Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is sporten op een lege maag gezond?

Gezondheid

Sporten op een lege maag kan goed zijn voor je gezondheid, je gewicht en je sportprestatie. Maar dan is het wel essentieel dat je inzicht krijgt in de voor- en nadelen van nuchter sporten zodat je het op een strategische manier kan toepassen binnen jouw leefstijl.

De voor- en nadelen van nuchter sporten

Sporten op een lege maag heeft zeker een aantal voordelen die zowel tijdens de training zelf, als op lange termijn een effect hebben. Maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. 

Voordelen van sporten op een lege maag

Meer energie: Je spijsvertering verbruikt ongeveer 10% van je dagelijkse energie. Op het moment dat er geen voedsel in de darmen is, kan alle bloedtoevoer naar de spieren. 

  • Mentaal scherp. Om dezelfde reden voel je je ook mentaal veel scherper. Er is voldoende energie over voor de hersenen, en er worden bepaalde hormonen geproduceerd zoals cortisol. Vanuit evolutionair standpunt komt dit omdat je lichaam je in staat wil stellen om te jagen. 
  • Meer vetreserves aanspreken. Indien je lever en spieren stilaan leeg lopen met koolhydraten, is je lichaam genoodzaakt om jouw vetreserves aan te spreken. 
  • Groter uithoudingsvermogen. Omdat je je vetverbrandingssysteem traint, zal dit op langere termijn ook voor een groter uithoudingsvermogen zorgen. 
  • Verhoogt insulinegevoeligheid. Nuchter trainen vergroot de insulinegevoeligheid. Dit is niet alleen belangrijk om af te vallen, maar helpt ook bijvoorbeeld diabetes type 2 voorkomen. 

Nadelen van sporten op een lege maag

  • Je moet er aan wennen. De eerste weken kan het zijn dat je juist minder energie hebt en je je ook mentaal niet sterk voelt. Dat lijkt een nadeel, maar dit betekent juist dat het een goede training is voor jou. De beste tip is om sporten op een lege maag is dan ook om dit heel rustig op te bouwen. 
  • Minder explosiviteit, power & kracht. Zelfs als je uiteindelijk gewend bent aan nuchter sporten, zal je maximale kracht en explosiviteit toch niet even goed zijn als wanneer je een beetje meer koolhydraten hebt gegeten. Het is dus belangrijk om te kijken of het nuttig is om toe te passen in jouw sport. 

Is sporten op een lege maag goed voor de vetverbranding?

Zoals eerder vermeld dwingt sporten op een lege maag je lichaam om vetten aan te spreken. En ook dankzij het effect op de insulinegevoeligheid zal je makkelijker vetten verbranden. 

Maar als je te intens sport zal je het niet lang kunnen volhouden. Hierdoor verbrand je in totaliteit misschien juist minder calorieën, en je voelt je belabberd. 

De optimale manier om je vetverbranding te boosten, is nuchter bewegen aan een matige intensiteit. Kies activiteiten zoals wandelen, fietsen of een rustige duurloop. En als je je voelt dat je energiepeil toeneemt, dan kan je steeds de intensiteit opbouwen.

Is sporten op een lege maag gezond?

Ook voor je gezondheid is sporten op een lege maag een goede zaak. Maar ook hier is het afhankelijk van de balans. Beging met rustig nuchter bewegen en verleg stap voor stap je grens. Zo verhoog je je insulinegevoeligheid en boost je je gezondheid. 

Maar als je vanaf dag 1 intens gaat sporten zonder brandstof, dan zou het zomaar kunnen dat je je erg slecht voelt en dat je lichaam je dit niet in dank afneemt. Ook de kans op blessures wordt dan groter. 

Kortom, sporten op een lege maag is gezond en goed voor je vetverbranding. Maar net als sporten zelf, is het iets wat je rustig moet opbouwen op jouw eigen tempo. Indien je je er erg goed bij voelt kan je het zelfs combineren met intermittent vasten