Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Zelf een gezonde pizza maken: 5 x gezonde inspiratie

Gezondheid

Pizza wordt vaak tot fastfood gerekend, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Als je zelf aan de slag gaat, kan je een standaard pizza omtoveren tot een gezonde en voedzame maaltijd. Bovendien is het echt niet moeilijk en superleuk om zelf je eigen favoriete pizza samen te stellen. Op zoek naar wat inspiratie? Iniziamo a cucinare!

Een gezonde pizza maken

Als je een kant-en-klare (diepvries)pizza koopt in de winkel bevat die meestal erg veel slechte vetten, toegevoegde suikers, bewaarmiddelen en kleurstoffen. En van het vitaminegehalte uit de schaarse hoeveelheid groenten moet je ook niet te veel verwachten. Daarom kan je beter zelf een gezonde pizza maken. 

Voor een gezonde pizza heb je allereerst een gezonde pizzabodem nodig. En vervolgens tomatensaus en gezonde (eiwitrijke) toppings. 

Gezonde pizza bodem

Het belangrijkste voor een goede bodem is dat deze zo weinig mogelijk bewerkt is. De basisingrediënten voor 1 pizzabodem zijn: 

  • 200 g extra fijne bloem (tipo 00-bloem)
  • 100 g water
  • 18 g verse gist
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout

Op zich zijn dit allemaal gezonde en natuurlijke ingrediënten. Je kan zelf je bodem maken of pizzadeeg kopen. Als je pizzadeeg koopt, let er dan op dat er min of meer enkel deze ingrediënten inzitten. 

In kant-en-klare bodems zitten vaak allerhande ingrediënten die niet thuishoren in een gezond voedingspatroon. Dit zijn voornamelijk toegevoegde suikers zoals glucosesiroop en dextrose. Deze voorgebakken bodems kan je dus het beste vermijden.

Een andere optie is om een pizzabodem te maken van groenten. Deze vind je tegenwoordig in de grote supermarkten of je maakt ze zelf. De meest gebruikte groenten hiervoor zijn bloemkool en courgette.

Het grootste voordeel van een groentebodem is natuurlijk dat je pizza minder koolhydraten en calorieën bevat en meer vitamines en mineralen. Het is ook een goede manier om je pizza glutenvrij te maken. 

Wat doe je op een pizza?

Een traditionele pizzabodem beleg je met 3 dingen: tomatensaus, kaas en toppings. 

De tomatensaus doe je rechtstreeks op je bodem en zorgt er onder andere voor dat deze niet uitdroogt. Tomaten zijn natuurlijk erg gezond, dus dat is absoluut geen probleem. 

De keuze van kaas is helemaal aan jou. Kaas is niet per se ongezond, maar bevat wel erg veel vet en dus ook veel calorieën.

Hoe kan je dit oplossen? 

  • In plaats van je hele pizza met een dikke laag smeltkaas te bedekken, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om slechts een kwart van je pizza met kaas te beleggen. En de rest zonder. 
  • Gebruik geen kaas als basis, maar enkel als topping. Hierdoor zul je veel minder gebruiken. Een beetje strooikaas of Parmezaanse kaas is hier ideaal voor.
  • Gebruik totaal geen kaas. Het is niet per se nodig. Al zijn niet alle Italianen het daarmee eens. 

Tot slot zijn er nog de toppings. Dit is je kans om meer eiwitten aan je pizza toe te voegen met stukjes vis of vlees. En daarnaast kies je ook je favoriete groenten. In de volgende alinea geven we je hier een heleboel inspiratie voor. 

Pizza zelf beleggen

Hoe kan je zelf je pizza op een gezonde manier beleggen? Zorg voor een goede balans tussen eiwitten en groenten. En werk je pizza af met heerlijke kruiden. 

Populaire en gezonde eiwitbronnen op een pizza zijn: 

  • Ansjovis
  • Tonijn
  • Inktvis
  • Garnalen
  • Stukjes kip
  • Gedroogde Parmaham
  • Mozzarella

Veelgebruikte groenten op pizza zijn: 

  • Tomaten
  • Zongedroogde tomaten
  • Champignons
  • Courgette
  • Paprika
  • Ui
  • Olijven
  • Rucola
  • Kappertjes
  • Aubergine
  • Artisjokharten

Veelgebruikte kruiden zijn: 

  • Verse basilicum
  • Oregano
  • Salie
  • Zwarte peper
  • Paprikapoeder
  • Pizzakruiden mix

5 eenvoudige en heerlijke receptjes

Ben je benieuwd naar enkele heerlijke combinaties? Laat je dan inspireren door deze receptjes. Je kan ze gebruiken als basis en er eventueel je eigen variatie van maken.

Buona cena!