Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Inspiratie voor een proteïnerijk ontbijt

Gezondheid

Elke dag voldoende eiwitten eten is belangrijk voor je gezondheid. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen voor je spiermassa, je huid, je verteringsenzymen en tal van andere stoffen en cellen in je lichaam. Maar omdat we in het Westen steeds meer koolhydraatrijk eten is het niet meer vanzelfsprekend om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen. Om deze balans weer in evenwicht te brengen eet je het beste bij elke maaltijd voldoende eiwitten. En goed begonnen is half gewonnen, dus laten we starten met een proteïnerijk ontbijt.

Wat is een proteïnerijk ontbijt?

Een proteïnerijk ontbijt is een ontbijt dat een goede bijdrage levert aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten. Hoeveel is dit dan precies? Een gemiddeld persoon heeft dagelijks zo’n 1,4 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Als je 70 kilogram weegt, komt dit neer op 98 gram eiwitten per dag. Dit zou je dus kunnen verspreiden over 3 maaltijden met elk zo'n 30 gram eiwitten en een kleine snack. 

Een proteïnerijk ontbijt bevat dus ongeveer 25-35 gram eiwitten. Ben je benieuwd naar jouw persoonlijke eiwitbehoefte, maak dan gebruik van de FitChef Calculator. 

Waar is een proteïnerijk ontbijt goed voor?

Natuurlijk is een proteïnerijk ontbijt goed om aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen, wat goed is voor je spiermassa, enzovoort. Maar wat zijn de specifieke voordelen om deze proteïnes al bij je ontbijt te nemen? Je zou namelijk ook kunnen focussen op een heel eiwitrijk avondmaal om aan je dagelijkse behoefte te komen. In theorie maakt dit inderdaad niet zo heel veel uit. Maar in de praktijk heeft een proteïnerijk ontbijt wel een aantal extra voordelen: 

  • Het is makkelijker om zo aan je dagelijkse hoeveelheid te komen. Als je bij je ontbijt geen eiwitten eet, moet je tijdens de lunch en het avondmaal wel erg veel eiwitten eten, wat praktisch niet altijd haalbaar is.
  • Als je eiwitrijk eet, eet je (meestal) minder koolhydraatrijk. En dat is voor de meeste mensen erg goed. Te veel koolhydraten zonder de nodige beweging zorgt namelijk voor te veel calorieën en een gewichtstoename. 
  • Je creëert een evenwichtigere bloedsuikerspiegel en dus stabielere energie. Je vermijdt de gevreesde ochtenddip na het ontbijt. 
  • Dankzij het vermijden van suikers en een stabielere bloedsuikerspiegel vermijd je cravings naar ongezonde voeding. Het helpt je dus gezondere keuzes te maken door de dag heen. 

Inspiratie voor een proteïnerijk ontbijt; 13 recepten

Als je kiest voor een boterham met jam of zoete ontbijtgranen, dan zal het moeilijk zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen bij je ontbijt. Maar gelukkig zijn er tal van verschillende zoete en hartige proteïnerijke ontbijtjes om je vingers bij af te likken. 

Recepten voor een “zoet” proteïnerijk ontbijt

Recepten voor een hartig proteïnerijk ontbijt