Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is pindakaas gezond?

Is het gezond

Pindakaas, de Nederlandse trots die eigenlijk is overgewaaid uit Amerika. We zijn er allemaal groot mee geworden, nietwaar Pietertje? Het smeert lekker op een boterham of cracker, maar tegenwoordig vind je de lekkernij werkelijk overal: van pindasaus, ijs en blissballs tot brownies en smoothiebowls. Maar hoe gezond is pindakaas nu echt? Tijd om te ontdekken of pindakaas echt het geheime recept is voor topprestaties.

Wat zit er in pindakaas?

Of pindakaas gezond is hangt sterk af van welke pot jij hebt gekocht. Er zijn ondertussen namelijk honderden verschillende soorten pindakaas op de markt. De originele “echte” pindakaas bevat natuurlijk gewoon 100% pinda’s. Soms met een vleugje zout en een druppel (kokos)olie. 

De originele versie wordt vaak omgetoverd tot nieuwe smaaksensaties met onder andere speculaas, amandelnoten, cashewnoten, koffie, karamel, chilipeper, dadels, kaneel, stroopwafels, kokos en natuurlijk chocola

Naast deze basisversie, al dan niet met een smaakje, vind je ook erg veel merken die aan het basisrecept sleutelen om bepaalde klanten aan te trekken, maar vooral om de kosten te drukken. In deze versies vind je naast pinda’s ook suiker, raapzaadolie, soja-olie en volledig gehard palmvet. 

Hoeveel calorieën zitten er in pindakaas?

De pure versie (100% pinda’s) bevat 608 kcal per 100 gram. Dat is heel wat, en dat komt natuurlijk door de hoge hoeveelheid vetten. 

Per 100 gram bevat pindakaas maar liefst 49 gram vet, waarvan gelukkig slechts 7 gram verzadigd. Daarnaast bevat het nog 12 gram koolhydraten, 28 gram eiwitten en 7 gram vezels. 

Bewerkte versies bevatten meestal ongeveer evenveel calorieën, maar meestal meer suikers en daardoor iets minder vet. Je kan vast al raden welke pindakaas gezond is en welke niet. 

Wel of geen pindakaas eten tijdens het afvallen?

Als je wil afvallen moet je je calorieën beperken. Indien je erg gezond eet en de theelepel pindakaas die je neemt binnen je caloriebehoefte valt, is afvallen geen probleem. De hoge hoeveelheid calorieën is bovendien ook erg verzadigend. 

Een te grote hoeveelheid pindakaas in een vloeibare smoothie is echter minder verstandig. Voor je het weet heb je zo 250 kcal extra binnen. Zoals altijd gaat het om de balans van je dagtotaal. Probeer daarom verschillende dingen uit, en kijk hoe verzadigd je je voelt.

Is pindakaas wel of niet gezond?

Over de gezondheid van pindakaas valt veel te zeggen. Pindakaas bevat een aantal gezonde voedingsstoffen, maar heeft helaas ook enkele minder goede eigenschappen. Daarom zetten we de voor- en nadelen even mooi op een rijtje. 

Vitamines en mineralen

Pindakaas is een goede bron van vitamine B3, vitamine E, magnesium, zink, koper en fosfor. 

Zijn omega-6 vetzuren in pindakaas gezond?

Pindakaas bevat vooral veel essentiële onverzadigde vetten. Daarvan hebben we geleerd dat ze gezond zijn. En dat klopt, maar het probleem is dat we er in ons dieet veel te veel van opnemen waardoor het ontstekingen in de hand werkt, en daarom luidt het advies toch om er mee op te letten. 

Lectines

Lectines zijn een soort anti-nutriënten. Het zijn eiwitten die zich binden aan het slijmvlies in de darmwand en de opname van andere voedingsstoffen kunnen verstoren.

Dat is niet meteen een reden tot paniek. Veel voedingswaren bevatten anti-nutriënten om zichzelf te beschermen, zelfs groenten. Afhankelijk van de gezondheid van je darmen en je gezondheidsstatus kan het wel een reden zijn om de hoeveelheid pindakaas te beperken.

Allergieën

Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten. Maar net als bij noten kan je er allergisch op reageren wat kan leiden tot klachten als eczeem of urticaria (jeukende bulten).  

Slechte vetten en suiker

In de bewerkte versies vind je suiker en gehydrogeneerde vetten. Zo wordt er vaak palmvet gebruikt dat fabrieksmatig gehard wordt. Zo ontstaat er transvet, het allerslechtste vet voor je gezondheid. 

Waar is pindakaas goed voor?

Pindakaas heeft enkele interessante eigenschappen die je gezondheid kunnen verbeteren. 

Gelukshormoon

In pindakaas zit tryptofaan, een aminozuur dat de bouwsteen is voor serotonine, een gelukshormoon. Als je er gelukkig van wordt, dan kan het bijna niet anders dan dat pindakaas gezond is! 

Diabetes type 2

Regelmatig pindakaas eten zou de kans op diabetes type 2 en darmkanker doen afnemen. 

Verlaging cholesterol

Volgens het voedingscentrum helpt pindakaas bij het verlagen van je LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hart- en vaatziekten. Te veel omega-6 vetzuren wordt echter in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Het lijkt er op dat het eindresultaat op je gezondheid afhangt van de totale hoeveelheid pindakaas die je eet en hoeveel omega-6 je uiteindelijk in je dieet opneemt.

Welke pindakaas is het gezondst?

Al met al kunnen we stellen dat pindakaas (met mate!) zeker past in een gezond eetpatroon. Ook als je wil afvallen kan je lekker genieten van een portie pindakaas, zolang de hoeveelheid past binnen je totale calorie-inname.

Zoals met zoveel producten kies je het liefst een variant met zo min mogelijk toevoegingen. Als je op een gezonde manier wil genieten van je pindakaas kies je dus het beste voor 100% pure pindakaas. De goedkopere pindakaasmerken op basis van gehydrogeneerde vetten kun je beter vermijden.

Pindakaas recepten

Gaat je recepten repertoire niet verder dan een standaard boterham met pindakaas? Neem dan eens een kijkje bij enkele van onze pindakaas recepten!