Welk fruit bevat 'veel' eiwitten?
GezondheidIn de meeste fruitsoorten zit een kleine hoeveelheid eiwitten. Elke eiwitbron in je voedingspatroon zal bijdragen aan je dagelijkse behoefte. Maar de hoeveelheid eiwitten in fruit is erg gering en door dagelijks 2-3 porties fruit te eten is het aandeel aan eiwitten bijna verwaarloosbaar. Toch is fruit eten verrassend belangrijk voor je eiwitten! Benieuwd waarom?
Bestaat er zoiets als eiwitrijk fruit?
Nee, laten we er geen doekjes om winden. Fruit met veel eiwitten of eiwitrijk fruit bestaat niet. Fruit alleen kan je niet voorzien in je dagelijkse behoefte aan eiwitten van ongeveer 1,4 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Het kan er alleen in heel beperkte mate aan bijdragen.
Eiwitrijke voeding zoals vlees, vis en peulvruchten bevat vaak tussen de 15 en 30 gram eiwitten per 100 gram. Voor fruit is het gemiddelde zo'n 1 à 2 gram.
Fruit met veel eiwitten
Als we spreken over fruit met veel eiwitten bedoelen we dan ook niet dat er in absolute zin veel eiwitten in zitten. Maar de ene fruitsoort bevat wel meer eiwitten dan de andere.
Watermeloen bijvoorbeeld bevat slechts 0,6 gram eiwitten en een peer 0,4 gram, nog minder dan de andere fruitsoorten.
Fruit met de meeste eiwitten
Het volgende lijstje bevat een aantal fruitsoorten met relatief veel eiwitten ten opzichte van andere fruitsoorten. Het fruit met de meeste eiwitten is de avocado, welke eigenlijk slechts op de valreep onder de “vruchten” valt. En rozijnen, die zijn natuurlijk ontdaan van water, waardoor ze via de achterdeur op plaats 1 belanden.
- Rozijnen: 3,3 gram
- Avocado: 2,6 gram
- Guava: 2,6 gram
- Passievrucht: 2,3 gram
- Dadels: 2,2 gram
- Jackfruit: 1,47 gram
- Abrikozen: 1,4 gram
- Bramen: 1,2 gram
- Frambozen: 1,2 gram
- Bananen: 1,2 gram
- Sinaasappels: 1 gram
- Kiwi's: 1 gram
- Kersen: 0,9 gram
- Perziken: 0,9 gram
- Pompelmoes: 0,9 gram
- Cantaloupe meloen: 0,9 gram
- Bramen: 0,88 gram
- Aardbeien: 0,8 gram
- Mango: 0,8 gram
- Abrikoos: 0,8 gram
Eet fruit voor je eiwitmetabolisme
Om aan je dagelijkse behoefte aan eiwitten te komen moet je dus niet focussen op fruit, maar op eiwitrijke producten zoals vlees, vis, zuivel, peulvruchten en een beperkte hoeveelheid granen.
Maar fruit bevat natuurlijk wel een hele hoop vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor duizenden processen in het lichaam, waaronder de verwerking van eiwitten.
Sommige fruitsoorten bevatten ook nog extra spijsverteringsenzymen. Deze enzymen helpen je lichaam bij de afbraak van grote eiwitten tot kleinere aminozuren. Een goede vertering van eiwitten is natuurlijk essentieel. En hoewel je eigen lichaam ook spijsverteringsenzymen aanmaakt, kan het eten van fruit je wel degelijk helpen, zeker als je je eiwitinname hebt verhoogd.
Enkele voorbeelden:
- Ananas bevat het spijsverteringsenzym bromelaïne. Dit enzym helpt eiwitten afbreken tot de kleinere bouwstenen, de aminozuren.
- Papaja’s bevatten het enzym papaïne, welke hetzelfde doet als bromelaïne.
- Kiwi’s hebben ook hun eigen spijsverteringsenzym: actinidaïne, dat je helpt bij de vertering van eiwitten.
Ben je op zoek naar een gezond eetschema, dat jou voorziet van de juist hoeveelheid eiwitten? Dan ben je bij FitChef aan het juiste adres!
Met een FitChef Premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat, helemaal aangepast aan jouw persoonlijke energiebehoefte. Zo krijg je de juiste hoeveelheid calorieën en eiwitten binnen om jouw persoonlijke doelstelling te behalen. En dat alles op een gezonde manier, met voldoende fruit!
👉 Meld je hier aan voor gezonde eetschema's op maat