Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Koolhydraatarme stamppot maken: 5 tips

Gezondheid

Exotische maaltijden zijn erg lekker, maar soms heb je toch gewoon zin om zelf een oer-Hollandse stamppot te maken. Een goede “stoemp” valt bij iedereen in de smaak en je komt er altijd weer mee op krachten. Dat kan ook niet anders, als je weet hoeveel koolhydraten erin zitten. Maar wat als je die koolhydraten liever niet in je stamppot hebt, kan dat? Natuurlijk, wij hebben 5 supertips voor je om koolhydraatarme stamppot te maken.

Gezonde stamppot maken

Stamppot bestaat voornamelijk uit geplette aardappelen, groenten en vlees. Het kan dus best een gezond gerecht zijn, al hangt dat af van de exacte keuze aan ingrediënten. 

Gezonde eiwitten

Als eiwitbron wordt er vaak voor worst of spekjes gekozen. Dit zijn niet de meest zuivere stukjes vlees. Vaak bevatten deze vleeswaren nog heel wat andere toevoegingen en een heleboel zout. Voor een gezonde stamppot kan je dus beter kiezen voor kwalitatief goede stukjes vlees zoals mager gevogelte. Of kies eens voor vis zoals kabeljauw. 

Minder koolhydraten in je stamppot

Aardappelen zijn gezond, maar ze bevatten veel koolhydraten. Als je veel beweegt of sport, dan kan dit goed van pas komen. Maar heb je een zittend beroep, dan wordt het minder gezond en kan je beter een koolhydraatarme stamppot maken. En daar hebben wij 5 tips voor! 

Let op met extra’s

Tot slot wordt er aan stamppot ook vaak room, boter en zout toegevoegd. Een beetje vet is prima, maar overdrijf er niet mee. Afhankelijk van het vet dat al in je stamppot zit door het gekozen stukje vlees of vis, zal dit al dan niet nog in de juiste balans zijn voor jouw lichaam. 

5 tips voor koolhydraatarme stamppot

Wil je een heerlijke koolhydraatarme stamppot maken, gebruik dan deze praktische tips:  

1. Voeg meer groenten toe

De meest eenvoudige manier om een stamppot met minder koolhydraten te krijgen is om de verhouding aardappelen en groenten te veranderen. Voeg meer groenten toe, zodat je minder aardappelen moet gebruiken. Simpel toch. Gebruik eventueel verschillende groentesoorten zodat het geen saaie boel wordt. Wat dacht je van bloemkool, prei, andijvie, rode biet, spitskool, spruitjes, broccoli of spinazie? 

2. Groenten als basis

Wil je echt veel groenten gebruiken? Laat de balans dan helemaal overslaan en vervang al je aardappelen door groenten. Niet alle groenten zijn hier geschikt voor. De beste keuzes zijn: 

  • Wortels: 10 g koolhydraten/ 100 gram
  • Pompoen: 7 g koolhydraten/ 100 gram 
  • Bloemkool: 5 g koolhydraten/ 100 gram 
  • Knolselderij: 5 g koolhydraten/ 100 gram

Als je weet dat aardappelen ongeveer 20 gram koolhydraten per 100 gram bevatten, dan zie je dat dit de meeste impact zal maken! 

3. Een grotere portie eiwitten

In een stamppot zit meestal wel iets van eiwitten. In veel gevallen is het worst of spek. Ten eerste zou je al kunnen kiezen voor een gezondere eiwitbron. 

Ten tweede is het meestal zo dat de verhouding eiwitten erg magertjes is ten opzichte van de hoeveelheid aardappelen. Voeg dus gerust een dubbele portie eiwitten toe. Varieer eventueel met verschillende eiwitbronnen zoals bonen en gekookte eitjes. Bestrooi je stamppot ook eens met gehakte noten voor een lekkere bite.

4. Vermijd fruit

In sommige recepten voor stamppot vind je fruit zoals appel of ananas. Hier is niets mis mee, maar het verhoogt wel het aantal koolhydraten. Het is dus geen slimme keuze voor een koolhydraatarme stamppot. 

5. Suikervrije saus

Tot slot is ook de keuze van de saus van belang. Een koolhydraatarme stamppot maken en dan de fles ketchup erbij halen is vrij zinloos. En ook honingmosterdsausjes zijn geen goed idee. Witte sauzen zijn vaak gemaakt met bloem en bevatten dus ook veel koolhydraten. Wat blijft er dan nog over? 

Het beste kan je kiezen voor gezonde mayonaise op basis van eieren, olijfolie en azijn. Zijn dit voor jou te veel calorieën? Kies dan bijvoorbeeld mosterd of een dressing op basis van suikervrije yoghurt.