14 tips voor een gezonde leefstijl
GezondheidEen gezonde leefstijl is niet meer zo vanzelfsprekend. Overal waar we kijken worden we blootgesteld aan allerlei verleidingen: feestjes, alcohol, fastfood, tv-shows. Deze pleziertjes zijn leuk op korte termijn, maar niet altijd even goed voor ons. En zelfs als je je best wil doen om gezond door het leven te gaan krijg je te kampen met werkdruk, te veel zitten, enzovoort. Wil jij een gezondere leefstijl? Lees dan snel verder voor onze 14 gezonde leefstijl tips.
Wat is een gezonde leefstijl?
Je leefstijl is een verzameling van alles wat je doet: al je dagelijkse gewoontes wat betreft werk, slaap, uitgavenpatroon, vrijetijdsbesteding, bioritme enzovoort. Zo kan je bijvoorbeeld een heel erg luxe leefstijl hebben wanneer je erg rijk bent en veel geld uitgeeft aan dure horloges en hotels.
Maar meestal bedoelen we met leefstijl de elementen die te maken hebben met gezondheid. Iemand met een gezonde leefstijl heeft dus allerlei goede gewoontes op het gebied van gezondheid. Enkele voorbeelden zijn:
- Op tijd gaan slapen
- Veel wandelen
- Geen fastfood eten
- Elke dag lachen
- Vaak de natuur opzoeken
- Beperken van alcohol
- Vaak afspreken met je vrienden of familie
- Niet te veel zitten
- Stretchen
- Mediteren
- Af en toe een koude douche nemen
Zoals je ziet, is een gezonde leefstijl een verzameling van heel veel verschillende kleine en grote gewoontes en acties. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te doen. Maar hoe meer je doet voor je gezondheid, en hoe vaker, hoe gezonder je “algehele” leefstijl. Eén van deze factoren met de grootste impact is… voeding!
Gezonde leefstijl en voeding
Mediteren en stretchen zijn allemaal leuke extraatjes in een gezonde leefstijl. Maar ook zonder lotushouding kan je gezond door het leven gaan. Gezonde voeding daarentegen is echt een must als je gezond wil blijven.
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon heeft namelijk een effect op hoe jij je fysiek en mentaal voelt. Door gezond te eten heb je meer energie om te bewegen en voel je je sowieso beter in je vel zitten. Het is ook essentieel voor je mentale gezondheid. Bijna 90% van je gelukshormoon serotonine wordt geproduceerd in de darmen.
Kan jij een duwtje in de rug gebruiken om elke dag gezonder te eten? Probeer dan eens de eetschema’s van FitChef. Elke week krijg je gezonde eetmenu’s op maat toegestuurd, helemaal aangepast aan jouw persoonlijke voorkeuren en leefstijl. De recepten zijn erg makkelijk te bereiden en natuurlijk heerlijk en lekker.
👉 Meld je hier aan voor gezonde eetschema’s op maat
14 tips voor een gezonde leefstijl
Voeding is essentieel, maar er is niet 1 beste manier voor een gezonde leefstijl. Zoek dus vooral wat bij jou past. Deze 14 handige tips kunnen je al aardig op weg helpen naar een gezond en gelukkig leven.
1. Een gouden ochtendroutine
De ochtend is het beste moment om je dag gezond in te zetten. Als je de dag start met een gezonde ochtendroutine, is de kans groter dat je de rest van de dag in deze gezonde flow verdergaat.
Bovendien heeft de ochtend ook iets magisch. Als je kan opstaan, terwijl de rest van het gezin nog slaapt, heb je kwalitatieve me-time. Enkele goede ochtendroutines zijn mediteren, stretchen, wandelen, je dag doorlopen of een gezond ontbijtje maken.
2. Ontspan
Stress is echt een van de grootste killers voor je gezondheid. Het zet je continu in de fight-or-flightmodus met als gevolg allerlei negatieve effecten op je gemoedstoestand, je spijsvertering en zelfs je vruchtbaarheid. Neem eens wat vaker gas terug en relax.
3. Beweeg
De homo sapiens is eigenlijk een echte homo movens, een bewegend wezen. Beweging is onderdeel van onze natuur en meer dan een middel om voedsel te vinden. Ook vandaag is het nog essentieel voor onze gezondheid. Voldoende beweging houdt je lichaam langer sterk, denk maar aan je botten en je hart. En je produceert er ook gelukshormonen door.
4. Ga buiten je comfortzone
Hoewel het lichaam graag comfort heeft, heeft het ook uitdaging nodig. Door af en toe je lichaam uit die comfortzone te halen, wordt het nadien sterker. Denk maar aan krachttraining. Andere voorbeelden zijn een koude douche of spreken voor publiek. Het is dus niet alleen voor je lichaam belangrijk, maar ook voor je mentale welzijn.
5. Leer iets nieuws
Tony Robbins zegt: "Progress equals happiness". Door iets nieuws te leren of beter te worden in iets, voelen we ons rechtstreeks gelukkiger. En het is natuurlijk ook belangrijk om je hersenen en je geheugen te blijven trainen.
6. Lach
Het is een van de belangrijkste en eenvoudigste dingen die je kan doen: lachen! Het werkt ontspannend en je voelt je er zo veel beter door. Maak plezier met je vrienden, ga naar een comedy show, kijk een komische film of scroll door wat grappige filmpjes op social media. Neem het leven niet steeds zo serieus. Lachen is gezond.
7. Stel je bloot aan daglicht
Voldoende daglicht in de ochtend prikkelt je hersenen om wakker te worden. Het zet je biologische klok goed. En voldoende zonlicht zorgt voor de productie van vitamine D. Ga dus wat vaker naar buiten en stel jezelf bloot aan de zon. Maar probeer wel de sterke zonnestralen tijdens het middaguur te vermijden. Verbranden is allesbehalve gezond.
8. Hydrateer jezelf
Water is een van de meest belangrijke elementen om te overleven. En toch krijgt voldoende drinken te weinig aandacht. De meeste van ons drinken te weinig en vooral te weinig water. Vergeet ook niet dat kwaliteit belangrijk is. Kraanwater is veilig, maar mineraalwater bevat een optimalere balans van de juiste mineralen.
9. Doe wat je leuk vindt
Simpel regeltje toch voor je mentale gezondheid: doe wat je leuk vindt. Of anders geformuleerd: doe meer van wat jou energie geeft en doe minder van wat je energie kost. Natuurlijk kan je niet alle vervelende taakjes vermijden. Het huishouden moet nou eenmaal gebeuren. Maar tegen een afspraakje met een negatief ingesteld persoon kun je gewoon beter 'nee' zeggen.
10. Eet enkel onbewerkte voeding
Zoals eerder gezegd is voeding cruciaal voor een gezonde leefstijl. Een van de basisregels is om zo weinig mogelijk bewerkte voeding te eten. Hoe dichter je voeding aansluit bij de natuur, hoe gezonder. Een vers geplukte appel: gezond. Een appeltaartje: helaas iets minder.
11. Eet biologisch
Niet alleen welke voeding je eet, maar ook de kwaliteit ervan is belangrijk. Het verschil tussen biologisch en niet biologisch zie je niet altijd, maar je lichaam voelt het wel. Omwille van economische redenen worden er veel sproeistoffen gebruikt in de voedingsindustrie. En op lange termijn kan dit echt wel veel gezondheidsproblemen opleveren.
12. Doe eens aan vasten
Ook niet eten is een geniale manier om je gezondheid te boosten. Intermittent fasting heeft allerlei positieve effecten op je insulinegevoeligheid en spieropbouwende hormonen. Als je nog langer vast, dan zal je lichaam slecht functionerende cellen opruimen. Mocht je hier interesse in hebben, vraag dan wel vooraf raad aan een voedingsdeskundige.
13. Help elkaar
JIJ wil gezond zijn en je goed voelen? Denk dan eens wat je voor de ANDER kan doen. Mensen zijn sociale wezens. Elkaar helpen zit in onze natuur en onze cultuur. Iemand helpen kan je zo veel voldoening geven, waardoor je echt blij wordt. Het is prachtig om te ervaren dat hoe meer je geeft, hoe gelukkiger je wordt. Beeld je eens in dat we allemaal deze mindset zouden hebben en toepassen.
14. Gebruik natuurlijke verzorging
Er zijn zo veel zaken die impact hebben op je gezondheid. De verzorging die je gebruikt in de vorm van zeep, tandpasta en bodylotion werkt als voeding voor de huid. Natuurlijke huidverzorging kan je zien als gezonde biologische voeding. Crème en make-up met veel onnatuurlijke stoffen is net als fastfood.
Kies dus zo veel mogelijk voor natuurlijke verzorging. In principe zou je alleen op je huid mogen smeren wat je ook in je mond kan stoppen. Want al die stoffen komen net als voeding in je bloedbaan terecht. Je bent wat je eet … en wat je smeert.