Makkelijk en gezond thuis koken: 7 tips
GezondheidDoor zelf te koken neem je je gezondheid letterlijk in eigen handen. Indien je aan de slag gaat met natuurlijke producten zet je automatisch al de grootste en belangrijkste stap naar een betere gezondheid, en een optimaal lichaamsgewicht. Elke dag lekkere en gevarieerde gerechten op tafel zetten is echter niet zo vanzelfsprekend en daarom komen deze 7 tips zeker goed van pas!
1. Deel je keuken praktisch in
Laten we beginnen bij het begin. Het is leuk als je keuken er mooi en strak uitziet, thuis koken moet vooral praktisch zijn. Zorg bijvoorbeeld voor een grote stevige snijplank en een handige keukenmachine. Aan de muur kan je je kruidenrekje plaatsen en misschien vind je op je aanrecht plaats voor een messenblok. Indien je de meeste keukentools binnen handbereik hebt, wordt koken een stuk aangenamer, en gaat het veel vlotter. O ja, een muziekbox in de buurt kan ook helpen.
2. Kook lekker Hollands
Thuis koken dient vooral haalbaar te zijn zodat je het kan volhouden. Eenmaal per week of bij speciale gelegenheden kan je heus wel eens wat uren in de keuken vertoeven. Maar hou het tijdens de drukke werkweek zo eenvoudig mogelijk. Een stuk vlees, een groente en wat aardappelen, en je eet al een pak gezonder dan de gemiddelde Nederlander.
3. Varieer met hetzelfde
Elke dag een nieuwe creatieve maaltijd verzinnen gaat je echt stress bezorgen. Indien je de inspiratie hebt, ga er dan vooral voor, maar het is niet nodig. Eet bijvoorbeeld elke dinsdag pasta, maar varieer de saus; of eet elke vrijdag vis met puree, maar varieer de vis. Dat maakt het uitkiezen van je maaltijd een heel stuk eenvoudiger.
4. Maak een eenpansgerecht
Tenzij je een huishoudhulp hebt, zal je je ook moeten ontfermen over de schoonmaak. Door zo min mogelijk potten en pannen te gebruiken, hoef je ook niet veel op te ruimen. Een eenpansgerecht is bovendien ook erg makkelijk om te maken. Met een aziatische curry kan je eindeloos variëren, en met een heerlijke “kruidenpasta” kan het nooit mislukken.
5. Kies een eenvoudig ovengerecht
Ook sommige ovengerechten zijn erg praktisch om te bereiden. Na het snijden van wat groenten breng je alles samen in de ovenschotel en hoef je verder niet in potten blijven roeren. Hierdoor heb je tijd over om de keuken al wat op te ruimen, de tafel te dekken of even wat anders te doen.
6. Gebruik diepvriesproducten
Gezond thuis koken moet praktisch zijn, dat begrijp je ondertussen al. En diepvriesgroenten zijn hier ideaal voor. Omdat je ze bijna eindeloos kan bewaren, kan je altijd een grote voorraad in huis halen voor onvoorziene omstandigheden. Vaak zijn ze al voorgegaard, waardoor je ze enkel nog even moet opwarmen. En het goede nieuws is dat de voedingswaarde bijna hetzelfde is als bij verse groenten.
7. Gebruik een eetschema
Vind je het zoeken naar gepaste gerechten niet zo fijn? Of heb je misschien een bepaalde doelstelling voor ogen zoals aankomen in spiermassa of afvallen? Dan is een eetschema het ideale hulpmiddel. Een gepersonaliseerd eetschema verlost je niet alleen van keuzestress, maar geeft ook aan hoeveel jij van alle ingrediënten nodig hebt om je doelstelling zoals gezond afvallen te bereiken.
Met een FitChef Premium abonnement krijg je wekelijks gepersonaliseerde eetschema’s op maat, zodat je makkelijk en gezond thuis kan koken en tegelijk kan werken aan je doelen.