Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Hoeveel suiker per dag is nog gezond?

Gezondheid

Minder suiker eten is goed voor je gezondheid en je gewicht. Het probleem is echter dat suiker bijna overal in zit. Hoe kan je er toch voor zorgen dat je op een makkelijke manier kan minderen met suiker. En hoeveel suiker per dag is nog aanvaardbaar?

Het verschil tussen suikers en koolhydraten

Om te bepalen hoeveel suiker per dag je mag eten, moet je eerst het verschil kennen tussen suikers en koolhydraten.

Koolhydraten is een grote verzamelnaam voor allerlei langzame en snelle suikers. De langzame suikers worden trager opgenomen en leveren je stabielere energie. De snelle suikers worden sneller opgenomen en leveren je snelle kortstondige energie.

  • Langzame suikers uit groenten, volkoren granen en peulvruchten zijn in dit opzicht gezond en leveren je goede energie. 
  • Snellere suikers vind je in de natuur in onder andere fruit, maar deze zijn vergezeld van vezels, vitamines en verteringsenzymen. Dagelijks 2-3 stuks fruit eten is daarom super gezond. 
  • Toegevoegde suikers zijn snelle, onnatuurlijke geraffineerde suikers die door de voedingsindustrie zijn toegevoegd aan allerlei voedingswaren. Ze bevatten wel calorieën, maar geen extra voedingsstoffen. 

Tot slot is er nog de term “vrije suikers” in het leven geroepen door de WHO (World Health Organization). Hiermee bedoelen ze alle toegevoegde suikers EN de natuurlijke suikers in honing, siroop en fruitsappen. Het zijn vooral deze suikers die we beter mijden. 

Wat zijn de gevolgen van te veel snelle suikers? 

Te veel snelle suikers eten in de vorm van vrije suikers zorgt onder andere voor: 

  • Schommelingen in je bloedsuikerspiegel en energieniveau.
  • Cravings naar nog meer suiker, om suikerdips te “compenseren”.
  • Verlies aan focus door een daling in je energie.
  • Prikkelbaarheid door de energieschommelingen.
  • Overgewicht, omdat je steeds meer suikers zult eten.
  • Diabetes, door de overproductie van insuline. 

Door een normale portie volkoren granen te eten, met groenten en een stuk fruit tussendoor krijg je dit dus niet. 

Hoeveel suiker per dag mag je maximaal? 

De WHO raadt aan om maximaal 10% van je dagelijkse energie uit vrije suikers te nemen. Een inname lager dan 5% zorgt volgens hen voor nog meer gezondheidsvoordelen. Dus kort samengevat: hoe minder, hoe beter. 

Een voorbeeld: 

Een volwassen vrouw die dagelijks 2000 kcal mag eten, mag dus maximaal 200 kcal (10%) uit vrije suikers halen. Eén gram suiker is 4 kcal, dus 200 kcal komt overeen met 50 gram suiker. 

De beste tip om minder suiker per dag te eten

Omdat vrije suikers echt overal inzitten, kom je al gauw aan die 50 gram. We zouden natuurlijk een lijst kunnen opsommen van wat je niet mag eten. Maar het is beter om te focussen op wat je wel mag, en hopelijk ook wil, eten. 

De beste tip om minder vrije suikers te eten is om zelf te koken met verse ingrediënten. Op die manier eet je ook minder calorieën, slechte vetten en meer gezonde eiwitten, vitamines en mineralen.

Met een FitChef premium abonnement krijg je elke week gezonde eetschema’s op maat toegestuurd. Omdat je enkel werkt met verse ingrediënten krijg je praktisch geen vrije suikers binnen. En de op maat gemaakte schema’s zorgen er ook voor dat jij de perfecte hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten binnenkrijgt om je elke dag gezond en vitaal te voelen! 

👉 Meld je hier aan voor gezonde eetschema’s op maat