitgehalte dan dieren die dit geluk niet hebben gehad. 
  • Bij vis heb je natuurlijk het onderscheid tussen vette vis en gewone witte vis. Witte vis is veel magerder, maar vette vis bevat wel de gezonde omega 3 vetzuren. Vooral vis die in het wild is gevangen bevat in verhouding minder vet, en de vetten zijn van betere kwaliteit. 
  • Plantaardige eiwitbronnen zoals tofu, kikkererwten en linzen zijn van nature heel mager. 
  • Let er ook op dat je maximaal 1 eetlepel vetstof gebruikt bij het bereiden. 

Meestal is echter de eiwitbron niet de boosdoener, maar al die andere zaken die je er bij eet. Kies bijvoorbeeld voor gekookte groenten en aardappelen, in plaats van gebakken patat. En laat je vooral niet verleiden door vettige sauzen en kies in plaats daarvan een gezonde tomatensaus. 

Eiwitrijke maaltijden afvallen

Om af te vallen moet je inderdaad niet overdrijven met vet, maar we eten met z’n allen vooral te veel koolhydraten. En de combinatie van te veel vet en te veel koolhydraten maakt ons zwaarlijvig. 

Minder koolhydraten eten is (in theorie althans) gelukkig best eenvoudig. De basis van je eiwitrijke maaltijd is natuurlijk je eiwitbron. Zorg ervoor dat die portie groot genoeg is zodat je ongeveer 30 gram eiwit binnenkrijgt. En vul de rest van je maaltijd aan met een berg groenten. Groenten zijn rijk aan allerlei voedingsstoffen en bevatten van nature al voldoende koolhydraten.

De “echte” koolhydraatbronnen, zoals aardappelen, rijst en pasta, kan je best drastisch beperken of achterwege laten. 

Eiwitrijke maaltijden op maat

Afhankelijk van je doel is het belangrijk om iets minder (of meer) eiwitten, koolhydraten en vetten te eten. Als je hier echt mee aan de slag wil, dan is een eetschema op maat de enige manier om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheden binnenkrijgt voor jouw lichaam en jouw doelstellingen. 

De eetschema’s van FitChef houden rekening met je geslacht, lengte, gewicht, leeftijd, bewegingsniveau, type sport, je doelstelling en je persoonlijke voorkeuren. Zo krijgt je lichaam echt wat jij persoonlijk nodig hebt om jouw doelen te bereiken. Bovendien kan je de schema’s aanpassen aan eventuele intolerantie, algemene dieetvoorkeuren en zelfs je maaltijdfrequentie. 

👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat