7 tips voor goedkoop en gezond eten
GezondheidGezonde voeding is helaas niet altijd de goedkoopste voeding. Een diepvriespizza kost je slechts een paar euro, terwijl een mooi stukje biefstuk al gauw een tientje kost. Als je dagelijks voor heel je gezin duurdere voeding koopt, dan telt dat aardig op. Gelukkig kan je ook goedkoop en gezond eten en daar hebben wij 7 praktische tips voor.
Waarom is gezond eten duurder?
Goedkoop en gezond eten kan, maar gemiddeld is gezonde voeding wel iets duurder. Gezonde voeding bestaat voornamelijk uit pure, onbewerkte, natuurlijke producten die ook nog eens vers moeten zijn.
- Voor biologische groenten en fruit worden veel minder pesticiden gebruikt, waardoor de kans op een mislukte oogst groter is, wat dus meer kosten met zich meebrengt.
- Verse vis vangen in de wilde oceaan is veel arbeidsintensiever dan kweekvis grootbrengen met slechte voeding en een hele hoop antibiotica.
- En koeien veel bewegingsruimte geven, zelf laten grazen en langer laten leven kost meer geld dan graangevoederde koeien die veel sneller opgekweekt worden en weinig kunnen bewegen.
- Fastfood is spotgoedkoop omdat het voor het grootste deel uit goedkope (ongezonde) basisproducten bestaat: suiker, tarwe, zout en plantaardige oliën. Het vlees of vis dat je in deze producten vindt, komt voort uit kwalitatief minder goede restjes.
7 tips voor goedkoop en gezond eten
Dat gezonde voeding gemiddeld iets duurder is, wil niet zeggen dat je niet goedkoop en gezond kan eten. Integendeel, als je het slim aanpakt kan gezond eten zelfs goedkoper zijn!
1. Hou het simpel
Het is niet omdat je gezond eet, dat je heel luxueus of exotisch moet eten. Dure gezonde producten zijn bijvoorbeeld: chateaubriand, parmaham, zongedroogde tomaten uit de lokale speciaalzaak, avocado’s uit Zuid-Amerika, saffraan voor in je dessert.
Maar als je het lekker simpel houdt kan gezond eten erg goedkoop zijn. Denk maar aan:
- Aardappelen van je lokale boer
- Appels uit je tuin
- Eieren van de kippen van je schoonbroer
- Groenten en fruit op de lokale versmarkt
- Sardines uit het vriesvak
- Ingevroren kwaliteitsvlees (online) in bulk aankopen
2. Koop diepvries groenten
Hierboven stonden al 2 voorbeeldjes van ingevroren etenswaren. En ook diepvries groenten en fruit zijn ideaal. Door voeding in te vriezen worden bijna alle voedingsstoffen bewaard en hierdoor zijn diepvries groenten even goed als verse groenten.
Diepvriesgroenten en -fruit worden bovendien pas geoogst als ze rijp zijn en hierna zo snel mogelijk ingevroren. Hierdoor kunnen ze zelfs meer voedingsstoffen bevatten dan verse groenten en fruit die te snel geoogst worden en te lang in de winkelrekken of in je koelkast blijven liggen.
3. Kook vaker zelf
Ongezond eten is gemiddeld goedkoper, maar als je vaak afhaalmaaltijden bestelt met extra drankjes, dan kom je meestal duurder uit dan wanneer je zelf kookt!
Hetzelfde geldt ook in de supermarkt. Als je voor al je gezinsleden een diepvriespizza koopt samen met je favoriete frisdrank en een extra toetje, dan kom je duurder uit dan wanneer je zelf een simpele stamppot had gemaakt.
4. Plan je weekmenu
Zelf koken is dus de boodschap. En als je planmatig te werk gaat kan je het nog goedkoper maken. Door een weekmenu samen te stellen voorkom je vervelende restjes en dure voedselverspilling.
Bij FitChef is goedkoop en gezond eten toegankelijk maken een belangrijk onderdeel van onze missie. Met een FitChef Premium account krijg je elke week eetmenu’s op maat die helemaal zijn aangepast aan jouw persoonlijke behoeftes en voorkeuren.
Op die manier koop en eet je precies wat jouw lichaam nodig heeft en vermijd je onnodige restjes. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook goed voor je lijn! Elke maaltijd bevat namelijk precies de juiste hoeveelheid calorieën en macronutriënten om jouw persoonlijke doelstelling te bereiken.
👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetmenu’s
5. Kook in bulk
Hoewel je met een goed eetschema precies koopt en klaarmaakt wat je nodig hebt, kan je toch nog extra besparen door in bulk te koken. Je kan bijvoorbeeld grotere hoeveelheden kopen, wat vaak goedkoper is. En omdat je je maaltijd voor de dag erna al gemaakt hebt, zul je minder verleid zijn om ongezonde afhaalmaaltijden te kopen.
6. Gebruik je restjes
Heb je toch nog restjes over? Gooi ze dan nooit weg, maar doe er wat creatiefs mee. Extra groenten kan je altijd in een salade of door een smoothie mixen. Extra rijst verwerk je de volgende ochtend in je boerenomelet.
Heb je nog een half potje kokosmelk over? Gebruik het in je havermout of eiwitshake. Maar gooi nooit voeding weg, dat is slecht voor je portemonnee en zorgt voor een grotere en onnodige ecologische voetafdruk.
7. Drankjes zijn gratis
Drank is in verhouding tot eten erg duur. Een fles frisdrank of een glaasje alcohol bevat heel wat ongezonde suikers en maakt je maaltijd makkelijk 30% duurder. Drink gewoon water, dat is het gezondst en het goedkoopst. En een extra schijfje citroen of een zakje thee kost je ook geen ****. Een fles cola kost ongeveer 2 € per liter, kraanwater kost je ongeveer € 1,23 per 1000 liter!
Kortom, de prijs van voeding mag eigenlijk geen excuus zijn om niet gezond te eten en te drinken. Goedkoop en gezond eten is een keuze, laat de speciale zaken achterwege, hou het simpel en kook zelf. En als je tegelijkertijd een eetschema gebruikt, bespaar je niet alleen geld, maar werk je ook aan je gezondheid.