Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Wat is het paleodieet?

Gezondheid

Over gezonde voeding blijven de discussies oplopen. Vele wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar zelfs tegen wat betreft bijvoorbeeld het eten van granen of zuivel. Het paleodieet keert daarom terug naar de basis en baseert zich op het oerdieet van de mens. Ontdek in dit artikel wat die oermens dan juist at en hoe jij dit kan toepassen in je dagelijks leven.

Wat is het paleodieet?

Het paleodieet is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat bestudeert wat het oorspronkelijke dieet van de mens was. Gedurende duizenden jaren aten we fruit en vingen we vis. Deze voedingsmiddelen zijn dus echt paleo. 

Met de komst van de landbouw zo’n 10.000 jaar geleden zijn we ook granen beginnen te telen en aten we steeds meer zuivel. Voor jou lijkt dat natuurlijk lang geleden, maar het is allesbehalve onderdeel van het oorspronkelijke oerdieet. Voor onze genen is 10.000 jaar peanuts en deze producten zijn volgens het paleodieet niet goed voor ons. 

Waaruit bestaat het paleodieet? 

Het paleodieet bestaat vooral uit: 

 • groenten
 • vis
 • vlees
 • eieren
 • fruit
 • noten en zaden

Daarbij is het ook belangrijk dat je zo biologisch mogelijk eet. Bespoten gewassen worden gezien als modern vergif. Een uitgebreide lijst met voedingsmiddelen vind je verderop in dit artikel. 

Het paleodieet bevat geen: 

 • melkproducten: het gebruik van zuivel is een “recente” ontwikkeling. Veel volwassenen bevatten ook niet de nodige enzymen om lactose goed te kunnen verteren.
 • peulvruchten: peulvruchten lijken gezond, maar bevatten volgens de paleofans te veel antinutriënten. 
 • granen: granen bestaan nog “maar” 10.000 jaar. Veel onderzoek toont aan dat het overmatig consumeren van gluten kan leiden tot het lekkende darm syndroom en auto-immuunziekten. 
 • suiker en koolhydraten: snelle suikers zijn sowieso uitgesloten. Ze brengen je hele bloedsuikerspiegel in de war en maken je op lange termijn insulineresistent. Insulineresistentie kan uiteindelijk leiden tot diabetes type 2. Over het algemeen vind je weinig “echte” koolhydraatbronnen terug in het paleodieet. De energie komt vooral uit vetten. 

Wat kan je eten bij een paleodieet?

Het paleodieet sluit inderdaad een aantal populaire voedingsmiddelen uit. Maar dat wil niet zeggen dat je niet veel meer mag eten. Heel veel dingen die je nu al eet zijn misschien wel paleo zonder dat je het beseft. 

Paleo ontbijt

Muesli, ontbijtgranen en granola zal je moeten laten staan, hoewel er ook een aantal paleovriendelijke versies bestaat. De oermens koos niet voor zoet, maar voor hartig. 

Een voorbeeldje van een echt paleo ontbijt kan een heerlijke omelet zijn met groenten

Paleo lunch

De typische broodmaaltijd kan je inruilen voor een heerlijke salade met een stevige portie eiwitten. In het begin zal je je koolhydraten misschien missen. Maar je zult merken dat je eigenlijk meer energie krijgt door minder suikers te eten. Probeer het eens uit en je zult versteld staan! 

Enkele voorbeelden: 

Paleodieet voedingslijst

Zonder granen, peulvruchten, zuivel en fastfood blijven er nog steeds honderden voedzame producten over om elke dag heerlijke gezonde gerechten op tafel te zetten. Deze lijst is dan ook enkel bedoeld om dit punt te illustreren en is verre van compleet.

 • Vlees, vis: rund, varken, kalf, kip, lam, konijn, eend, geit, zalm, forel, tonijn, garnaal, mossel, makreel, haring en ook alle soorten eieren... 
 • Groenten: broccoli, bloemkool, biet, andijvie, asperge, zoete aardappel, pompoen, pastinaak, spinazie, avocado, komkommer, ui.... Maar geen groenten uit de nachtschadefamilie. 
 • Fruit: aardbei, appel, peer, blauwe bes, kokosnoot, pruim, vijgen, sinaasappel, druif, banaan, framboos... 
 • Noten en zaden: paranoot, amandel, hazelnoot, macadamianoten, walnoot, cashewnoten, pompoenpitten, sesamzaad...
 • Vetten: kokosolie, olijfolie, ghee, palmolie, reuzel, eendenvet, rundervet... 
 • Dranken: amandelmelk, kokosmelk, kokoswater, koffie, thee, kombucha 
 • Zoetstoffen en suikers: (met mate) honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, dadels.
 • Kruiden en specerijen: koriander, basilicum, munt, peper, mosterd, gember, peterselie, oregano, tijm, cacao, kaneel, vanille... 

Paleo dieet weekmenu

Een paleo dieet weekmenu vraag enige voorbereiding. FitChef wil gezond eten op maat zo toegankelijk mogelijk maken. En daarom werken wij achter de schermen aan de ultieme oplossing. Wordt vervolgd! ;-)