Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Ontbijten zonder brood: 20 heerlijke suggesties

Gezondheid

Brood is zo ingeburgerd dat we haast niet zonder kunnen. Zowel tijdens de lunch als bij het ontbijt krijgen we maar geen genoeg van boterhammen met kaas, vlees, jam of (vegetarische) spreads. Maar als je om welke reden dan ook eens wil ontbijten zonder brood, hebben wij voor jou een heleboel heerlijke inspiratie klaarstaan.

5 redenen om te ontbijten zonder brood

Er zijn verschillende redenen om te ontbijten zonder brood. Sommige doen het voor de gezondheid, om makkelijker af te vallen of puur uit eigen voorkeur. De belangrijkste redenen voor ontbijten zonder brood zijn: 

  • Gluten vermijden: Ben je glutenintolerant of heb je er zelfs een allergie voor? Dan kun je brood beter laten staan. Kan je toch niet zonder, dan is er ook wel een aantal glutenvrije variaties te vinden. 
  • Calorieën beperken: Brood bevat niet enorm veel calorieën, maar om af te vallen telt het natuurlijk wel aardig op. In dat geval kan een calorie-armer ontbijt aan te raden zijn. 
  • Minder koolhydraten: Brood bevat bijna uitsluitend koolhydraten. Ben jij niet zo actief, dan kan je die koolhydraten beter beperken en meer eiwitten eten. 
  • Meer verzadiging: Koolhydraten zijn minder verzadigend. Voor meer verzadiging kan je volkoren brood probere of een ontbijt met meer eiwitten en groenten. 
  • Variatie: Soms ben je al dat brood gewoon even beu en wil je wat anders. 

Ontbijten zonder brood: 20 suggesties

Als je al heel je leven brood als ontbijt eet, is het even zoeken naar een lekker en eenvoudig ontbijt zonder brood. Maar geloof ons, er zijn genoeg makkelijke en heerlijke recepten. Hieronder vind je alvast de nodig inspiratie. 

Havermout

Havermout is van nature glutenvrij, al bevat het wel andere eiwitten die bij sommige mensen ook de darmen kunnen triggeren. Havermout kan je warm of koud eten in de vorm van havermoutpap, overnight oats, pannenkoeken of geblend in een smoothie. 

Fruit

Kan je die koolhydraten wel gebruiken, maar eet je liever geen granen? Dan is fruit ideaal. Fruit zit boordevol natuurlijke energie, water, vitamines en mineralen. En dankzij de vezels en enzymen heeft het geen grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Bovendien kan je fruit op allerlei manieren verwerken. Je kan het in zijn geheel eten, of mixen in een fruitsalade, yoghurt of smoothie. 

Eieren

Als je ontbijt iets steviger mag zijn, zijn eieren een goede optie. Eieren zitten vol goede biologisch beschikbare eiwitten en gezonde vetzuren, vitamines en mineralen. Het is het ideale voedingsmiddel als je minder koolhydraten wil eten. 

Yoghurt & kwark

Alle soorten yoghurt zijn een goed idee voor een ontbijt zonder brood. Kies wel voor yoghurt of kwark waar geen extra suiker aan is toegevoegd. Afhankelijk van het type yoghurt dat je kiest zitten er veel eiwitten in. En je kan er elke dag heerlijk mee variëren door verschillende toppings te gebruiken. Denk maar aan fruit, noten, zaden, pindakaas, enzovoorts. 

Smoothies & juices

Zowel smoothies als juices zijn makkelijk verteerbaar. Ideaal voor als je nog maar half wakker bent of relatief snel na je ontbijt wil sporten. Het is ook een makkelijke manier om meer fruit en/of groenten te eten.