Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Zijn groene groente gezonder dan andere groente?

Gezondheid

Van alle groenten hebben de groene groenten de meest gezonde reputatie. Zij zouden superieur zijn aan andere groenten. Als je elke dag groene groenten eet kan je wel 200 jaar worden. Oké, dat is wat overdreven, maar ze zijn wel erg gezond. Ontdek wat groene groenten zo gezond maakt en wat de voordelen ervan zijn.

Wat zijn groene groente?

Groene groenten hebben hun kleur te danken aan bladgroen, ook wel gekend als chlorofyl. Dit pigment helpt bij het opvangen van licht en de fotosynthese. 

Groene groenten bevatten heel veel van dit chlorofyl, maar ook veel niet-groene groenten bevatten er meestal wel een beetje van. 

Wat zijn bladgroenten?

Bladgroenten zijn groenten waarbij het blad van de plant wordt gegeten. Denk maar aan spinazie, boerenkool, waterkers en sla bijvoorbeeld. Bijna alle bladgroenten zijn groen. Witlof is echter een uitzondering, deze bladgroente is niet groen omdat ze in het donker gekweekt wordt. 

Waarom zijn groene groente gezond?

Groene bladgroenten zijn rijk aan allerlei antioxidanten, vitamines en mineralen. Meer groene groenten eten zou de kans op diabetes type 2 verkleinen.  

De meeste bladgroenten bevatten carotenoïden, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur, ijzer, magnesium, kalium en calcium.  

Groene (blad)groenten bevatten veel oplosbare en niet-oplosbare vezels, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering. Sommige soorten bevatten essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. In postelein en waterkers vindt je ook een essentieel vetzuur (alfalinoleenzuur), dat het risico op hart- en vaatziekten vermindert. 

Maar wat groene groenten zo uniek maakt, is natuurlijk de hoge concentratie van het aanwezige chlorofyl. Dit pigment heeft een positief effect op onze gezondheid door in onze darmen vrije radicalen en kankerverwekkende stoffen in te kapselen en zo deels onschadelijk te maken. Weinig chlorofyl eten zou de kans op darmkanker vergroten. 
 
Chlorofyl bevat ook magnesium. Dus hoe groener je groente, hoe meer magnesium erin zit. En dit mineraal is belangrijk voor meer dan 300 biochemische processen in het lichaam. 

Chlorofyl maakt het bloed ook meer basisch en kan pijnverlichtend werken. Mogelijk kan het ook bloedarmoede tegengaan en het immuunsysteem versterken. Maar hier is nog verder onderzoek voor nodig.

Zijn groene groente gezonder dan andere groente?

Groene groente zijn enorm gezond, maar niet per se gezonder dan andere soorten groenten. Elke groentesoort heeft namelijk zijn eigen unieke eigenschappen. 

Zo zijn er ook niet-groene kruisbloemigen zoals radijsjes die ook kankerwerende eigenschappen hebben. En wortels zijn niet groen, maar oranje, dankzij het bètacaroteen, een voorloper van vitamine A. En deze zijn natuurlijk ook supergezond. 

Om elke dag een grote verscheidenheid aan groenten binnen te krijgen kan je gebruik maken van een eetschema. Met een FitChef Premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat. Alle gerechtjes zijn eenvoudig te bereiden en superlekker. En indien je dat wenst kan je het aantal calorieën aanpassen om af te vallen of aan te komen. 

👉 Meld je hier aan voor gezonde eetschema’s op maat

Alle soorten groene groente

Wil je wat meer groen op je bord? Dan hoeft dat echt niet elke dag hetzelfde te zijn. De keuze in groene groentes is echt enorm. 

Denk maar aan komkommer, broccoli, courgette, groene paprika, prei, sperziebonen, doperwten, tuinbonen, tuinerwten en spruitjes. 

Wereldwijd zijn er zo'n 1000 verschillende soorten groene bladgroenten waaronder snijbiet, paksoi, radijsloof, raapsteel, alle soorten sla, rucola, amarant, bietenbladeren, andijvie, boerenkool, cichorei, mosterdblaadjes, bladeren van de paardenbloem, postelein, waterkers, spinazie, zuring, klaver en pompoenbladeren.

Meest gezonde groente

Er is niet per se 1 gezondste groente, aangezien een variatie van verschillende groenten in verschillende kleuren zorgt voor de grootste verscheidenheid aan voedingsstoffen

Maar natuurlijk zijn we met z'n allen wel apetrots op onze boerenkool. Boerenkool is echt een bommetje wat betreft de voedingswaarde. Deze groene bladgroente bevat grote hoeveelheden voedingsvezels, vitamine A, vitamine C, vitamine K en mangaan. Boerenkool is rijk aan foliumzuur, calcium en ijzer.

Daarnaast zitten er ook nog kleinere concentraties koper, vitamine B6 en kalium in. Boerenkool bevat ook zwavel dat belangrijk is bij het ontgiften van het lichaam en het behoud van een gezonde lever. En natuurlijk bevat het enorm veel chlorofyl.