Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

De voordelen van krachttraining voor vrouwen!

Gezondheid

Krachttraining heeft tal van voordelen. Je krijgt er natuurlijk grotere en sterkere spieren van. Hierdoor zie je er atletisch uit, word je beter in andere sporten en verklein je de kans op blessures. Toch zijn het vooral de mannen die overtuigd zijn van alle voordelen. In dit artikel willen we daarom enkele specifieke voordelen voor vrouwen blootleggen. Krachttraining doet namelijk nog veel meer voor je lichaam en is absoluut net zo geschikt voor vrouwen als voor mannen.

7 voordelen van krachttraining voor vrouwen

Laten we naast de “standaard” voordelen eens kijken welke extra specifieke voordelen krachttraining voor vrouwen heeft. 

1. Je valt makkelijker af

Als je graag een kilootje wil verliezen, dan is krachttraining minstens zo goed als conditietraining. Hardlopen wordt vaak onterecht gezien als de beste manier om calorieën te verbranden. Met grote krachtoefeningen zoals squats en deadlifts kan je makkelijk net zo veel verbranden. En in het geval van overgewicht is de kans op blessures bij krachttraining veel lager dan bij hardlopen. 

2. Je behoudt je gewicht beter

Omdat je je spieren aan het werk zet en een beetje extra spiermassa opbouwt, zal je basismetabolisme stijgen. Dat betekent dat je na verloop van tijd meer calorieën in rust verbruikt dan voorheen. Zo kan je je meer lekkers permitteren zonder dat je ervan aankomt. Krachttraining is dus de beste langetermijninvestering voor een gezond lichaamsgewicht. 

3. Stabiele bloedsuikerspiegel

Krachttraining heeft een stabiliserend effect op de bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel helpt energiedipjes voorkomen en geeft je een betere focus. Je kan je drang naar zoetigheid beter controleren waardoor je minder zal snacken. Op lange termijn zorgt ook dit voor een uitgebalanceerd gewicht en helpt het diabetes type 2 voorkomen. 

4. Stevige armen en billen

Nog een voordeel van krachttraining voor vrouwen is dat het de beste manier is om je lichaam wat steviger te maken. Veel vrouwen zijn immers prima tevreden met hun gewicht, maar zouden gewoon wat stevigere armen en billen willen hebben. De enige oplossing hiervoor is je spieren trainen. Door je spieren te trainen krijgen ze een grotere rustspanning, waardoor ze veel steviger aanvoelen. 

5. Betere houding

Krachttraining voor vrouwen helpt ook met een goede lichaamshouding. Dat geldt natuurlijk ook voor mannen. Maar vrouwen hebben vaker last van een te holle onderrug, met lage rugklachten als gevolg. En sommige vrouwen hebben door een laag zelfbeeld of een grote boezem vooroverhangende schouders. Krachttraining is de beste manier om je core en rugspieren te verstevigen en je houding te verbeteren. 

6. Minder stress 

Het leven van een vrouw kan stressvol zijn. Er wordt veel van een vrouw gevraagd; op het werk, in de relatie, in het huishouden. En dat kan de nodig stress opleveren. Krachttraining is ideaal om wat stoom af te blazen. Tijdens de training maak je bovendien endorfine aan, een gelukshormoon. En op lange termijn verlaag je je stresshormonen. 

7. Krachttraining geeft zelfvertrouwen

Het tillen van zware gewichten, je fitter en sterker voelen, minder stress ervaren en een trotse lichaamshouding heeft allemaal een positieve impact op je zelfvertrouwen. Elke vrouw heeft enorm veel kracht in zich. En krachttraining voor vrouwen kan helpen om die innerlijke kracht te voelen en naar buiten te brengen. 

Krachttraining voor vrouwen in de overgang

Vrouwen in de overgang genieten evenzeer van alle voordelen die hierboven beschreven staan. Het is dus niet zo dat zij krachttraining moeten vermijden. Integendeel. Het behouden van spiermassa is op dat moment nog belangrijker, omdat door de verandering van je hormoonspiegels je spiermassa zal dalen. 

Vrouwen in de overgang verliezen ongeveer 60% van hun oestrogeen en 50% testosteron. Krachttraining voor vrouwen in de overgang kan helpen om de testosteronspiegels op een gezond niveau te houden waardoor het verlies van spiermassa beperkt blijft. 

Bovendien zorgt krachttraining ook voor sterke botten, een belangrijk voordeel in de strijd tegen osteoporose. 

Natuurlijk moet je geen te gekke oefeningen doen. Het krachtschema moet zijn aangepast aan wat het lichaam aankan. Maar leeftijd op zich hoeft vrouwen er niet van te weerhouden om nog intens te trainen en de jongere generatie te inspireren.

Krachttraining schema voor vrouwen

Een krachtschema voor vrouwen ziet er niet echt anders uit dan voor mannen. Integendeel. Veel vrouwen maken juist de fout om de grote zware krachtoefeningen zoals barbell squats te vermijden omdat ze denken dat ze te gespierd zullen worden. Dit is echter bijna nooit het geval. Vrouwen hebben niet de hoeveelheid testosteron om net zo veel spiermassa op te bouwen als mannen. De erg gespierde vrouwen die je ziet op social media trainen hier heel hun leven keihard voor. Dat bereik je niet zomaar met 3 trainingen per week. 

Waar moet een goed schema aan voldoen? 

Ben je overtuigd van de voordelen van krachttraining voor vrouwen? Dan vraag je je vast af wat er belangrijk is bij het opstellen van een goed schema: 

  • Functionele oefeningen. Focus op functionele oefeningen met vrije gewichten of met je lichaamsgewicht. Denk maar aan barbell squats, dumbell presses en chin ups. Oefeningen met vaste toestellen zouden maar 20% van je training mogen uitmaken. 
  • Doe grote compound oefeningen. 80% van je training zou moeten bestaan uit grote oefeningen waarbij je zoveel mogelijk spieren en spiermassa tegelijk aanspreekt. Bijvoorbeeld: barbell squats, lunges, bench press, deadlift en rows. Isolatie-oefeningen zoals de biceps curl en triceps press dienen slechts ter aanvulling van je programma. 
  • Train met een hoge intensiteit! Veel vrouwen denken dat ze te gespierd worden als ze met te zware gewichten trainen. Maar dat zal echt niet zo gauw gebeuren en krachttraining met 20 of 30 herhalingen levert je veel minder resultaat op. Ben je vrouw of man: de beste krachttraining doe je met een intensiteit tussen 5 en 12 herhalingen. 
  • Gebruik een gepersonaliseerd schema. Voor een gepersonaliseerd schema raadpleeg je het beste een gediplomeerd personal trainer. Hij of zij kan je schema aanpassen afhankelijk van je huidige level en sterke en minder sterke puntjes. 
  • Voldoende krachtvoer! Krachttraining zonder herstel put je lichaam alleen maar uit. Gezonde voeding om je spieren te laten herstellen is cruciaal! Met de FitChef eetschema’s krijg je elke week gepersonaliseerde weekmenu’s op maat toegestuurd, aangepast aan jouw energiebehoefte en persoonlijke voorkeuren. Het is de ideale manier om op een gezonde manier te sporten en eventueel je lichaamssamenstelling bij te sturen. 

👉 Aanmelden voor gepersonaliseerde eetschema's