Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Sport en voeding

Gezondheid

Voor een sportman of -vrouw heeft voeding voornamelijk twee functies: het leveren van brandstof en het herstellen van het lichaam. Enkel met de juiste voeding zal je dus optimaal presteren en tijdig herstellen. Zonder de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen bereik je je doelen niet en loop je een hoger risico op blessures.

Hoe belangrijk is de juiste voeding bij sporten? 

Voeding is voor elke sporter belangrijk. En dat geld zowel voor de amateursporter als de pro’s. Hoe hoger je niveau, hoe doorslaggevender natuurlijk. Bovendien hangt het ook erg af van welk type sport je doet: een tactische sport of een puur fysieke sport. 

Tactische sporten

Bij tactische sporten zoals volleybal is voeding iets minder doorslaggevend. Hoewel het ook een erg fysieke sport is, kan je een gebrek aan energie nog een beetje compenseren met een uitstekende techniek of een meesterlijk tactisch plan.  

Fysieke sporten

Bij fysieke sporten zoals atletieknummers, fitness en wielrennen komt er veel minder techniek en tactiek aan bod. De fysieke prestatie is doorslaggevend en voeding speelt dus echt een cruciale rol. 

Sport en voeding voor je gezondheid en gewicht

Niet alleen het type sport bepaalt hoe doorslaggevend voeding is, maar ook wat je ermee wil bereiken. Sport jij een beetje voor het plezier, dan maakt voeding in dat opzicht niet uit. Sport jij voor je gezondheid en je gewicht, dan speelt voeding een belangrijkere rol dan sporten! 

  • Om af te vallen kan je best sporten en gezond eten. Afvallen zonder sporten kan ook, maar afvallen zonder de juiste voeding, helaas niet. 
  • Heb je het omgekeerde doel en wil je juist aankomen in spiermassa, dan moet je sowieso én sporten én juist eten. 

Welke voeding is het beste bij het sporten? 

De beste voeding voor een sporter is altijd gezonde voeding! Kook zoveel mogelijk zelf, zodat je zo natuurlijk mogelijk eet. Zelf bereide, verse maaltijden bevatten altijd meer goede voedingsstoffen dan maaltijden met bewerkte voeding. 

Daarnaast is het ook essentieel om je macro’s (eiwitten, koolhydraten en vetten) af te stemmen op hoeveel je sport, welk type sport je doet en je doelstellingen.

De eetschema’s van FitChef voldoen hier perfect aan. Met een FitChef premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat helemaal aangepast aan jouw persoonlijke energiebehoeften. En alle recepten zijn erg makkelijk bereidbaar, lekker en super gezond. 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema's voor te sporten

Voor meer informatie en inspiratie kan je ook onze ander blogs raadplegen: