Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Hoe ziet een gezonde maaltijd eruit? 20 x inspiratie

Gezondheid

Een gezonde maaltijd maken hoeft heus niet zo moeilijk te zijn. Met deze simpele vuistregeltjes zet je zo de gezondste en ook de lekkerste maaltijden op tafel! Ontdek 20 gezonde gerechten die eenvoudig te bereiden zijn.

Gezonde gerechten maken doe je zo!

Weet je niet goed hoe je een gezonde maaltijd moet samenstellen? Lees dan snel deze tips. 

Eet zoveel mogelijk onbewerkt

Hoe meer een voedingsmiddel bewerkt is, hoe ongezonder het meestal is. Gezonde voeding is natuurlijke voeding waar zo weinig mogelijk mee gebeurd is. Denk maar aan verse groenten en fruit, aardappelen, rijst en zuivere stukjes vlees of vis. 

Zorg voor een gezonde basis 

Een gezonde maaltijd hoeft niet perfect te zijn, maar zorg alleszins voor een gezonde basis. Heb je zin in pasta, maar passen al die calorieën niet in je levensstijl? Kies dan courgetti-spaghetti als basis. Wil je een stevige vleesmaaltijd? Kies dan voor een kwalitatief goed stuk gevogelte en niet voor een bewerkte worst. 

Gebruik deze vuistregel

Gezonde voeding moet dus natuurlijk zijn, maar hoeveel van al deze voedingsstoffen heb je precies nodig? Een simpele vuistregel is de volgende: 

  • Neem minimaal een portie groenten ter grootte van één vuist per maaltijd. 
  • Een maaltijdportie eiwitten is ongeveer één handpalm.
  • Een portie koolhydraten bestaat uit één vuist.
  • Een portie vet heeft ongeveer de grootte van je duim.

Het is een makkelijke manier om gezond te eten én in de juiste hoeveelheden. Deze methode is erg makkelijk, maar natuurlijk niet 100% accuraat. Wil je een exacte inschatting van wat je mag eten, gebruik dan de FitChef calculator. Hiermee bereken je in slechts 2 minuten wat je persoonlijke energiebehoefte is, samen met de optimale hoeveelheid koolhydraten. 

👉 Bereken hier je persoonlijke energiebehoefte

Eet extra groenten 

Als je na het eten van de juiste hoeveelheden toch nog niet verzadigd bent, neem dan extra groenten. Op die manier voorkom je dat je een ongezond dessert neemt omdat je verzadigingsgevoel nog niet is opgetreden. 

Maak een gezonde saus

Met een gezonde basis kom je al een heel eind. Een klein beetje ongezonde saus maakt dan niet zo heel veel uit. Maar toch is het altijd beter om een gezonde saus klaar te maken. En natuurlijk is dat helemaal het geval wanneer de saus een belangrijk deel van de maaltijd vormt, zoals bij pastasaus. 

Gezonde lunch

Hopelijk heb je nu een aantal handig vuistregeltjes om een gezonde maaltijd samen te stellen. Maar één beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dus hier is een aantal recepten om je te inspireren voor een gezonde lunch

Gezonde avondmaaltijd

Het diner is vaak de grootste maaltijd met het hoogste aantal calorieën. Dus het is zeker belangrijk om daar een gezonde maaltijd van te maken. Enkele ideeën: 

Gezonde snelle maaltijd

Voor een gezonde maaltijd hoef je geen uren in de keuken te staan. Deze gerechten zijn klaar in een handomdraai: