👉 [Crazy sale] Tot vrijdag FitChef boek voor €14,95!Ja dat wil ik!

Weekmenu's op maat

Start voor €9,95

Start met je eerste weekmenu

Wat is je doelstelling?

Motivatie om gezond te eten: 12 essentiële tips!

Gezondheid

Hoe vaak ben jij al begonnen met gezonder eten? Of met afvallen? Veel mensen doen jaarlijks wel een poging om beter op hun voeding te letten, maar geven het steeds snel weer op. Motivatie om gezond te eten blijkt toch lastig op peil te houden! Zonde, want gezond eten biedt zo veel voordelen… In deze blog zetten we twaalf tips onder elkaar waarmee je je nieuwe eetpatroon makkelijker volhoudt. Zo wordt je dieet volgende keer wél een succes!

Motivatie om gezond te eten: 12 essentiële tips!

Body

Motivatie om gezond te eten

Waarom is motivatie om gezond te eten zo moeilijk vol te houden? Voor veel mensen geldt vooral dat het te lang duurt voor ze resultaat zien. Je kunt wel bedacht hebben dat je écht klaar bent met dat overgewicht, maar vaak duurt het vervolgens maanden voor je op je streefgewicht bent. Dat zijn dus maanden waarin je streng voor jezelf moet zijn, zonder ooit ‘klaar’ te zijn.

Maar je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken door je perspectief wat te verschuiven. Want is gezond eten wel echt zo afzien, of kun je het ook leuker maken? Is er echt niets te vieren in die lange maanden? En is het wel zo erg als het af en toe even niet lukt? Met deze tips hou je er zin in!

1. Stel concrete doelen

Zoals we hierboven al noemden: het is dodelijk voor je motivatie als je nooit ‘klaar’ bent. Af en toe wil je toch echt kunnen genieten van dat fijne gevoel dat je het gewoon gedáán hebt.

Toch hebben veel mensen dat gevoel nooit. En dat komt doordat ze zichzelf niet de juiste doelen gesteld hebben. Ze formuleren hun wensen heel abstract, bijvoorbeeld “ik wil slanker zijn”. Of “ik wil me beter voelen”. Of “ik wil meer spieren krijgen”.

Maar wanneer heb je het punt bereikt waar dat gelukt is? Dat is volkomen onduidelijk.

Om die reden is het belangrijk dat je concrete doelen formuleert. “Ik wil 10 kilo afvallen”. Of “ik wil mijn vetpercentage op 12% krijgen”. Of “ik wil van mijn buikpijn af”. Probeer te bedenken wat je precies wilt bereiken. En beter nog: schrijf dat ergens op waar je er dagelijks even een blik op kunt werpen.

2. Begin met realistische verwachtingen

Maar let op: niet ieder concreet doel is even behulpzaam. Het is namelijk ook belangrijk dat het doel wel haalbaar is!

Je kunt wel 10 kilo in een maand willen verliezen, maar we kunnen je nu al vertellen dat dat niet gaat lukken. (In ieder geval niet op een duurzame manier.) Door zo’n soort doel te stellen, sta je al direct achter. De kans is enorm dat je het niet gaat halen, met alle bijbehorende frustratie tot gevolg.

In het algemeen geldt: je kunt beter pessimistisch plannen. Denk je dat het in drie maanden wel moet lukken? Neem er vier maanden de tijd voor! Als het sneller is, is dat een meevaller, en als het langer dan drie maanden duurt, voel je je geen mislukkeling.

Voor gezond eten geldt hetzelfde. Ja, veel mensen voelen zich beter als ze beter gaan eten. Maar ga er ook weer niet vanuit dat je vanaf nu iedere dag fluitend uit bed springt en dat je nooit meer een minuut chagrijnig hoeft te zijn. Als je daarop hoopt, gaat het resultaat gegarandeerd tegenvallen…

3. Eén ding tegelijk

Heb je bedacht waar je heen wilt? Mooi, dan is het tijd om een route uit te stippelen. En daarbij is het belangrijkste dat je niet te veel hooi op je vork neemt.

Veel mensen proberen in één keer alles te doen. Ze willen dagelijks gaan sporten, nooit meer een korreltje suiker binnenkrijgen, alleen nog maar zelf koken, 500 kcal minder gaan eten…

Dat houden ze twee weken vol. Daarna zijn ze uitgeput en is hun motivatie om gezond te eten als sneeuw voor de zon verdwenen.

Beter is het om dingen stap voor stap aan te pakken. Focus je een paar weken lang op één doel. Tegen de tijd dat dat routine geworden is, kan je er een volgend doel bij pakken. Zo hou je gezond eten overzichtelijk en behapbaar. En echt: je kunt beter een paar maanden nemen om over te schakelen, dan na een paar weken terug te vallen in je oude gewoontes!

4. Durf het imperfect te doen

Veel mensen eisen absolute perfectie van zichzelf. Er komt nóóit meer een koekje hun huis in! En ze slaan nóóit meer een work-out over!

Dat is een heel vermoeiende mindset om mee te beginnen. Want als je dan eens een terugval hebt, is dat veel meer dan een eenmalig foutje. Het betekent dat je volledige plan in één keer mislukt is. En dat is slecht voor de motivatie! Sterker nog: vaak geven mensen het dan maar meteen helemaal op.

Terwijl: je kunt het beter de helft van de tijd goed doen dan het helemaal niet proberen. Dus bereid jezelf voor op imperfecties. Niemand kan in één keer vlekkeloos overschakelen naar een ander eetpatroon. Iedere keer dat het wél goed gaat, is een pluspunt. En maak je af en toe een foutje? Morgen beter!

5. Leer van je fouten

Nog beter is het om je fouten juist als positieve momenten te zien. Want ze laten je vaak precies zien waar je valkuilen liggen en waar je nog aan moet werken. Daarmee zijn ze dus ontzettend leerzaam als je duurzaam gezonder wilt gaan eten!

Dus heb je toch een keer een hele zak chips leeggegeten? Denk dan even goed na waar het precies mis is gegaan. Had je geen eten in huis? Dan weet je dat boodschappen plannen een belangrijk verbeterpunt is. Voelde je je verdrietig en was dit je oplossing? Dan weet je dat je beter manieren moet vinden om met negatieve emoties om te gaan.

Dat betekent niet dat het volgende keer wél perfect moet gaan! Maar wel dat je steeds beter inzicht krijgt in de patronen die jou naar ongezond eten toe lokken.

6. Maak gezond eten lekker

Toch blijft het natuurlijk prettig als je zo min mogelijk terugvalt. De beste manier om dat te bereiken? Zorg dat je zo min mogelijk behoefte hebt om terug te vallen!

Je kunt natuurlijk alleen nog maar droge rijst met broccoli gaan eten, maar daar gaan die koekjes er alleen maar beter van uitzien. Het is voor je motivatie om gezond te eten beter als je ook voor lékker gezond eten kiest. Wanneer je bij iedere maaltijd aan het genieten bent, zul je een stuk minder behoefte hebben aan ongezondere alternatieven.

Neem dus zeker de tijd om een flinke collectie lekkere recepten bij elkaar te zoeken. De FitChef receptendatabase is daarbij ongetwijfeld een goed begin!

En nog een tip: gezond betekent zeker niet dat je geen smaakmakers mag gebruiken. Er zijn allerlei gezonde smaakmakers te bedenken, zoals verse kruiden en specerijen. Door daar slim gebruik van te maken, ligt er iedere dag weer een feestje op je bord.

7. Maak gezond eten makkelijk

De meeste mensen hebben geen tijd om dagelijks uren met hun dieet bezig te zijn. Dus maak het jezelf makkelijk!

Verwacht bijvoorbeeld niet van jezelf dat je dagelijks ingewikkelde snacks in huis gaat zetten: dan worden die koekjes weer veel te aantrekkelijk. Zorg gewoon dat je ook gezonde snacks voor het grijpen hebt liggen, zoals fruit en nootjes.

En zorg dat je niet iedere avond, wanneer je moe uit werk komt, nog uren hoeft na te denken over je eten. Maak een planning voor een paar dagen en haal de boodschappen al in huis, zodat je op het moment zelf gewoon kunt gaan koken. Of kies voor de persoonlijke weekmenu’s van FitChef Premium, waarmee je helemaal niet meer na hoeft te denken over je maaltijden.

8. Hou ongezond eten uit zicht

Heb je toch nog wat ongezonde snacks in huis liggen? Bijvoorbeeld voor als je visite krijgt? Of omdat je partner of kinderen niet aan je nieuwe dieet meedoen?

Zorg dan in ieder geval dat de ongezonde opties ver weg liggen. In ieder geval niet in zicht wanneer je in de keuken staat! Beter is het als je ook echt even moeite moet doen om erbij te komen. Stop ze in een trommel ver achterin een kastje. Of leg ze gewoon op zolder neer.

Op die manier zul je altijd actief moeite moeten doen om bij die chocoladerepen te komen. En dat betekent dat je meer tijd hebt om even na te denken. Hoe zat het ook alweer met dat concrete doel dat je jezelf gesteld had? Waarom wilde je dat zo graag? En wat vind je nou belangrijker, dat doel of een hap chocola?

Goede kans dat je dan toch gewoon een appel pakt!

9. Zoek een buddy

Zeker als de rest van het gezin niet meedoet, kan gezond eten best eenzaam voelen. Waarom zit jij nou een bakje kwark te eten terwijl de rest gewoon aan de chocoladevla gaat…

Om die reden kan een buddy een heel goed idee zijn. Jullie hoeven niet dezelfde doelen te hebben, als jullie maar allebei met je voeding bezig zijn! Zo kun je recepten uitwisselen, tips geven of gewoon lekker samen klagen over wat je lastig vindt.

Met een buddy is er ook altijd iemand die je moed in kan spreken als je het even niet meer ziet zitten. Zo blijft de motivatie om gezond te eten toch gewoon op peil.

10. Hou een eetdagboek bij

Veel mensen hebben een erg selectief geheugen als het op eten aankomt. Ja hoor, ze hebben de hele dag gezond gegeten. Nou ja, behalve dat koekje bij de thee misschien, maar iets kleins moet kunnen, toch? En oh ja, er trakteerde een collega op taart, dus ze hebben wel een puntje genomen – en goed, een handje chips voor het koken, maar ze hadden gewoon even trek…

Als je niet uitkijkt, tellen dat soort kleine dingen al snel op. Tot honderden calorieën, maar ook tot tientallen grammen suikers die je helemaal niet binnen wilt krijgen.

Om dit soort sluipvoedsel te voorkomen, kun je het beste een eetdagboek bijhouden. Dat kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Gebruik een app als My Fitness Pal of de Eetmeter, of maak gewoon een lijstje in je notitieboekje. Als je het maar ergens opschrijft! Zo hou je jezelf echt verantwoordelijk voor wat je eet.

11. Hou je voortgang bij

Naast je voeding is er nog iets belangrijks om bij te houden: je voortgang. Hoe sta je ervoor wat dat concrete begindoel betreft?

Er zijn allerlei manieren om dat in de gaten te houden. Je kunt de weegschaal gebruiken, maar ook foto’s of omtrekmetingen zijn soms goede opties. Meer daarover lees je in onze blogs over afvallen bijhouden en spiergroei bijhouden.

En wil je vooral beter gaan eten om je gezonder te voelen? Bedenk dan een systeem om bij te houden hoe goed je je voelt. Geef elke dag bijvoorbeeld een cijfer aan je energielevel of humeur en kijk hoe dat over de loop van de tijd beter wordt!

Heb je dan eens geen motivatie meer? Dan kun je altijd even naar je administratie kijken en zien hoe ver je al gekomen bent!

12. Vier je successen!

En misschien wel het belangrijkste: vergeet niet om jezelf te belonen! Niet alleen bij dat einddoel – dat is vaak nog maanden weg. Maar kies een aantal tussenprestaties waar je jezelf een feestje gunt, en bedenk eventueel van tevoren hoe je die mijlpalen gaat vieren.

Je kunt jezelf een cadeautje gunnen, zoals een mooi kookboek dat je graag wilde hebben of een handige gadget voor bij het sporten. Of je kunt iets leuks gaan doen: een uitje met een vriendin, een dagje in de sauna.

Waar je ook voor kiest: zorg dat je jezelf goed beloont voor al het harde werk dat je hebt geleverd. Daar mag je echt even van genieten. En dan kun je met hernieuwde motivatie weer door naar je volgende doel 😊