Hoe kan je gezonder leven? 7 tips
GezondheidAls je vraagt wat mensen anders willen, dan heeft het vaak te maken met een gezondere leefstijl. Gezonder leven is tijdens het begin van het nieuwe jaar zelfs het meest populaire voornemen. Hoe begin je daar echter aan? En wat heeft nu echt prioriteit voor jouw gezondheid? Met deze 7 tips kom je al een heel eind.
1. Zet een gezondere leefstijl op nummer 1
De meeste mensen moeten hard werken en bewuste keuzes maken over hoe ze hun tijd en geld willen besteden. Als jij een gezonder en fitter lijf wil, dan ga je echt bewust moeten kiezen voor een gezonder leven. Wil je dat? En heb je er ook iets voor over? Durf tijd en/of geld te investeren in je gezondheid.
- Werk samen met een personal trainer (en koop een goedkopere wagen)
- Koop biologische voeding (in plaats van een tv-abonnement)
- Ga op tijd slapen (in plaats van te bingewatchen)
- Boek een actieve wandelvakantie (in plaats van een luie zonvakantie)
Een gezondere leefstijl is geen opoffering, maar een investering waar je zo veel voor terugkrijgt. Je gaat je steeds beter in je vel voelen. Je maakt komaf met snelle pleziertjes en kicks en je zorgt voor een diepe voldoening. Gezonder leven is gelukkiger leven.
2. Eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding
Gezonder eten is misschien wel de meest voor de hand liggende tip. De visie over gezonde voeding verschilt echter per “deskundige”. En er zijn dan ook talloze diëten en eetstrategieën die je een slank lichaam en eindeloos veel energie beloven. Hou het simpel: eet zo veel mogelijk onbewerkte (= natuurlijke) voeding en je lichaam krijgt bijna automatisch alles wat het nodig heeft.
Wil je wat meer inspiratie of wil je je voeding afstemmen op je persoonlijke energiebehoefte om je eetpatroon nog meer te optimaliseren en eventueel te werken aan je ideale gewicht? Gebruik dan de wekelijkse eetschema’s van FitChef. Hierbij krijg je voedingsschema’s op maat, die je helemaal kan aanpassen aan je persoonlijke dieetvoorkeuren.
👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat
3. Ontwikkel een slaapritueel
Je slaap optimaliseren doe je vooral tijdens de laatste uren van de dag. Maak er een gewoonte van om 1 uur voordat je gaat slapen een slaapritueel in te bouwen voor een optimale nachtrust. Een voorbeeldje kan zijn:
- 21:30: Alle beeldschermen uitzetten
- 21:32: Een beetje opruimen
- 21:45: Een warme douche nemen
- 22:00: Lezen
- 22:30: Slapen
Zoals je ziet, hoeft het niet spectaculair te zijn. Je hoeft heus niet per se te mediteren of zo. Maar het is wel belangrijk dat je de kunstlichten dempt of uitschakelt en dat je tot rust komt.
4. Ga vaker naar buiten
Mensen zijn niet gemaakt om binnen te zitten. De binnenomgeving is niet natuurlijk en biedt te veel comfort. Voor een gezonder leven moet je de buitenlucht opzoeken en je vaker blootstellen aan zonlicht. Zonlicht geeft vitamine D, activeert je brein en geeft je energie. Even een frisse neus halen en een wandeling maken geeft je veel meer (stabiele) energie dan een shot cafeïne.
Idealiter ga je de natuur in. Maar ook een wandeling in de stad is al beter dan de hele dag binnen zitten. Probeer ook vaker buiten te eten of te sporten. Hoe meer uren je buiten spendeert, hoe beter het is.
5. Beweeg
Bewegen is het beste medicijn! Oké, niet voor alles. Maar het is wel een van de beste dingen die je kan doen voor je gezondheid. Gezond bewegen is echter meer dan alleen je hartslag verhogen of je spieren belasten. Kies een bewegingsvorm waarbij je een combinatie hebt van kracht, conditie, mobiliteit, coördinatie en snelheid. Niet alles hoeft in 1 bewegingsvorm of sport aan bod te komen. Maar hoe meer variatie, hoe beter. Een voorbeeldje:
- Elke ochtend stretch je 10 minuten.
- Voor de lunch maak je een wandeling.
- Op dinsdag en donderdag ga je met de fiets naar je werk.
- Op woensdag neem je deel aan een bootcamp.
- Op je werk neem je nooit de lift, maar spring je de trappen op.
- Op zaterdag doe je een les zumba.
- Op zondag rust je uit of je speelt badminton met je kinderen.
6. Ontspan, letterlijk
Voor een gezondere leefstijl wissel je (intense) inspanningen heel de tijd af met heerlijke ontspanningsmomenten. Ontspannen betekent letterlijk ont-spannen, de spanning uit je lijf halen. Voor sommigen mensen is dat yoga, maar andere mensen worden daar juist gek van. Ook een inspanning zoals een fietstochtje of een partijtje badminton kan ontspannend zijn. Een thriller op tv kan je stress bezorgen, een natuurdocumentaire kan je juist helemaal doen relaxen.
Leer dus goed naar jouw eigen lijf luisteren en wees je bewust van wat jou ontspant en waar je eventueel juist gespannen van wordt. Voel letterlijk het verschil in spanning in je lijf, je hart, je spieren en je buik, voor en na een bepaalde activiteit. Je lichaam weet wat goed voor je is.
7. Verbind
Verbinden met mensen om je heen is misschien wel het gezondste wat je kan doen. Eenzaamheid zou wel eens ongezonder kunnen zijn dan het eten van fastfood. Af en toe wat me-time is helemaal oké, maar mensen zijn sociale wezens en hebben verbinding nodig.
Kies voor echte verbinding. Zorg voor quality-time met je gezin, familie en beste vrienden. Praat niet enkel over het weer, of wat je wil eten, maar ook over wat je bezighoudt. De kracht van verbinding zit hem niet in je beter voordoen dan je bent, maar juist in je kwetsbaar durven opstellen. Open en eerlijke communicatie is niet altijd makkelijk, maar wel de meest duurzame manier naar meer verbinding, liefde en een gezonder leven.