Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Gezonde dipsausjes maken is makkelijker dan je denkt! 6 x inspiratie!

Gezondheid

Je plant een (verjaardags)feestje of een leuke avond met je vrienden en je wil iets gezonds op tafel zetten. Van rauwe groenten gaan je gasten misschien niet zo blij worden, tenzij je er heerlijke dipsausjes bij serveert! En als je ze zelf bereidt, kan je ze een stuk gezonder maken.

Zelf gezonde dipsausjes maken

Je zou natuurlijk je dipsausjes in de supermarkt kunnen kopen. Maar de kans is groot dat er dan suiker en bewaarmiddelen aan toegevoegd zijn. De ingrediënten zijn ook niet meer vers. Het zijn vooral caloriebommetjes met weinig gezonde voedingsstoffen. Je eigen verse en gezonde sausjes maken is best makkelijk met onze 6 inspiratie-tips. 

1. Dipsausjes voor groenten

Als je groenten zoals worteltjes gebruikt om mee te dippen, mag het dipsausje best iets voller van smaak zijn. Een aioli sausje heeft net wat extra’s ten opzichte van gewone mayonaise

Voor een gezonde aioli gebruik je de volgende ingrediënten: 

  • 1 citroen
  • 4 el mayonaise
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 1 tl dijonmosterd
  • 2 tenen knoflook

Wat belangrijk is voor een gezonde aioli is dat je olijfolie gebruikt en geen zonnebloemolie of andere plantaardige olie met veel omega 6. En voor dezelfde reden is de keuze van je mayonaise ook belangrijk. We hebben zelfs een heel blog geschreven over waarom mayonaise gezond is, als je de juiste ingrediënten gebruikt. 

Bereidingswijze: 

Maak de citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Deze citroenrasp meng je met de mayonaise, olijfolie en mosterd. Pers de knoflook erboven uit. Pers de citroen en gebruik het citroensap om de saus verder op smaak te brengen. Voor een meer pikant sausje kan je ook wat extra tabasco toevoegen. 

2. Gezonde dipsausjes op basis van kwark of yoghurt

Hoewel mayonaise dus ook gezond kan zijn, zijn dipsausjes op basis van yoghurt lager in vetten en calorieën. Griekse yoghurt is bovendien rijk aan eiwitten, ideaal voor je sportieve gasten.

Ingrediënten voor een Griekse yoghurtdip: 

  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 3 takjes platte peterselie, fijngehakt
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • sap van een ½ citroen

Bereidingswijze: Meng alles door elkaar en brengt eventueel extra op smaak met wat vers gemalen peper. 

3. Guacamole/avocado dip

Geen dipfeestje zonder guacamole, de dipperste dipsaus. 

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 2 rijpe avocado's
  • een halve limoen of citroen
  • 1 teentje geperste/geplette knoflook
  • peper
  • zout
  • enkele takjes koriander

Optioneel: 

  • 1 grote rijpe tomaat, fijngesneden
  • 1 kleine rode ui, heel fijngesneden
  • 1 rode chilipeper, zaadlijsten en pitjes verwijderd, heel fijngesneden

Bereidingswijze: Meng de avocado’s in een kom en plet ze met een vork. Meng ook alle andere ingrediënten erdoor. Indien je een meer smeuïge guacamole wilt kan je een keukenmachine gebruiken. Maar veel mensen vinden een beetje structuur juist fijn. 

4. Salsa dip

Geen feestje zonder guacamole en geen zwoel dansfeestje zonder een pittige salsasaus.

Ingrediënten: 

  • sap van 1/4 citroen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 stukje (2 cm) geraspte verse gember
  • 4 kardemompeulen
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 6 tomaten in kleine stukjes
  • 2 kleine scherpe chilipepers, fijngesneden
  • 5 knoflooktenen, grof gehakt
  • 3 fijngesneden grote, mildere chilipepers
  • 1 groene paprika in fijne reepjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 handje gehakte koriander

Bereidingswijze:

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de paprika, chilipeper en knoflook op een zacht vuurtje. 
Voeg de tomatenblokjes en alle kruiden eraan toe en laat lekker pruttelen tot je een mooi sausje krijgt. 
Tot slot doe je er de tomatenpuree, het citroensap en eventueel wat zout bij. 

5. Gezonde kerrie dipsaus

Gezonde dipsausjes maken met kerrie is ook supermakkelijk. Je hebt de keuze tussen een versie met mayonaise en eentje op basis van yoghurt. Beide zijn gezond, maar yoghurt bevat wel minder calorieën. 

Kerriesaus op basis van mayonaise: 

Heel eenvoudig te maken, meng gewoon al deze ingrediënten bij elkaar! 

  • 250 ml mayonaise 
  • 3 el kerriepoeder, mild of pittig naar smaak
  • 2 tl milde paprikapoeder
  • 3 el water
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper

Kerriesaus op basis van yoghurt: 

Ook voor dit sausje hoef je alleen de ingrediënten samen te voegen. 

  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1 el kerriepoeder
  • zwarte peper
  • (zee)zout
  • 1 el limoensap

6. Waar dip je mee? 

Natuurlijk heb je ook wat lekkers en gezonds nodig om mee te dippen. Het leukste is natuurlijk om een gezonde variatie aan "dip-snacks" op tafel te zetten en je gasten zelf te laten kiezen. 

  • Groenten: zijn uiteraard het gezondst. Denk maar aan worteltjes, snoeptomaatjes, minikomkommers, selderijstengels en paprikareepjes. 
  • Zoete aardappelfriet: uit de oven, bereid met olijfolie. 
  • Gebraden kippenboutjes: ideaal voor bij de kerriedip. 
  • Platbrood, pitabrood: niet ongezond, maar wel veel koolhydraten.
  • Soepstengels
  • Lijnzaadcrackers: een goed koolhydraatarm alternatief voor brood
  • Nacho’s: iets minder gezond omdat het gefrituurd is, maar het past zo goed bij die guacamole.