Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

10 tips om een suikerdip te herkennen en te voorkomen

Gezondheid

Heb jij in de loop van de dag soms een plots tekort aan energie? Dat kan natuurlijk veel oorzaken hebben, zoals een gebrek aan slaap, een tekort aan beweging of dehydratie. Maar het zou ook wel eens om de beruchte suikerdip kunnen gaan. Daarom zetten we de voornaamste symptomen van een suikerdip nog eens duidelijk op een rijtje en helpen we jou om deze in de toekomst te voorkomen.

De 5 belangrijkste suikerdip symptomen

Een suikerdip of hypoglycemie betekent letterlijk dat je een lager dan gemiddelde bloedsuikerspiegel hebt. En je kan het herkennen aan de volgende symptomen: 

1. De timing

Een typische suikerdip treedt ongeveer een tot twee uur na de maaltijd op. Vlak na de maaltijd komt er namelijk juist meer suiker in het bloed terecht. Om deze suiker in de spieren te brengen is er insuline nodig. En als je lichaam vervolgens te veel insuline produceert, dan gaat er te veel suiker naar je cellen en zit er te weinig in je bloed. 

Voel je je moe onmiddellijk na de maaltijd, dan heb je waarschijnlijk iets gegeten waar je intolerant voor bent, zoals lactose of gluten

2. Plotse opkomen

Bij het eten van snelle suikers krijg je dus vlak na de maaltijd eerst een suikerpiek in je bloed, die pas later, door de overcompensatie van insuline, een suikerdip veroorzaakt. Deze dip komt vaak vrij plots op, alsof je lekker neerwaarts aan het gaan bent op de energie-rollercoaster. Dat is natuurlijk niet bij iedereen en na elke maaltijd hetzelfde. De algemene regel is: hoe meer snelle suikers je eet, hoe steiler die rollercoaster.  

3. Vermoeidheid

Het meest uitgesproken symptoom is natuurlijk vermoeidheid. Als je een suikerdip hebt, dan voel je je echt moe en heb je soms zelfs zin om een dutje te doen. Ook al heb je veel “energie” gegeten, je brein kan er niet mee van profiteren. Bovendien is een te lage bloedsuikerspiegel gevaarlijk en wil je lichaam je dwingen om te rusten om de balans weer te herstellen. 

4. Concentratieproblemen

Deze vermoeidheid gaat natuurlijk samen met concentratieproblemen. Zeker indien in je stilzit voor een beeldscherm zal je moeite hebben om de aandacht erbij te houden. Als het kan, ga dan even 10 minuten liggen. En als dat niet mogelijk is, zet dan een raam open, drink een glas water of neem voor een keertje dan toch maar een extra kop koffie

5. Prikkelbaarheid

Helaas gaat een suikerdip ook gepaard met een hoge prikkelbaarheid. Door de concentratieproblemen kan je niet meer helder nadenken en reageer je vaker met je primitieve brein. Je zou kunnen stellen dat je even “jezelf niet bent”.

Dit is echter geen excuus om andere niet goed te behandelen. Als volwassen persoon draag je natuurlijk altijd de verantwoordelijkheid over jezelf. Mocht je jezelf toch niet in bedwang kunnen houden, zonder je dan even af of vertel je collega’s hoe je je voelt.

Hoe kan je een suikerdip voorkomen: 5 tips

Herken jij jezelf in bovenstaande symptomen? Dan is het natuurlijk ideaal als je probeert om suikerdipjes in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Dat geeft je meer fysieke en mentale energie, en je doet er je collega’s of vrienden ook een plezier mee. 

1. Eet minder toegevoegde suikers

Een suikerdip wordt voornamelijk veroorzaakt door een te grote suikerpiek, die een mega dosis insuline veroorzaakt, met als gevolg een suikerdip. Door simpelweg minder of geen toegevoegde suikers te eten haal je de grootste trigger weg die heel deze rollercoaster doet starten. Bovendien zijn toegevoegde suikers erg ongezond, dus doe je er jezelf een dubbel voordeel mee. 

2. Eet minder koolhydraten 

Ook de meer gezonde koolhydraten een trigger voor insuline, al is het effect al een pak kleiner. Maar heb jij nog steeds een suikerdip na een maaltijd met brood, rijst, aardappelen of pasta, dan kan je best ook wat minderen in deze gezondere koolhydraten. 

3. Eet je koolhydraten in de avond

Mag je dan helemaal geen koolhydraten meer? Natuurlijk wel. Maar verschuif het grootste deel van die koolhydraten naar de maaltijden later op de dag. Na je ontbijt en lunch wil je vast nog productief zijn, na het diner kan je het jezelf soms iets meer veroorloven om te relaxen. Meer alertheid overdag en ‘s avonds tot rust komen sluit bovendien beter aan, aan je natuurlijke bioritme. 

4. Eet meer eiwitten en groenten

Wat kan je dan nog wel eten? Ten eerste kan je heus overdag nog een beperkte hoeveelheid koolhydraten eten, maar maak je portie wat kleiner. Indien die kleinere portie echt niet voldoende is, dan kan je iets meer eiwitten eten.

Eiwitten hebben bijna geen effect op je bloedsuikerspiegel en houden je energie constant. En een dubbele portie groenten is altijd prima. Groenten bevatten ook koolhydraten, maar dankzij de vezels blijft de bloedsuiker bijna altijd binnen de normale waarden. 

5. Gebruik een gezond eetschema

Twijfel je nu aan hoeveel je best kan eten om een suikerdip te voorkomen? Gebruik dan een gezond eetschema. Door gezonder te eten zul je een suikerdip al grotendeels voorkomen, en door het persoonlijk afstellen van je macro’s (eiwitten, vetten en koolhydraten) eet je precies wat je nodig hebt om je te voorzien van een optimale hoeveelheid energie. En de juiste hoeveelheid energie, en dus calorieën, helpt je ook met afvallen of het opbouwen van spiermassa. 

👉 Meld je hier aan voor gezonde eetschema's op maat 

De eetschema’s van FitChef worden helemaal op maat gemaakt en houden rekening met je geslacht, leeftijd, lengte, activiteitsniveau, type sport en doelstelling. Met deze de op maat gemaakte weekmenu’s voorkom je niet alleen een suikerdip, maar voel je je ook veel gezonder en werk je aan het lichaam van je dromen.