Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

De voor- en nadelen van een fruitdieet

Gezondheid

Fruit is gezond, het zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Voldoende fruit eten is dus belangrijk, en sommige mensen zweren daarom bij een volledig fruitdieet. Is dit dieet dan de heilige gezondheidsgraal, of zit er toch een keerzijde aan het eten van te veel fruit?

Wat is het fruitdieet? 

Indien je het fruitdieet volgt, betekent dit dat je enkel en alleen rauw fruit eet. De strikte aanhangers eten dus geen vlees, vis, graanproducten, zuivel en zelfs geen groenten

Er bestaan wel variaties op dit dieet waarbij je een kleinere hoeveelheid vis, vlees, of groenten eet. Maar voor de duidelijkheid, laten we deze variaties in dit blog achterwege.

Wat zijn de voordelen van het fruitdieet? 

Fruit is gezond, dus laten we beginnen met de positieve effecten van dit dieet. 

Veel gezonde voedingsstoffen

Fruit bevat veel vitamines, mineralen, vezels en water. Allemaal voedingsstoffen die erg belangrijk zijn en waar je niet snel te veel van zal binnenkrijgen. Integendeel, omwille van een ongezonde levensstijl met te veel fastfood en te weinig fruit en groenten zijn er juist veel mensen met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. 

Weinig slechte stoffen

Het vermijden van fastfood, bewerkte vleeswaren en anti-nutriënten uit andere voedingsmiddelen is op zich al erg goed. Het fruitdieet lijkt dus wel aan te zetten tot gezondere eetgewoontes. Indien je vorige dieet erg ongezond was, zet je vast een stap in de goede richting. 

Minder cravings

Hoewel fruit veel suikers bevat, zorgt het toch niet voor cravings. Dat komt omdat de suikers vergezeld zijn van vezels en dus langzaam worden opgenomen. De snelle suikers zorgen dus voor veel nuttige en bruikbare energie. 

Makkelijk afvallen

Omdat je geen slechte en ongezonde voedingsstoffen eet, en je geen cravings krijgt, zul je makkelijk kunnen afvallen. Fruit eten zorgt voor een natuurlijke balans in je energie-inname en verzadigingsniveau waardoor je je niet zal overeten, en je makkelijker gewicht verliest. 

Wat zijn de nadelen van het fruitdieet? 

Hoewel fruit eten gezond is, is een volledig fruitdieet toch niet zo optimaal omwille van de volgende redenen: 

Fruit bevat niet alle vitamines en mineralen

Fruit zit boordevol vitamines en mineralen, maar bevat bijvoorbeeld weinig calcium, ijzer en B-vitamines. Hiervoor zou je je dieet beter aanvullen met groenten en dierlijke producten. 

Fruit bevat erg weinig eiwitten

Fruit bevat veel suikers, en indien je ook avocado eet (want dat is een vrucht), dan krijg je ook wel wat vetten binnen. Maar fruit bevat erg weinig eiwitten. Hierdoor verlies je je spiermassa en ondermijn je tal van andere functies in het lichaam. Het laag eiwitgehalte is een van de belangrijkste risicofactoren van het fruitdieet! 

Eenzijdig en saai

Het fruitdieet is niet enkel eenzijdig wat betreft de voedingsstoffen, maar ook voor je eetlust en mentaal welbevinden is het niet erg fraai. Elke dag hetzelfde eten en je beperken tot fruit kan erg saai en eentonig worden. Zeker wanneer je je in sociale situaties bevindt, zou je motivatie wel eens zo krom als een banaan kunnen komen te staan. 

Een gezond dieet bestaat uit een grote variatie aan gezonde verse voedingsmiddelen zoals fruit, maar ook groenten, vlees, vis, graanproducten, noten en zaden. En om je gezondheid verder te optimaliseren of aan te komen of af te vallen dien je gewoon je macro’s juist af te stemmen. 

Met een FitChef premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat waarbij je macronutriënten volledig worden afgestemd op je persoonlijke behoefte. Zo krijg je alles binnen wat je nodig hebt om gezond te zijn en om je doelstelling te bereiken. 

👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat