Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Gezond drinken: 4 caloriearme dorstlessers

Gezondheid

We weten allemaal dat we goed op ons eten moeten letten om af te vallen of juist aan te komen. Maar niet alleen de calorieën op je bord hebben invloed op je gewicht en lichaamsbouw! Ook wat je drinkt kan een behoorlijk verschil maken. Gezond drinken is daarom net zo belangrijk als gezond eten. Maar wat zijn nou gezonde calorie-arme dranken? We zetten in deze blog 4 opties op een rij.

Waarom gezond drinken?

Laten we bij het begin beginnen: waarom is het überhaupt belangrijk om voor gezonde drankjes te kiezen? Daar zijn twee redenen voor: calorieën en suikers.

Calorieën in drinken

De hoeveelheid calorieën in drinken ligt hoger dan je misschien zou denken. Een snel lijstje:

 • Icetea: 60 kcal per 250 ml
 • Appelsap of sinaasappelsap: 118 kcal per 250 ml
 • Cola: 126 kcal per 250 ml
 • Witte wijn: ca. 150 kcal per glas
 • Biertje: ca. 250 kcal per flesje

Je ziet waarschijnlijk al wat het probleem is. Stel, je drinkt een glas sinaasappelsap bij het ontbijt, een flesje cola bij de lunch en neemt een wijntje bij het avondeten. Dan heb je daarmee al rond de 300 kcal binnengekregen. Vervelender nog: het gaat om 300 kcal die helemaal niet verzadigen!

Als je bijvoorbeeld af probeert te vallen, kunnen 300 kcal genoeg zijn om al je voortgang teniet te doen. Genoeg reden om een beetje uit te kijken, dus.

Suikers in drinken

Daar komt nog een tweede probleem bij. Vrijwel alle calorieën in drankjes komen uit suikers. Dat betekent dat een glas icetea zo'n 15 gram snelle suikers aan je lichaam levert, en vruchtensap maar liefst 30 gram. En dat terwijl de WHO aanraadt om dagelijks niet meer dan ca. 50 gram suikers te eten.

Drinken met suiker levert dus niet alleen nutteloze calorieën, dat zijn ook nog eens calorieën die voor een piek in je bloedsuiker zorgen. Het gevolg: je krijgt juist méér trek in zoetigheid. Zo kan ongezond drinken er ook nog eens voor zorgen dat je per saldo juist meer gaat eten.

Het punt mag duidelijk zijn: het is beter om niet te veel suikerige calorieën via je drinken binnen te krijgen. Maar als cola en icetea geen goede keuzes zijn, wat zijn dan wel calorie-arme dranken?

4 keer gezond drinken

1. Water

Nummer 1 op de gezonde lijst is natuurlijk "gewoon" water. Het bevat geen calorieën of ongezonde stofjes, is razend goedkoop en helpt je lichaam om optimaal te functioneren. Simpel, maar daarmee ook precies wat je nodig hebt.

Vind je water niet lekker of gewoon saai? Dan kun je je water een smaakje geven door er fruit of kruiden aan toe te voegen. Daarmee bevat het nog steeds praktisch geen calorieën, maar wordt het wel een stuk lekkerder. Lekker voor je water met een smaakje zijn bijvoorbeeld:

 • Munt
 • Komkommer
 • Frambozen
 • Plakjes sinaasappel of citroen
 • Gember
 • Tijm

Je kunt eindeloos variëren met verschillende toevoegingen! Zo hoeft water drinken zeker niet saai te worden.

2. Thee

Thee is natuurlijk ook gewoon water met een smaakje, zij het dan warm. Wederom geldt dus: geen calorieën. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je geen suiker toevoegt.

Welke thee je dan kiest, maakt niet heel veel uit. Groene en zwarte zijn rijk aan antioxidanten, die celschade in je lichaam verminderen. Ook verminderen ze mogelijk je cholesterol, waardoor de kans op hart- en vaatproblemen afneemt.

Maar ook kruidenthee heeft voordelen, die per kruid verschillend zijn. Zo helpt kamillethee je om beter te slapen, verbetert pepermuntthee de spijsvertering en kan frambozenbladthee de symptomen van menstruatie en de overgang verminderen. Een voordeel van kruidenthee is ook dat het, in tegenstelling tot groene en zwarte thee, geen cafeïne bevat. Dat is vooral handig als je graag 's avonds thee drinkt.

Eigenlijk geldt dat je met thee niet echt verkeerd kunt zitten. Kies dus vooral wat je lekker vindt!

3. Koffie

Net als thee bevat koffie van zichzelf geen calorieën. Je hoeft een dieet niet dus niet zonder cafeïne te doen! Wel voegen veel mensen er zelf calorieën aan toe in de vorm van melk en suiker. Wil je echt caloriearm drinken, dan is het beter om dat niet te doen.

Koffie is ook zeker niet ongezond, in tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt. Zo bevat het de stof cafestol, die ook je cholesterol weer verlaagt. Ook bevat het net als thee flink wat antioxidanten en vermindert het mogelijk de kans op diabetes type 2.

Wel moet je een beetje uitkijken wanneer je koffie drinkt. Het effect van cafeïne blijft langer hangen dan je zelf bewust merkt, en kan je slaap behoorlijk verstoren. Het is daarom verstandig om na 4 uur 's middags geen koffie (of zwarte en groene thee) meer te drinken.

En vergeet niet om bij de koffie een glaasje water te drinken! Cafeïne is echter niet zo dehydraterend als vaak wordt aangenomen. Het drijft wel het ingenomen vocht van de cafeïne-houdende drank zelf af, maar onttrekt niet alle vocht aan het lichaam. Een extra glaasje water voor de zekerheid kan dus zeker geen kwaad. 

4. (Magere) zuivel

De meeste mensen denken bij gezond drinken niet zo snel aan melk. Toch is dat wel degelijk een prima keuze! Zuivel bevat wel wat calorieën, maar bij magere varianten komen die vrijwel alleen uit eiwitten. De negatieve effecten van suikers zijn hier dus niet van toepassing. Daarnaast zit melk vol vitamines en mineralen, zoals vitamine B12 en calcium.

Wil je juist aankomen, dan kun je in plaats van magere zuivel ook prima voor de volle varianten kiezen. Daarmee krijg je dezelfde voedingsstoffen binnen, maar door de extra vetten ook wat meer calorieën. Hou wel in gedachten dat het hier om verzadigde vetten gaat! Eet je al redelijk wat dierlijke producten op een dag, dan is dit geen verstandige optie.

Ten slotte: kun je geen lactose verteren, of eet je liever plantaardig? Dan kun je ook voor plantaardige zuivelvervangers kiezen. Er zijn tegenwoordig heel wat varianten verkrijgbaar, allemaal met hun eigen kenmerkende smaak: sojamelk, amandelmelk en havermelk, bijvoorbeeld. Kies wel voor de ongezoete opties, en let op dat je een merk kiest waar calcium en B12 aan zijn toegevoegd!

En suikervrije frisdranken?

Een laatste kwestie: hoe zit het dan met suikervrije light producten? Die bevatten ook geen calorieën en kunnen dus prima gezond drinken zijn, toch?

In theorie klopt dat, maar toch raden we je niet aan om te veel gebruik te maken van light cola en soortgelijke producten. Daar zijn een aantal redenen voor:

 • Light frisdranken bevatten veel zuren. Die tasten je gebit aan (ook zonder de suikers!) en kunnen daarnaast je maag irriteren.
 • De intense zoete smaak van light frisdranken kan ervoor zorgen dat je juist meer trek blijft houden in zoet. En die koekjes en chocoladerepen bevatten wel calorieën, ook als de frisdrank dat niet doet...
 • Niet iedereen reageert goed op kunstmatige zoetstoffen. Zeker in grote hoeveelheden kunnen sommige van deze stoffen voor irritaties en buikklachten zorgen.

Af en toe een light drankje is natuurlijk prima! Maar als je iets zoekt om iedere dag bij de lunch te drinken, kun je beter voor één van de opties hierboven kiezen.