Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Groente pasta: een hippe trend of een gezonde blijver?

Gezondheid

Groente pasta is een lekker alternatief voor normale pasta om meer groenten binnen te krijgen. En groenten zijn gezond, dus voor de meeste mensen is het een stap in de goede richting. Is het schrappen van al die koolhydraten wel altijd een goed idee? Laten we even wat dieper inzoomen op deze nieuwe trend.

Welke groente pasta bestaat er zoal? 

Het idee van groente pasta is om de meest voorkomende koolhydraatbronnen zoals pasta, rijst en lasagne te vervangen door rauwe groenten met dezelfde vorm en structuur. Uiteraard bestaan er geen groenten in de vorm van spaghetti-slierten of lasagne-bladen. Dus ofwel snij je zelf je groenten in die bepaalde vorm, of je maakt gebruik van speciaal daarvoor voorziene keukenapparaatjes. 

Het aantal soorten “groente pasta” is nu al vrij uitgebreid, maar er zullen zeker nog creatieve ideeën bijkomen. De meest populaire soorten zijn: 

  • Spaghetti gemaakt van courgette, de zogeheten “courgetti”. 
  • Spaghetti gemaakt van pompoen of (gele) wortels.
  • Lasagnebladen van pompoen of aubergine.
  • Rijst gemaakt van bloemkool of broccoli. 
  • Couscous gemaakt van bloemkool.
  • Tagliatelle gemaakt van koolraap.

Daarnaast zijn er ook nog tal van droge pasta’s die je net als echte pasta nog moet koken. Deze zijn vaak gemaakt van peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten. 

Is groente pasta gezond? 

De verse groente pasta uit onze voorbeeldjes bestaat voor 100% uit verse groenten en is dus super gezond. Indien je zelf je groenten vers snijdt in de juiste vorm, dan behoud je alle voedingsstoffen. De voorverpakte groenten verliezen een klein beetje van hun voedingswaarde, maar dat is hetzelfde voor groenten uit het vriesvak of in blik. 

Indien je je normale pasta of rijst vervangt door verse groente pasta krijg je meer vitamines en mineralen binnen. Bovendien eet je dus ook minder snelle koolhydraten uit “normale” pasta en minder gluten, wat voor sommige mensen ook goed is. 

De droge groente pasta’s zijn veel minder puur, en allesbehalve vers. Dit zijn bewerkte producten. Daarom moet je altijd de ingrediëntenlijst controleren. Bovendien bevatten die peulvruchten vaak vrij moeilijk verteerbare vezels, waardoor dergelijke pasta soms zwaar op de maag blijft liggen. 

Is pasta vervangen door groente altijd een goed idee? 

Groenten bevatten nog steeds wat koolhydraten, maar veel minder dan normale pasta en rijst. Indien je een normale leefstijl hebt, krijg je zeker nog voldoende energie binnen en val je misschien wat af. Dat is leuk als je wil afvallen, maar vervelend als je op gewicht wil blijven. 
 
Wie veel sport kan door het vervangen van pasta energie te kort komen. Je kan niet verwachten dat je lichaam hetzelfde presteert met minder brandstof. Meer groenten zijn gezond, maar je moet er wel voor zorgen dat je voldoende energie binnenkrijgt. 

Groente pasta is wat ons betreft zeker een gezonde blijver, maar geen heilige graal voor iedereen. Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid energie binnenkrijgt en ook blijft variëren met zoveel mogelijk groenten. En dat kan niet enkel met groenten pasta. 

Indien je je voeding beter wil afstemmen op jouw persoonlijke energiebehoefte, aan de hand van je (actieve) levensstijl en doelstelling om af te vallen of juist spiermassa aan te maken, dan is een eetschema de ideale oplossing. 

FitChef biedt gezonde eetschema’s op maat, waarbij je verzekert bent van gezonde maaltijden met veel groenten, maar ook van de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten voor jouw lichaam. 

👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat