Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Moe na eten? 5 tips

Gezondheid

In je voeding zitten calorieën en dus energie. Maar toch krijg je na het eten niet altijd een lekkere energieboost. En soms voel je je zelfs extreem moe na het eten. Hoe komt dit, en nog belangrijker, hoe kan je het voorkomen?

Moe na eten

Is je moe voelen na het eten normaal? Ja en nee. Je moe voelen na de maaltijd kan verschillende oorzaken hebben. Sommige zijn natuurlijk en daar hoef je alleen iets aan te veranderen als je er last van hebt. Andere oorzaken geven een disbalans aan, in je eetpatroon en gezondheid, waar je best wel iets aan kan doen. 

Slaperig na eten

Toen we nog oermensen waren, was eten zoeken de belangrijkste dagtaak. En het menselijk lichaam is hier helemaal aan aangepast. 

Als je honger hebt en al even niet hebt gegeten, dan maakt het lichaam hormonen aan die je spieren en hersenen activeren zodat je gemotiveerd bent en de energie hebt om eten te zoeken. 

Als je een paar bessen vindt aan een struik, dan verandert er niet zoveel. Maar als je een hele maaltijd weet te vinden en die helemaal naar binnen werkt, dan beloont je lichaam jou met feelgoodhormonen die je helemaal tot rust brengen. Alle energie verschuift van je hersenen en je spieren naar je spijsverteringsstelsel. Jouw dagtaak zit er namelijk op en je wordt beloond met een powernap waarbij je je eten goed kan verteren.

Conclusie: Een beetje slaperigheid na het eten is vrij normaal. Zeker wanneer je daarvoor ook een fysieke inspanning hebt geleverd. 

Extreem moe na eten van suiker 

Maar opgelet. Extreem moe zijn na het eten kan ook komen door het feit dat je heel suikerrijk eet. Koolhydraten en vooral snelle suikers doen je bloedsuiker snel stijgen en ook dalen. Deze dip in je bloedsuikerspiegel zorgt voor extreme vermoeidheid.

Extreme schommelingen in je bloedsuikerspiegel en je energie zijn in dit geval niet normaal en niet gezond. Suikers en (gefrituurd) fastfood vermijden is dan de belangrijkste boodschap. 

Moe na het eten, hartkloppingen en diabetes

Een serieuze daling in je bloedsuikerspiegel is zelfs levensgevaarlijk. Daarom kan je lichaam in sommige gevallen extreem reageren met hartkloppingen, misselijkheid, zweten, trillen en een enorme behoefte aan suikerrijk eten. 

Op lange termijn zullen de insulinereceptoren in de cellen minder gevoelig worden voor insuline en kan je zelfs diabetes type 2 ontwikkelen. Heb je last van bovenstaande symptomen, dan kun je het beste snel afspreken met een huisarts of voedingsdeskundige. 

Voedselintoleranties en vermoeidheid

Misschien eet je vrij gezond en suikerarm, maar heb je toch last van die extreme vermoeidheid. Dan zou het kunnen dat je iets eet waar je darmen niet blij van worden. Als je intolerant bent voor bijvoorbeeld gluten of lactose, dan wil dit zeggen dat je spijsvertering deze voedingsstoffen niet goed kan verteren. Daardoor gaat er nog meer energie naar de darmen en nog minder naar je hersenen. 

Op lange termijn kan een ongezonde levensstijl of het negeren van bepaalde voedselintoleranties leiden tot een lekkende darm (leaky gut). Het gevolg hiervan is dat er allerlei stoffen door de darm glippen en in de bloedbaan terecht komen, terwijl ze daar niet thuishoren. Deze stoffen gaan ook door de bloed-hersenbarrière, waardoor je je erg moe zal voelen na het eten.

5 tips om vermoeidheid na eten te voorkomen

Een lichte vermoeidheid na de maaltijd is dus niet per se iets om je zorgen over te maken. Maar met deze 5 tips voorkom je extreme vermoeidheid en blijf je scherp en gefocust. 

1. Eet gezond

Een gezond eetpatroon is de basis om van je vermoeidheid af te komen. Het zal je op korte termijn helpen met vermoeidheid na de maaltijd omdat je geen snelle suikers meer eet en meer trage koolhydraten en voldoende vezels. 

Op lange termijn levert het je nog veel meer energie op, omdat je al de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Een dieet rijk aan vitamines en mineralen en arm aan snelle suikers zal je op lange termijn weer echt laten stralen van de energie. 

2. Test jezelf op intoleranties

Hoe gezond je ook eet, als je een bepaalde intolerantie hebt, zul je hier rekening mee moeten houden. Dit kan je zelf testen door op te schrijven wat je eet en hoe je je voelt de uren na de maaltijd. Trek niet te snel conclusies, maar je ontdekt wel vaak bepaalde patronen. Werk eventueel samen met een arts of voedingsdeskundige. 

3. Eet minder

Niet alleen wat je eet, is belangrijk, maar ook hoeveel je eet. Als je gezond eet, maar heel erg veel, dan zal je lichaam nog steeds heel veel bloed en energie naar je spijsverteringsstelsel sturen en niet naar je spieren en hersenen. En hierdoor zul je je toch nog erg moe voelen na het eten. 

Eet minder of verspreid eventueel je maaltijden over de dag, zodat je toch nog net zo veel kan eten. 

4. Gebruik een eetschema

Met een gezond eetschema kan je bovenstaande tips makkelijk in de praktijk brengen. De eetschema’s van FitChef zitten boordevol gezonde recepten, helemaal aangepast aan jouw persoonlijke energiebehoefte.

Bovendien heb je ook allerlei opties om je schema te personaliseren. Zo kan je o.a. intoleranties uit je schema halen of kiezen hoeveel maaltijden per dag je wil eten. 

👉 Meld je hier aan voor gezonde eetschema’s op maat

5. Slaap meer

Tot slot kan het ook zijn dat het probleem helemaal niet aan je voedingspatroon ligt. Als jij ‘s nachts niet voldoende slaapt, zal je lichaam je te pas en te onpas in de rust- of slaapstand willen brengen. In dat geval moet je ervoor zorgen dat je ‘s nachts meer of beter slaapt. Of je luistert naar je lichaam en doet gewoon een lekker dutje na het eten.