Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Zo kom jij aan 10.000 stappen per dag!

Gezondheid

We zitten dagelijks veel te vaak stil: op het werk, in de auto, aan tafel, voor de tv, in de bioscoop en in de kroeg. Door iedere dag 10.000 stappen te zetten zorg je voor voldoende basisbeweging waardoor je gezond en vitaal blijft. Het is goed voor je hart, je spieren, je botten, je gewicht, je mentale gezondheid en nog veel meer. Maar hoe kom je elke dag aan 10.000 stappen?

Hoeveel stappen per dag voor je leeftijd?

De richtlijn van 10.000 stappen per dag is een algemene richtlijn voor alle volwassenen. Voor ouderen boven de 65 zegt men dat 8000 stappen prima is. 

De algemene bewegingsrichtlijnen die worden aangegeven door de gezondheidsraad verschillen vooral tussen kinderen en volwassenen: 

Kinderen tussen 4 en 18 jaar zouden gemiddeld minstens 1 uur per dag matig intensief moeten bewegen en 3 maal per week spier- en botversterkende oefeningen moeten doen. Lang en veel stilzitten moet zo veel mogelijk voorkomen worden. 

Voor volwassenen en ouderen geldt een richtlijn van 2,5 uur per week matig intensief bewegen, wat dus overeenkomt met 20 minuten per dag. Dit is verrassend genoeg niet voldoende om iedere dag 10.000 stappen te halen. En aangezien het beide minimum aanbevelingen zijn, is het voor je gezondheid het meest verstandig om te focussen op de hoogste minimumhoeveelheid, die van 10.000 stappen. 

Daarnaast wordt aan volwassenen ook aangeraden om 2,5 uur per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Extra balansoefeningen zijn ook aan te bevelen. En net als bij elke andere leeftijd moet veel en lang stilzitten vermeden worden. 

Hoeveel km is 10.000 stappen?

10.000 stappen per dag staat ongeveer gelijk aan het lopen van 7 à 8 kilometer. Met een gemiddelde snelheid van 5 kilometer per uur ben je ongeveer 1,5 uur bezig. 

Zo zie je dat je, afhankelijk van welke exacte richtlijn je hanteert en welke rekenmethode je gebruikt, je iedere keer op iets andere getallen uitkomt. Wat telt is dat je zo weinig mogelijk stilzit en zo veel mogelijk beweegt. Een richtlijn van 10.000 stappen is een mooie uitdaging, maar geen heilige hoeveelheid. 

10.000 stappen per dag om af te vallen?

Dagelijks 10.000 stappen zetten is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Je werkt bijvoorbeeld aan een sterk hart en helpt metabole ziektes zoals diabetes voorkomen. Maar helpt het ook om af te vallen? Ja en nee. 

  • Ja. Natuurlijk is het belangrijk voor je gewicht om voldoende te bewegen. Als je niet eens het minimum van 10.000 stappen haalt, is het moeilijk om in een calorietekort te komen. Bovendien zal bij een gebrek aan beweging je spiermassa verkleinen waardoor gewichtsverlies nog moeilijker wordt. Dus die 10.000 stappen zijn echt wel nodig. Indien je sneller gewicht wil verliezen kan je kiezen om meer te bewegen. Hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt en hoe meer je afvalt. Zo simpel is het. 
  • Nee. Hoeveel stappen je ook zet, je kan er geen slecht dieet mee compenseren. Een uurtje wandelen levert je bijvoorbeeld helemaal niets op voor je gewicht als je jezelf achteraf verwent met een warme chocolademelk met slagroom. Afvallen doe je vooral door je calorie-inname te verminderen. Voldoende bewegen in combinatie met een gezond eetschema is natuurlijk de beste manier om die kilo’s eraf te krijgen! 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema's om af te vallen

9 Tips om elke dag 10.000 stappen te zetten

10.000 stappen zetten is een goede investering in je gezondheid. En met deze 9 tips haal je dit zo! 

1. Verstop je autosleutels

Laten we beginnen met een klassieker, dan hebben we die gehad. Laat je auto vaker staan en wandel naar je bestemming als dat mogelijk is. Het is de meest bekende tip, maar pas je hem ook toe? 

2. Maak vaker schoon

Terwijl je je huishouden doet, zet je best veel stappen: stofzuigen, dweilen of met het wasgoed de trap oplopen. En natuurlijk zijn er ook de grotere klusjes zoals het gras maaien. 

3. Doe walking meetings

Wandelen stimuleert je hersenen. Het helpt je ontspannen en creatief denken. Daarom doen veel belangrijke CEO’s walking meetings. Maar je hoeft dit niet per se met je baas te doen. Een walking kletsuurtje met je vriend(in) mag ook. 

4. Walking meditations

Wandelen is zelfs zo rustgevend dat het gebruikt kan worden als meditatiehulpmiddel. Daarvoor dien je best wel in een rustige omgeving te wandelen zoals een bos. Gebruik in het begin eventueel een audiotape om je te begeleiden.

5. Walking dinners

Waarom eens niet een walking dinner organiseren voor je verjaardag, in plaats van steeds te zitten? Het is bovendien een leuke manier om verschillende nieuwe mensen met elkaar te laten kennismaken. 

6. Ga wandelen

Tja, je kan natuurlijk allemaal tips toepassen om meer stappen te zetten tijdens je drukke leven. Maar probeer ook eens echt tijd te maken voor een mooie natuurwandeling. Trek er een dag voor uit en verbreek je persoonlijke stappenrecord. 

7. Touwtje springen

Als je nergens heen kan wandelen, wandel dan ter plaatse. In plaats van een dure loopband kan je een goedkoop springtouw aanschaffen. Elke sprong is minstens 2 stappen waard! 

8. Speel met je kinderen

Kinderen hebben vaak een eindeloze energie; daar kunnen we wat van leren. Ze spelen de hele dag door en als ouder gebruik je vaak het excuus van tijdgebrek om niet mee te doen. Maar doe eens een partijtje voetbal mee. Je doet jezelf en je kinderen er een groot plezier mee. 

9. Doe actieve uitjes

Heb je de gewoonte om met je vrienden naar de kroeg te gaan of enkel als supporter een voetbalstadion te betreden? Ga eens met z’n allen bowlen, paintballen of midgetgolfen. Schrijf je in voor een escaperoom of stadsspel. Misschien ontdek je wel een nieuwe passie.