Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Top 10 ongezondste eten dat je beter kunt vermijden

Gezondheid

De boog hoeft niet altijd gespannen te staan. Zelfs in een gezonde levensstijl is er ruimte voor wat minder ongezonde snacks. De 80/20 regel is hier prima voor. Als je 80% van de tijd supergezond eet en daarnaast kiest voor wat minder voedzaam eten hou je je fysiek en ook mentaal in topvorm. Maar het ongezondste eten kan je beter helemaal vermijden of echt bekijken als een zeldzame uitzondering. Ontdek wat het meest ongezonde eten is en bepaal zelf hoe vaak je dit nog op het menu wil zetten.

Wat is ongezonde voeding?

Het ongezondste eten is niet voor iedereen hetzelfde. Ieder heeft zijn eigen standaard en elke stap dichter bij een gezond voedingspatroon levert je winst op voor je gezondheid. 

Voor de ene is is enkel vettig fastfood ongezond. Andere mensen huiveren al van een niet-biologische wortel. 

Ongezonde voeding zie je daarom beter als een relatief iets. Hoe meer bewerkt een voedingsmiddel is, hoe ongezonder. Vaak gaat dit gepaard met een hogere hoeveelheid aan calorieën een beperkte hoeveelheid micronutriënten. Maar dat is niet altijd het geval. 

Het meest ongezonde eten: top 10!

Over het meest ongezonde eten is het makkelijker om consensus te vinden. Van sommige voeding is het overduidelijk dat het schadelijk is voor ieders gezondheid. Deze “voeding” is eigenlijk geen voeding meer en dien je liefst zoveel mogelijk te vermijden. 

1. Gefrituurde “voeding”

Door voeding te frituren gaan er veel meer vitamines en mineralen kapot dan bij het koken. Maar dat is helaas het minste van je zorgen als je wat wil frituren. Het vet dat gebruikt wordt is meestal gehard plantaardig vet dat enorm veel transvetten bevat. Van alle vetsoorten zijn de transvetten het meest schadelijk. Zij vormen een veel groter risico voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan verzadigde vetten. Dit alleen al zet gefrituurde voeding bovenaan in de "ongezondste eten" lijst

Als je zetmeelrijke voeding frituurt (zoals patat) ontstaat er acrylamide, een kankerverwekkende stof. Daarnaast worden er ook veel AGE’s gevormd. Dit zijn erg schadelijke stoffen (glycoproteïnen) die vooral ontstaan bij hoge temperaturen en oxidatieve stress geven. Een kleine hoeveelheid kan je lichaam wel de baas, tenminste als je voldoende anti-oxidanten eet.

Maar gefrituurde voeding is echt wel het ongezondste eten omdat het grotere hoeveelheden bevat en daardoor onder andere de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artritis verhoogt. 

2. Fastfood

Fastfood is bekend als brede term voor het ongezondste eten. Bekijk fastfood vooral als voeding met onnatuurlijke ingrediënten. Ons lichaam heeft zich gedurende honderdduizenden jaren aangepast aan echte gezonde natuurlijke voeding. Alles wat vreemd is voor ons lichaam draagt meestal niets bij aan onze gezondheid. 

En wat nog erger is, is dat alles wat lichaamsvreemd is het immuunsysteem alarmeert. Een chronisch actief immuunsysteem veroorzaakt een watervaleffect van andere aandoeningen van vermoeidheid tot vruchtbaarheidsproblemen. 

3. Suikerrijke (energie)drankjes

Suiker mag dan wel een natuurlijke stof zijn, in zijn geraffineerde vorm bevat het erg veel calorieën en nauwelijks voedingsstoffen. Als je die calorieën niet nodig hebt, dan kom je er makkelijk van aan. 

Het ongezondste eten is misschien wel vloeibare suiker. Suiker dat op een vloeibare manier wordt opgenomen komt nog sneller in de bloedbaan terecht. Dit heeft een erg groot effect op je insulineproductie en je bloedsuiker. Op korte termijn heb je te maken met energiedipjes en cravings. Maar op lange termijn vergroot je de kans op diabetes type 2. 

Denk nu niet dat je die energiedipjes kan compenseren met energiedrankjes vol cafeïne. Op korte termijn voel je je wel even beter, maar op lange termijn pleeg je grote roofbouw op je lichaam. 

Indien je teveel cafeïne binnenkrijgt, zorgt dit voor rusteloosheid, slapeloosheid, suizende oren en zelfs hartkloppingen. Een overdreven hoeveelheid van bijvoorbeeld taurine, wat ook vaak in energiedrankjes te vinden is, zorgt voor misselijkheid, hoofdpijn en sufheid. 

Indien je lichaam aangeeft dat het rust nodig heeft moet je dit respecteren. Indien je toch even een korte boost nodig hebt, drink dan een kopje zwarte koffie. (Maximaal 2 of 3 per dag.) 

4. Diepvriesmaaltijden

Bevroren voeding hoeft niet per se ongezond te zijn. Bevroren bessen zijn bijvoorbeeld prima om in huis te hebben. Maar hele diepvriesmaaltijden zitten boordevol conserveringsmiddelen, slechte vetten, overdreven veel zout, bewaarmiddelen enzovoort. 

Om te weten of bevroren voeding nog iets kan opleveren voor je gezondheid bekijk je daarom best de ingrediëntenlijst. Hoe langer en abstracter de lijst, hoe ongezonder. 

5. Transvetten 

Natuurlijke transvetten komen voor in melk en vlees. Maar de meeste transvetten komen voort uit bewerkte voeding.

Kunstmatige transvetten zijn oorspronkelijk onverzadigde vetten die met een chemisch proces hard worden gemaakt. Door dit proces (hydrogenatie) blijven de vetten langer houdbaar. Omdat ze hard zijn kunnen ze beter gebruikt worden voor gebak, koekjes en snacks. Waar onverzadigde vetten gezond zijn, vormen transvetten een groot risico voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes.

6. HFCS 

Terwijl transvetten de slechtste vorm van vetten zijn, is HFCS het ongezondste eten wat betreft suikers. HFCS staat voor High Fructose Corn Syrup. Dit vindt je op de verpakking onder verschillende namen zoals glucose-fructosestroop, glucosestroop, fructosestroop of maisstroop. 

HFCS vind je vooral in fastfood en frisdrank, maar soms zelfs in brood. In contrast met glucose, wat juist heel makkelijk wordt opgenomen, verloopt de opname van fructose in het lichaam heel wat moeizamer. Fructose moet bovendien eerst door de lever worden omgezet tot glucose, glycogeen of vet voordat het gebruikt kan worden als energiebron.

HFCS (en dus een overdreven hoeveelheid fructose) is een dikmaker en vermoedelijk een van de grootste oorzaken van obesitas. HFCS belast zodanig de lever dat het non-alcholic-fatty-liver-disease veroorzaakt. Elke dag een 0,5 liter fruitsap drinken valt daarom voor je lever evengoed onder de categorie “ongezondste eten” als een grote dosis alcohol.

7. Bewerkte vleeswaren

Over vlees zijn de meningen soms nog verdeeld. Maar bewerkte vleesproducten zoals salami zijn echt voor niemand goed. Ze bevatten hoge hoeveelheden nitraten en nitrieten en andere chemische bewaarmiddelen. Veel van deze stoffen zijn al gelinkt en kanker en kan je beter vermijden. Eet je graag vlees? Kies dan voor kwalitatieve pure stukken zoals een biologische kipfilet of een klein stukje steak van een grasgevoederde koe.

8. Krokante ontbijtgranen met veel toegevoegde suiker.

Veel ontbijtgranen profiteren onterecht van hun gezonde reputatie. Krokante ontbijtgranen bevatten soms tot wel 30% suiker. Het wordt vaak gekocht met de beste bedoelingen, maar lees de volgende keer toch maar even de ingrediëntenlijst en voedingswaarde. Je kan deze “voeding” beter zien als suikerrijk snoep. 

9. Light producten

Suiker en vet vermijden lijkt soms een goede zaak, maar dan moet je het wel goed doen. Light producten bevatten altijd “minder” van iets, maar vaak meer van iets anders. Light mayonaise bevat meestal minder vet, maar meer suiker. Light frisdrank bevat minder suikers, maar meer zoetstoffen.

Laat je niet vangen, het maakt de fabrikanten niet uit of je de originele variant of de light variant kiest, zolang je hun merk maar neemt. De light variant is er alleen maar om jou te doen kopen, en is bijna altijd ongezonder dan de originele versie.

10. Witte graanproducten

Witte granen zoals je die vindt in wit brood en witte pasta zijn niet van dezelfde orde als fastfood of HFCS. Maar het zijn “lege” voedingsmiddelen. Ze bevatten wel veel calorieën en relatief weinig vitamines, mineralen en vezels. Een duursporter die veel kilometers maakt op de fiets en deze granen combineert met veel groenten kan hier nog gebaat mee zijn. Maar als doorsnee Nederlander kies je liever voor volkoren.

Ongezondste eten lijst

Een lijst met het ongezondste eten zou eindeloos kunnen zijn. In onze huidige samenleving zijn er duizenden soorten fastfood en slechte voeding. De volgende lijst is dan ook allesbehalve volledig, en dient gewoon om jou een idee te geven welke voedingsmiddelen je best kan mijden.

 • Taart 
 • Salami
 • Ontbijtkoek
 • Diepvriespizza
 • Cake 
 • Donuts
 • Roomijs
 • Witte pasta
 • Light yoghurt
 • Margarine
 • Snoep
 • Energierepen
 • Energiedrankjes
 • Patat
 • Curryworst
 • Cola
 • Kipnuggets
 • Kibbeling
 • Bier
 • Wit brood

Hulp nodig met gezond eten?

Nu je weet welk ongezond eten je beter kunt vermijden vraag je je misschien af hoe een gezond eetpatroon er dan wel uit ziet.

In de basis is het echt niet zo moeilijk. Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten en varieer volop met groenten en fruit om een breed arsenaal aan vitamines en mineralen binnen te krijgen. Zorg daarnaast voor voldoende eiwitten, gezonde vetten en een gezonde portie koolhydraten.

Klink als ingewikkeld? Laat ons je dan helpen. Onze FitChef eetschema's stellen we volledig samen op basis van je persoonlijke doelstelling, voedingsbehoefte en dieetvoorkeuren. Geef aan welke producten je niet lust en hoe vaak je op dag wenst te eten. Wij doen de rest!

👉 Aanmelden voor onze gezonde eetschema's