Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Wat is striae en kun je dit voorkomen?

Gezondheid

Ruim 70% van de vrouwen en 40% van de mannen krijgt te maken met striae. Deze strepen hebben geen impact op je gezondheid, maar toch willen de meeste mensen er liever vanaf om cosmetische redenen. Hoe ontstaan striae en kan je deze voorkomen of behandelen?

Wat is striae? (striemen, groeistrepen, stretch marks)

Striae zijn parallellopende, paarsrode strepen op de huid. Ze worden veroorzaakt door een snelle groei van het lichaam waardoor de huid te snel wordt opgerekt. Hierdoor “scheurt” het onderhuidse bindweefsel en ontstaan er de bekende strepen, vandaar ook de naam stretch marks.

Vooral de buik, billen, benen, borsten en heupen zijn hier gevoelig voor. Dit zijn namelijk precies de plaatsen waar je het snelst kan aankomen of groeien. 

Groeistrepen ontwikkelen zich logischerwijze vooral tijdens de groeispurt in de pubertijd, bij zwangerschap, overgewicht en bodybuilding.

Striae na zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kom je in relatief korte tijd veel aan. Niet alleen op de buik, maar ook op de billen, heupen en borsten. Daar kan je helaas niet veel aan doen en je krijgt er uiteindelijk een wondertje voor terug. 

De beste manier om de ontwikkeling van striae te controleren is niet meer aankomen dan nodig is voor een gezonde zwangerschap. Dat doe je door voldoende, maar vooral gezond te eten. Op die manier geef je je lichaam ook de nodige voedingsstoffen voor het herstellen van de huid en het bindweefsel. 

Striae na afvallen

Striae ontstaan ook als je snel en/of veel aankomt. Als je de beslissing hebt genomen om af te vallen en je gezondheid te verbeteren zal dat helaas niet altijd ten voordele zijn van deze groeistrepen. Als je afvalt kunnen de aanwezige striae immers nog meer opvallen. Maar uiteraard zal je je beter in je vel voelen en veel gezonder zijn. 

Wat een beetje kan helpen is traag en gezond afvallen. Zo geef je je lichaam de kans om zich rustig aan te kunnen passen. Wie wil afvallen op een gezonde en verantwoorde manier maakt het beste gebruik van een voedingsschema.

Met een FitChef Premium account krijg je elke week eetschema’s op maat, helemaal aangepast aan jouw persoonlijke energiebehoefte en doelstelling. 

👉 Meld je hier aan voor gezonde eetschema’s op maat

Striae voor en na

Als je al striemen hebt ontwikkeld en je wil ze laten behandelen, kan je kiezen voor een laserbehandeling. Deze stimuleert de wondgenezing en de aanmaak van collageen in de diepere huidlagen zonder verdere bijwerkingen.

Je zult wel meerdere behandelingen nodig hebben, maar de striae zullen geleidelijk vervagen en de huid wordt egaler van kleur en krijgt een verbeterde structuur. 

Door de verhoogde collageenproductie en de aanmaak van veel nieuwe huidcellen vindt er ook huidverjonging plaats. Mooi meegenomen toch?

Hoe kun je striae voorkomen?

Striae voorkom je het beste door niet te veel aan te komen. Maar tijdens de pubertijd of een zwangerschap heb je daar niet alle controle over. Probeer toch ook in dit geval onnodig aankomen in gewicht te vermijden. 

Daarnaast helpt het ook om de huid voldoende te hydrateren en te voorzien van alle benodigde gezonde voedingsstoffen. Ook smeren kan een beetje helpen. Maar helemaal voorkomen is niet altijd mogelijk. Laten we het daarom maar zien als schoonheidsstreepjes.