Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Hoe krijg je meer energie door voeding? Ontdek 5 voedingsmiddelen voor meer energie

Gezondheid

Een gebrek aan energie is een veelvoorkomend probleem. We vinden het haast normaal dat mensen klagen dat ze moe zijn. Er kunnen veel oorzaken zijn: te veel werken en stress, te weinig slaap of te weinig zonlicht zijn maar een aantal mogelijke factoren. Maar als je minder energie voelt na de maaltijd dan ervoor, dan is er mogelijk iets mis in je voedingspatroon. Je zou natuurlijk méér energie door voeding moeten krijgen en niet minder. Wat is het effect van eten op je energieniveau? En welke 5 voedingsmiddelen zijn echte energieboosters?

Hoe draagt eten bij aan je energie niveau? 

Meer energie door voeding klinkt logisch; in voeding zitten namelijk calorieën, en dat is letterlijk “energie”. Deze calorische energie zit in eiwitten, vetten en koolhydraten. Zonder deze macronutriënten kan je geen energie produceren. 

Maar ondanks een overvloed aan calorieën voelen we ons toch vaak futloos. Het probleem is dat er in ons lichaam nog heel wat complexe processen moeten plaatsvinden voordat deze energie vrijgegeven kan worden. 

Samengevat wordt je voeding eerst door je mond en je maag voorverteerd. Nadien vindt de echte vertering plaats in je darmen. Daarna worden alle kleine bouwstenen via het bloed naar de lichaamscellen verstuurd waar ze met of zonder zuurstof omgezet kunnen worden in energie. Als er ergens in dit proces iets niet optimaal verloopt gaat dit ten koste van je energieniveau.

Het beste dieet voor meer energie 

Als je meer energie door voeding wil is de meest efficiënte manier om te kijken welke voeding je energie kost. Want zoals gezegd, de potentiële energie in de vorm van calorieën is niet het probleem. Hoe kunnen we de omzetting van onze maaltijd in energie zo vlot mogelijk laten verlopen? 

Betere vertering

Alles begint bij het verteren van je maaltijd. Een heel eenvoudige, maar zeer effectieve tip is meer kauwen. Door je maaltijd zo fijn mogelijk te kauwen kunnen de spijsverteringsenzymen inwerken op zoveel mogelijk stukjes eten tegelijk. Als je niet goed kauwt zullen deze spijsverteringsenzymen je voeding laagje per laagje moeten verteren en dat kost veel tijd en moeite. 

Ook hoeveel je eet heeft een effect op je vertering. Als je eet tot je maag 100% vol zit is er geen ruimte meer om je voeding te kneden en te vermengen met maagsappen. Eet daarom idealiter tot je 80% vol zit. 

Intoleranties

Je lichaam is niet blij met alles wat je eet. Als je darmen niet de juiste enzymen hebben om bepaalde voedingsmiddelen te verteren kan je eten niet vlot door de darmwand. Deze “lichaamsvreemde” stoffen kunnen het immuunsysteem triggeren wat veel energie kost. 

Voeding die doorgaat naar de dikke darm en daar gefermenteerd wordt zorgt vaak voor vermoeidheid en een opgeblazen gevoel. Op lange termijn kan een lekkende darm ontstaan met symptomen zoals vermoeidheid, concentratiestoornissen en “brain fog”. 

Wees daarom bewust van wat je eet en hoe je je voelt na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Wees extra alert op symptomen na het eten van zuivel en lactose, fructose en fodmaps, tarwe en gluten. 

Stabiele bloedsuikerspiegel 

Het meest bekende negatieve effect van voeding op ons energieniveau is de suikerdip. Een stabiele bloedsuikerspiegel is erg belangrijk voor de goede werking van je lichaam. Door het eten van snelle suikers komt er te veel suiker in de bloedbaan en wordt er aan de alarmbel getrokken. Hierdoor wordt er overmatig veel insuline geproduceerd waardoor de suiker zo snel mogelijk uit de bloedbaan gehaald kan worden. Door deze overcompensatie is je bloedsuikerspiegel een tijdje lager dan voorheen en voel je de zogenaamde suikerdip. 

Vermijd fastfood, bewerkte voeding, te veel koolhydraten en te veel snelle suikers. Kies voor een gezonde combinatie van onbewerkte langzame koolhydraten met eiwitten en gezonde vetten. Als je onbewerkte voeding eet met veel groenten en vezels zit je meestal wel goed. 

5x meer energie door voeding

Het beste wat je kan doen om meer energie door voeding te krijgen is om gezonder te eten. Geef je lichaam echte voeding en vermijd ongezond fastfood dat het immuunsysteem te veel triggert en de lever erg belast met het onschadelijk maken ervan.

Heb je weinig inspiratie om elke week gezonde recepten klaar te maken? Probeer dan eens een FitChef Premium account. Hiermee krijg je elke week simpel te volgen eetschema's (inclusief boodschappenlijst) die worden afgestemd op je persoonlijke behoefte en wensen.

👉 Aanmelden voor FitChef Premium

1. Kokosolie

Vetrijk voedsel is vaak zwaar verteerbaar. Maar kokosolie is een vorm van medium chain triglycerides (MCT). Deze vetzuren zijn meteen beschikbaar voor het lichaam als energie. Ze hoeven niet eerst via de bloedbaan omgezet te worden als lichaamsvet. Daarom is het ook een goede vetbron als je wil afvallen. Uiteraard val je er alleen van af als je je aan je totale caloriebehoefte houdt.

2. Vis en zeegroenten

In onze cultuur eten we in verhouding veel meer vlees dan vis. En vooral zeegroenten liggen uiterst zeldzaam op ons bord. En dat is zonde. 

In wilde vette vis zoals sardines, ansjovis en zalm zit veel jodium. Jodium is een essentieel mineraal voor de productie van schilklierhormonen. De schilklier werkt een beetje als de minister van energie in ons lichaam en bepaalt hoeveel energie we produceren. Ook zeegroenten zoals zeewier en kelp zijn een zeer goede bron van jodium. 

Vis en dan bij voorkeur wilde vis, krab, mosselen en schelpdieren bevatten ook veel vitamine B12. Deze vitamine speelt een erg belangrijke rol in het omzetten van macronutriënten in energie. Vitamine B12 ondersteunt ook een goede vertering, de opname van voedingsstoffen en zorgt voor meer mentale helderheid. 

Vitamine B12 vind je overigens ook in vlees, maar het voordeel van vis is dat het zo licht verteerbaar is. Als je liever vlees eet, kies dan voor gevogelte in plaats van een zware steak. 

3. Fruit

Suikers hebben een slechte reputatie en vooral de theorie over een stabiele bloedsuikerspiegel weerhoudt mensen er soms van om fruit te eten. Een teveel aan snelle suikers in het algemeen zorgt voor een suikerdip en een teveel aan fructose is inderdaad belastend voor je lichaam. 

Maar fruit is een uitstekende energiebron! Uiteraard bevat fruit heel wat gezonde vitamines en mineralen en een grote hoeveelheid water. Maar ook de suikers in fruit zullen je meer energie door voeding geven. Door de combinatie van vezels, enzymen en water worden de fruitsuikers relatief langzaam in het lichaam opgenomen zonder een energiedip. Fruit is de ideale powersnack voor een work-out. 

4. Groene bladgroenten 

Groene bladgroenten bevatten niet alleen veel antioxidanten en magnesium, maar ook chlorofyl. Deze stof reinigt en zuivert je lichaam. Groene bladgroenten bevatten veel vezels en water en zorgen voor een goede vertering en een stabiele bloedsuikerspiegel. Hierdoor raak je beter verzadigd en zal je minder geneigd zijn om extra suikers te eten. 

5. Kurkuma

Kurkuma heeft een sterk antioxiderende werking. Het is vijf tot acht maal sterker dan vitamine C en vitamine E. De werkende stof curcumine is ontstekingsremmend. Chronische laaggradige ontstekingen zijn in het westen de oorzaak van allerlei ziektebeelden. Het belast je immuunsysteem wat veel energie kost. Kurkuma ondersteunt juist je immuunsysteem en geeft je energie.