Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is geen vlees eten echt beter voor je gezondheid?

Gezondheid

Steeds meer mensen worden zicht bewust van wat ze eten en welke impact dit heeft op hun gezondheid en de rest van de wereld. Vlees is een van de heetste onderwerpen dat zorgt voor een grote tweestrijd tussen de klassieke vleeseters en de hippe vegetariërs en vegans. Over vlees valt zeker heel wat te zeggen, maar de waarheid ligt zoals gewoonlijk in het midden van de tafel.

Waarom geen vlees eten? 

Geen vlees eten kan verschillende redenen hebben. En elke reden is een aparte diepe discussie waard. Mocht je in zo’n discussie terechtkomen, probeer dan vooral ook te luisteren en te leren van de andere persoon, in plaats van enkel je eigen standpunt op te dringen. Een discussie moet een interessant gesprek zijn, geen ruzie. 

In de eerste plaats is er het dierenleed zelf. Een dier dat je opeet, geeft zijn leven voor jou. Daar is weinig discussie over. Hebben wij als mens het recht dat leven te nemen? En hoe zit het met de leefomstandigheden van die dieren? 

Het eten van vlees zou ook een grote impact hebben op het klimaat. De vleesindustrie zorgt vast voor veel uitstoot en dergelijke. Maar dan moet je ook de uitstoot van het telen en transporteren van andere voedingsmiddelen in rekening brengen. En ook het waterverbruik voor het telen van avocado’s bijvoorbeeld heeft een impact. 

Zoals je ziet, kan je over alles discussiëren. Ook over het derde argument van gezondheid. Daar gaan we in dit artikel even dieper op in. 

Wat is er ongezond aan vlees? 

Rood zoogdierenvlees bevat van nature het stofje Neu5Gc, dat kankerverwekkend zou zijn. Wetenschappers gaan ervan uit dat we vroeger als jagers en verzamelaars wel veel vis en gevogelte aten, maar dat we niet zomaar een wilde mammoet konden vangen. Onze genen en ons immuunsysteem zouden nog steeds niet zijn aangepast aan rood vlees. 

Nog erger is natuurlijk dat je bewerkte vleeswaren eet zoals salami en worst. Deze zitten vol nitraten en nitrieten als bewaarmiddel en voor het behoud van de kleur. Te veel van deze stoffen is schadelijk voor je gezondheid. 

Sommige wetenschappers beweren ook dat het aanwezige heemijzer de wand van de dikke darm kan beschadigen en de aanmaak van stofjes stimuleert die het DNA kapot maken. 

Wat mis je als je geen vlees eet? 

Als je bovenstaande zaken leest, dan eet je nooit nog vlees. Maar als je geen vlees eet, mis je ook enkele voedingsstoffen

  • Eiwitten: vlees is een uitstekende bron van biologisch hoog kwalitatieve eiwitten. Je kan eiwitten ook uit plantaardige bronnen halen, maar die zijn minder bruikbaar voor het lichaam. Indien je al je eiwitten uit peulvruchten zou halen, dan moet je er heel veel van eten. En hierdoor krijg je ook heel wat onverteerbare vezels binnen, waardoor je je opgeblazen kan voelen. 
  • Ijzer: Rood vlees is de beste bron van kwalitatief dierlijk ijzer. Plantaardig ijzer is minder goed opneembaar en vis of gevogelte bevat veel minder ijzer dan rood vlees. 
  • Vitamine B1 en B12: Vlees is een goede bron van vitamine B12, al kan je deze nog wel uit andere voedingsmiddelen halen of eenvoudig supplementeren. 

Is geen vlees eten dan een goed idee?  

De keuze aan voedingsmiddelen is tegenwoordig zo uitgebreid dat we de luxe hebben om te kiezen waar we onze voedingsstoffen vandaan halen. 

Je kan prima gezond leven zonder vlees. De vraag is echter welke voedingsmiddelen jij kiest ter vervanging. Eet je nog wel gevogelte, vis of eieren? Of ga je helemaal plantaardig? 

Een van de grootste zorgen is het binnenkrijgen van voldoende eiwitten. Indien je geen vlees meer eet, is het handig om een eetschema te gebruiken waardoor je er zeker van bent dat je de juist hoeveelheid macronutriënten binnenkrijgt. 

Met de eetschema’s van FitChef krijg je elke week eetmenu’s op maat. Deze zijn zodanig gepersonaliseerd, dat je, ongeacht je persoonlijke dieetvoorkeuren, altijd de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt. Zo kan jij je eigen dieetkeuzes maken en blijf je lekker gezond en vitaal! 

👉 Meld je hier aan voor gezonde eetschema’s op maat

Geen vlees of gezond vlees

Er zal vast nog wel een tijdje gediscussieerd worden over wat het “beste” dieet is. Maar over 1 ding zijn de professionals het wel eens. Hoe beter de kwaliteit van je vlees (en de rest van je voeding), hoe beter voor je gezondheid.

Dus wil je niet helemaal stoppen met vlees, ga dan af en toe voor een stukje van hoge kwaliteit, in plaats van elke dag bewerkte vleeswaren te eten. De dieren in de stal, maar ook de kleinere diertjes in je darmen zullen je dankbaar zijn.