Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Makkelijk en gezond eten: 7 tips

Gezondheid

Bij makkelijk eten hoef je zeker niet meteen aan fastfood te denken. Je kan echt ook makkelijk én gezond eten. Met onze 7 tips tover jij elke dag gezonde gerechten op tafel in een handomdraai!

1. Kook vaker zelf

Makkelijk en gezond eten kost niet heel veel moeite, maar je moet wel zelf aan de slag gaan. Door zelf te koken met verse ingrediënten vermijd je een hele hoop suikers, ongezonde vetten en allerlei andere ongezonde stoffen die je niet in je lichaam wil stoppen. Zelf koken geeft je de ultieme controle over wat jij eet. 

Ben je toch al teleurgesteld met deze eerste tip? Geen paniek, er zijn ook bedrijven die gezonde maaltijden aan huis leveren, in plaats van fastfood. Vaak krijg je dan op een dag naar keuze een pakket met gezonde maaltijden voor de hele week. 

2. Makkelijk en gezond eten op z'n Hollands

Misschien heb je de tijd niet om uren in de keuken te staan of vind je jezelf geen talentvolle chef. Gezonde maaltijden hoeven gelukkig helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het doel is niet om een kookwedstrijd te winnen, maar gewoon om gezond en lekker te koken. 

De klassieke Nederlandse maaltijden die bestaan uit aardappelen, vlees en groenten zijn prima. Kook lekker ouderwets gedurende de week en heb je in het weekend eens zin om iets nieuws te proberen, dan kan dat natuurlijk altijd.  

3. Ga voor een eenpansgerecht

Makkelijk en gezond eten gaat ook een stuk beter, indien je hele keuken niet op een bouwwerf lijkt tijdens het koken. Een eenpansgerecht zorgt voor minder zooi en vooral minder opruimen en afwas nadien. Bovendien zijn eenpansgerechten altijd lekker en kunnen ze haast niet mislukken. Het is tot slot een ideale manier om op het einde van de week alle restjes die je nog over hebt, op te maken. 

4. Word een groentechef 

Dan zijn er natuurlijk nog die groenten. Een klassiek advies is “eet meer groenten”. Maar als je er geen fan van bent en je bent geen familie van het konijn, dan is dat niet altijd zo vanzelfsprekend. Daarom hebben de meeste mensen de neiging om groenten weinig aandacht te geven.

Maar wat als je nu eens het tegenovergestelde zou doen? Focus eens wel op groenten. Ga op zoek naar heerlijke combinaties en experimenteer met koken, stoven, bakken, grillen. Speel ook met de structuur en denk hierbij aan courgette-spaghetti of gevulde paprika. Op die manier geniet je van heerlijke groenten zonder lange tanden. 

5. Eet steeds hetzelfde (als basis)

De hele tijd hetzelfde eten is saai. Maar door je aan dezelfde basis te houden maak je het jezelf wel makkelijk om nieuwe recepten te verzinnen. Eet bijvoorbeeld iedere woensdag pasta en iedere vrijdag een visgerecht. Op die manier verklein je je keuzestress en bedenk je makkelijker wat je die dag zal klaarmaken. 

6. Doe mealprepping 

Mealprepping betekent voornamelijk dat je op 1 moment meerdere maaltijden klaarmaakt voor de volgende dagen. De meest eenvoudige manier is om een dubbele portie klaar te maken. Dat kost je nauwelijks extra moeite en je hoeft de volgende dag niet meer te koken. 

Een volledige mealprepping betekent dat je een vijftal verschillende maaltijden klaarmaakt voor de daaropvolgende dagen. Dat kost je wel meer moeite bij de voorbereiding. Maar de daaropvolgende dagen zit je helemaal gebakken. 

7. Makkelijk en gezond eten met een eetmenu

Een gebalanceerd eetmenu is natuurlijk het ultieme middel om ervoor te zorgen dat je dagelijks gezonde maaltijden op tafel zet. Met een FitChef Premium membership krijg je elke week een eetmenu op maat. Zo beschik jij altijd over gezonde inspiratie. Bovendien zijn alle recepten erg makkelijk klaar te maken en supergezond! 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse gezonde eetmenu’s 

Makkelijke en gezonde recepten voor avondeten

Makkelijk en gezond eten is vooral een uitdaging bij het avondeten. Want op die momenten eet je meestal de grootste maaltijd en heb je meer behoefte aan lekkere variaties. Daarom geven we je graag wat extra inspiratie mee.