Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

9 redenen waarom noten gezond zijn

Gezondheid

Noten zijn droge vruchten en worden in veel landen bij de fruitgroep gerekend. In Nederland krijgen ze echter een eigen volwaardige plaats in de voedingsdriehoek. De reden is dat ze allerlei specifieke gezondheidsvoordelen hebben. Noten bevatten niet alleen gezonde macronutriënten zoals eiwitten en vetten, maar ook tal van vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezond lichaam. Een handjevol noten per dag geeft je stabiele energie en beschermt je tegen allerlei ziektes en kwalen op lange termijn. Benieuwd wat de 9 gezondheidsvoordelen zijn? Lees dan snel verder!

1. Bescherming tegen hart- en vaatziekten

Dat noten gezond zijn heeft natuurlijk veel te maken met de goede vetten. Afhankelijk van de soort bevatten ze 45 tot 70% vet. En omdat dit bijna uitsluitend gezonde onverzadigde vetzuren zijn hebben ze een goede invloed op de gezondheid van je bloedvaten. Zowel noten als zaden worden gelinkt aan een kleiner risico op hart- en vaatziekten. De inname van een dagelijkse portie hangt samen met ongeveer een 30% lager risico op deze aandoeningen.

2. Rijk aan eiwitten

Noten bevatten best veel eiwitten, gemiddeld zo’n 8-21 gram per 100 gram. Pistache noten bevatten zelfs 26 gram eiwit per 100 gram. Dat is meer dan vlees, al eet je er in absolute hoeveelheid wel iets minder van. Een handjevol per dag draagt dus zeker bij tot je dagelijkse eiwitinname. Zeker als je vegetariër bent is dit erg handig. 

3. Verlagen de “slechte” cholesterol

Het verhaal van cholesterol is complex, maar over het algemeen is het een goede zaak om je LDL-cholesterol naar beneden te krijgen. En daar zijn noten uitermate geschikt voor. Dit komt onder andere door de onverzadigde vetzuren. Maar er zijn ook nog andere stoffen aanwezig met een positief effect op de cholesterol. In walnoten zitten bijvoorbeeld polyfenolverbindingen en een fytochemische stof met een ontstekingsremmende werking. 

4. Micronutriënten en anti-oxidanten

Het zijn niet enkel de macro's zoals vetten en eiwitten die noten gezond maken. Vergeet niet dat noten vruchten zijn net als fruit, wat ook bekend staat om de micronutriënten: de vitamines en mineralen.
 
Amandelen zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine E, een anti-oxidant. Deze heeft een beschermende werking op de cellen, bloedvaten, organen en ogen. Eten van amandelen heeft een positief effect op je weerstand en de aanmaak van rode bloedcellen. Pistachenoten bevatten de hoogste hoeveelheid anti-oxidanten en een van de laagste hoeveelheden aan calorieën. 

5. Een gezonde zwangerschap

Vooral hazelnoten zijn rijk aan vitamine B11 (foliumzuur). Deze vitamine is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Ze ondersteunt de ontwikkeling van het ongeboren kind en verkleint de kans op geboorte-afwijkingen zoals een open ruggetje, een hazenlip en een gespleten gehemelte.

6. Minder kans op hoge bloeddruk

Het algehele effect van gezonde vetten op de bloedvaten is natuurlijk al erg bevorderlijk voor een normale bloeddruk. Maar noten bevatten ook nog het aminozuur arginine. Dit aminozuur zorgt er mee voor dat bloedvaten wijder kunnen worden waardoor je bloeddruk goed geregeld kan blijven. En wijde bloedvaten zorgen ook voor een betere toevoer van zuurstof, waardoor je meer energie krijgt.

7. Afvallen met noten

Het feit dat noten gezond zijn is een goede reden om er veel van te eten, maar zitten er niet heel veel calorieën in? Dat klopt. Maar denken in calorieën dekt niet de hele lading. Het eten van noten is namelijk niet geassocieerd met een hoger gewicht. Dat komt omdat ze erg verzadigend zijn, door de eiwitten, vetten en vezels.

Je zal je er dus niet snel van overeten. Uiteraard moet je ook niet all-in gaan met notenpasta’s, dat kan natuurlijk wel eens mislopen. Maar een handjevol per dag geeft je stabiele energie en een verzadigd gevoel, wat juist helpt om af te vallen.

8. Ondersteuning van de schildklier

Over energie gesproken. Sommige soorten bevatten veel selenium, vooral de paranoten zijn hier bekend voor. Met 1 tot 2 paranoten per dag heb je al je ADH aan selenium binnen. Dit mineraal is erg belangrijk voor de goede werking van de schildklier, onze energieregelaar. Selenium beschermt bovendien ook de rode bloedlichaampjes en de cellen tegen allerlei vormen van beschadiging.

9. Bevordert de hersenfunctie

Als je al eens goed naar een walnoot hebt gekeken, dan zie je dat ze precies op een stel hersenen lijkt, toeval? Veel nootsoorten bevatten allerlei B vitamines en vitamine E, welke een goede werking op de hersenen hebben. En natuurlijk dragen ook de onverzadigde vetzuren bij tot een goede hersenfunctie. Dat is dan ook de reden waarom van noten “studentenhaver” wordt gemaakt.

Hoeveel noten per dag?

We kunnen met volle vertrouwen concluderen dat noten gezond zijn, en je ze dan ook ze liefst elke dag. Maar omdat ze veel calorieën bevatten en ook enkele anti-nutriënten zoals fytinezuur eet je ze best niet onbeperkt. Een klein handjevol per dag is ideaal. Dat komt ongeveer overeen met 15-25 gram noten per dag.

Je kan ze zo eten als snack, in de vorm van notenpasta, of als topping op een salade. Idealiter kies je voor een notenmix of je wisselt gewoon vaak af. Gezouten of gebrand kan af en toe, maar kies standaard voor ongezouten geroosterde noten.