Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Wat is het beste sportdieet?

Gezondheid

Als je optimaal wil sporten kun je het beste ook opletten op wat je eet. Vetten en koolhydraten dienen als belangrijke brandstof tijdens het sporten en eiwitten zijn nodig voor het doen opbouwen en herstellen van je spieren. Welk sportdieet je volgt, hangt echter af van welke sport je doet en wat je doelstellingen zijn. In dit artikel geven we je een handig overzicht.

Sportdieet schema

Een sportdieet schema moet, net als andere voedingsschema’s, in de eerste plaats gezond zijn. Je hoeft je niet te focussen op culinaire hoogstandjes; eenvoudige, gezonde en lekkere recepten volstaan. 

Naast het gezonde aspect, zijn vooral de macro’s cruciaal! Deze zijn echter afhankelijk van het type sport dat je doet. 

Het beste dieet bij duursport

Duursporters verbruiken heel veel energie in de vorm van vetten en koolhydraten. Voldoende vetten eten is vrij makkelijk en doe je haast automatisch. Daarom ligt de focus bij duursporters op het eten van voldoende koolhydraten. Voedingsmiddelen als aardappelen, brood, havermout, pasta en fruit mogen dan ook rijkelijk vertegenwoordigd zijn. 

Een duursporter heeft geen enorm hoge behoefte aan eiwitten en als je heel veel aardappelen enzovoort eet, dan krijg je ook al extra eiwitten binnen. Dus dit vormt meestal geen uitdaging. 

De beste voeding bij duursport is daarom een normaal dieet, aangevuld met extra veel koolhydraten. 

👉 Bereken hier je optimale macro’s als duursporter

Het beste dieet bij krachtsport

Krachtsporters breken in de sportschool bewust hun spieren af. Door voldoende eiwitten te eten bouwt het lichaam deze spieren weer op en meer dan voordien. Voor deze sporters is dus vooral het binnenkrijgen van voldoende eiwitten essentieel. 

Een krachtsporter die spieren wil opbouwen zal ook zijn totale aantal calorieën moeten afstemmen op zijn energiebehoefte. Dat doe je door eerst voldoende eiwitten en vetten in je sportdieet te steken en deze vervolgens aan te vullen met koolhydraten tot je aan je dagelijkse energiebehoefte komt. 

👉 Bereken hier je optimale macro’s als krachtsporter

Sportdieet afvallen

Wil je sporten en afvallen, dan moet je wel even opletten. Als je jezelf uithongert en intens sport, dan loopt dit vroeg of laat mis. Hou daarom rekening met de volgende tips: 

  • Val traag af: Zo behoud je toch nog energie om te sporten en loop je minder kans om spiermassa te verliezen. 
  • Eet voldoende eiwitten: Zo behoud je nog maximaal je spiermassa. 
  • Eet koolhydraten voor je workout: Als je dieet mag je niet zoveel koolhydraten eten. Een slimme strategie kan daarom zijn om vlak voor je workout nog even wat suikers te eten zodat de kwaliteit van je workout wel hoog blijft. Let op, dit moet wel passen binnen je totale energiebehoefte. 

Sportdieet mannen

Gemiddeld zijn mannen zwaarder dan vrouwen en hebben ze naar verhouding meer spiermassa. Een grotere motor verbruikt meer energie en daarom zullen ze meer moeten eten bij eenzelfde prestatie. Ze zullen in verhouding ook meer eiwitten moeten eten om hun grotere spiermassa te behouden. 

👉 Meld je hier aan voor een op maat gemaakt sportdieet voor mannen

Sportdieet vrouwen

Vrouwen die sporten moeten rekening houden met hun hormoonbalans. Een vrouw die te veel sport en haar voeding verwaarloost kan zelfs stoppen met menstrueren. Dit is een extreem geval waarbij het lichaam een noodkreet slaakt en snakt naar meer rust en energie. 

Las dus op tijd een rustpauze in en wees extra alert als je wil afvallen. Om af te vallen moet je wel in een calorietekort verkeren, maar doe dit niet extreem. Val rustig af en hou een langetermijndoel in gedachten. En zoals altijd: jij bent uniek, dus luister naar jouw unieke lichaam. 

👉 Meld je hier aan voor een op maat gemaakt sportdieet voor vrouwen