Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Ideeën om zelf gezond ijs te maken

Gezondheid

Niets smaakt zo verfrissend als een heerlijk ijsje op een warme zomerdag. Het is natuurlijk supergezellig om in een leuke ijssalon je favoriete ijsje samen te stellen. Maar je kan ook zelf ijs maken. Het is een leuke activiteit voor volwassenen en kinderen. En omdat je zelf de controle hebt over de ingrediënten, is het vaak een gezondere keuze.

Gezond ijs maken zonder ijsmachine

Geen paniek, ijs maken zonder een ijsmachine is zeker mogelijk. Al heeft zo’n machine wel degelijk nut. In de ijsmachine wordt ijs lang en langzaam gemengd; op deze manier komt er meer lucht in het ijsmengsel, waardoor het zo zacht en romig wordt.

Als je geen ijsmachine hebt kan je ook een keukenmachine, een staafmixer of zelfs een blender gebruiken. Dit moeten wel toestellen zijn met voldoende power. In de blender krijg je meer een softijs effect, in de foodprocessor wordt het wel iets steviger. 

Roomijs zonder ijsmachine

Voor de basis van roomijs heb je de volgende ingrediënten nodig: 

  • Melk: 380ml
  • Slagroom: 160 ml
  • Suiker: 90 g

Meng de ingrediënten tot een zachte massa en giet het in een pot met deksel. Dit mengsel kan je het beste minimaal 12 uur laten bevriezen. 

Tip: Wil je dit roomijs een extra aroma geven? Experimenteer dan eens met vanille, kaneel of citroenzest. 

Sorbetijs zonder ijsmachine

Zonder ijsmachine is sorbetijs maken eenvoudiger dan roomijs. En het is bovendien klaar in een handomdraai zodat je er meteen van kan smullen. 
Meng simpelweg wat bevroren fruit, met water en suiker of honing in de blender en genieten maar! 

Mango sorbetijs:

  • Mango 300 g
  • Water 200 ml
  • Suiker 100 g

Aardbei sorbetijs:

  • Aardbeien 250 g
  • Suiker 100 g
  • Water 150 ml

Citroen sorbetijs:

  • Citroensap 100 ml
  • Suiker 100 g
  • Water 250 ml

Frambozen sorbetijs: 

  • Frambozen 250 g
  • Water 150 ml
  • Suiker 100 g

Bananenijs maken

Bananen vormen een prima basis voor ijs! Ze zijn zacht en geven een romige structuur. Zorg er wel voor dat ze goed rijp zijn. Je kan stukjes licht overrijpe bananen in je vriezer bewaren, zodat je op elk moment vers ijs kan maken. 

Ingrediënten: 

  • 6 diepgevroren bananen in plakjes
  • 1 dl yoghurt
  • 1 el honing
  • snufje kaneel

Eventueel kun je extra vers fruit naar keuze toeveogen zoals aardbeien, mango, granaatappel of ananas. Meng het geheel tot een zachte massa en vries het nog een tijdje in (zeker als je extra fruit gebruikt). 

Waterijs

Meestal wordt waterijs gemaakt met enkel siroop en water. Het is dan ook niet zo zacht als sorbetijs. 
Een gezondere optie, in plaats van siroop, is om sinaasappelsap (en fruit) te gebruiken. 

Pers 4 sinaasappels en zeef het sap voor een egalere structuur. Vul je ijsvormpjes met dit sap en zet ze in de vriezer.

  • Je kan het sap ook mengen met kleine hele stukjes fruit voor een leuke surprise.
  • Een andere optie is om dit extra fruit (ongeveer 100 gram bosbessen, frambozen of aardbeien) er doorheen te mixen met een blender. 

Koolhydraatarm ijs

De suikers in ijs zijn helaas niet zomaar te vervangen. De suiker in roomijs dient niet alleen voor de zoete smaak, maar ook om het ijs zacht en romig te maken. 
En ander ijs zoals sorbetijs bevat natuurlijk een hele hoop natuurlijke fruitsuikers. 

De beste optie is om de suiker in roomijs te vervangen door een zoetstof in poedervorm, zoals stevia. Maar voor een optimaal resultaat kun je toch beter niet alle suikers vervangen.

Probeer eerst eens de helft van de suikers te vervangen door stevia en de andere helft door een natuurlijker alternatief zoals honing. Honing is gezonder dan geraffineerde suikers, maar wat betreft het aantal calorieën maakt het geen verschil. 

Suikervrij ijs

Wil je helemaal suikervrij ijs, dan moet je alle suiker vervangen door stevia. Mocht de smaak of structuur tegenvallen, zorg dan wel dat je het adres van je favoriete gelateria bij de hand hebt! 

Gezond proteïne ijs maken

In het meeste ijs zit vooral veel suikers en ook heel wat vetten, door de melk en de room. Maar met een beetje puzzelen kan je ook heerlijk proteïne ijs maken. Een ideale post-workout snack op een warme zomerdag! 

De basisingrediënten voor proteïne ijs: 

  • 1 schep eiwitpoeder
  • (Amandel)melk of magere kwark 250 ml
  • Steviapoeder 1 eetlepel
  • Cacaopoeder 1 eetlepel

 Tip: Haal het mengsel elk half uur even uit de vriezer om goed door te roeren. 

Gezonde toppings

Is je ijs klaar? Wacht dan nog even met proeven. Met een paar extra gezonde toppings zorg je voor nog meer smaaksensaties! Het leukste is om verschillende potjes klaar te zetten met toppings en je gasten zelf hun ijsje te laten versieren. 

Enkele voorbeelden van gezonde toppings: 

  • Havermoutcrumble
  • Amandelschilfers
  • Kokossnippers
  • Vers fruit
  • Gevriesdroogd fruit
  • Cacaonibs