Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Hoeveel lichaamsvet is gezond?

Gezondheid

Te veel lichaamsvet is ongezond en kan zorgen voor ontstekingen, gewrichtsproblemen, hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en een hoge bloeddruk. Een gezonde hoeveelheid lichaamsvet is echter belangrijk voor je energie, warmteproductie en je hormoonbalans. Hoeveel lichaamsvet is nu ideaal voor jouw gezondheid?

Hoeveel lichaamsvet is gezond? 

Mannen en vrouwen hebben van nature een verschillend vetpercentage. Voor mannen was het vroeger belangrijker om sterker te zijn om te jagen, vrouwen hebben meer vet om een baby te kunnen beschermen en te voeden. 

Voor mannen tussen 20 en 39 jaar is een gezond vetpercentage tussen de 7 en 20%, een ruime marge zoals je ziet. Voor mannen tussen 40 en 59 jaar is dit 10-22%. Dit komt overeen met gemiddeld 6-18 kg vet, maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe groot en hoe zwaar je bent. 

Bij vrouwen is het percentage iets hoger. Voor vrouwen tussen 20 en 39 jaar is 21-33% gezond, voor vrouwen tussen 40 en 59 jaar is 23-34% prima. Dat komt gemiddeld overeen met 12- 24 kg lichaamsvet. 

Hoe kan je je lichaamsvet meten?

Wil je weten of jij een gezonde hoeveelheid lichaamsvet hebt? De makkelijkste methode is om moderne elektrische weegschalen te gebruiken die naast je gewicht ook je spiermassa, je vetmassa en je vetpercentage meten. In de sportschool vind je soms erg professionele en dure versies, maar voor een paar tientjes kan je er ook thuis eentje aanschaffen. 

Deze weegschalen maken gebruik van een heel kleine elektrische weerstand die doorheen je lichaam gaat. Door het verschil in geleiding in water (spieren) en vet, word je lichaamssamenstelling berekend.

Als je zulke weegschaal aanschaft, koop dan eentje waarbij er zowel weerstandsplaatjes zijn voor je voeten als voor je handen, deze zijn nauwkeuriger dan wanneer de weerstand enkel door je benen gaat. 

Hoe verlaag je je hoeveelheid lichaamsvet? 

Je lichaamsvet verlagen doe je in de eerste plaats door je voeding aan te passen. Zowel je totale hoeveelheid calorieën, als de verdeling ervan is essentieel voor een optimale lichaamssamenstelling. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om minder calorieën te eten, maar wel nog voldoende eiwitten. 

Bij FitChef leveren we je gezonde eetschema’s op maat waarbij deze hoeveelheden helemaal persoonlijk worden afgesteld op jouw lichaam en leefstijl. Bovendien zijn de heerlijke schema’s ook aanpasbaar aan eventuele intoleranties en voedselvoorkeuren.

👉 Meld je hier aan voor eetschema’s op maat