Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is te veel eiwitten eten ongezond?

Gezondheid

Eiwitten zijn erg belangrijk voor je lichaam, en daarom moet je er echt voldoende van eten. In elk artikel over eiwitten kan je daarom lezen hoeveel er je minimum van nodig hebt. Maar kan je ook te veel eiwitten eten? En wat zijn daar de gevolgen van?

De maximale bovengrens voor eiwitten? 

Een gezonde volwassene kan eigenlijk niet te veel eiwitten eten. Er is voor gezonde volwassenen dan ook geen bovengrens bepaald. Dat sluit natuurlijk niet uit dat te veel eiwitten voor andere doelgroepen wel een risico vormen. En ook voor gezonde volwassenen is te veel eiwitten eten verre van optimaal.  

Zijn te veel eiwitten schadelijk voor je botten? 

Vroeger werd wel eens gedacht dat te veel eiwitten zou zorgen voor een verlies aan calcium met als gevolg een grotere kans op osteoporose. Maar hier is nooit echt bewijs voor gevonden. 

Een hoge eiwitinname bij oudere mensen kan zelfs zorgen tot een toename van het gehalte van IGF-1, een belangrijk hormoon voor het verstevigen van je botten. 

Zijn te veel eiwitten eten schadelijk voor je nieren? 

Het meest bekende verhaaltje is dat van de nieren. Eiwitten worden door de lever afgebroken. In dit proces ontstaat de afvalstof ureum, die via de nieren en de urine uitgescheiden wordt. 

Meer eiwitten eten, zorgt dus voor meer ureum. Bij gezonde volwassen personen is dit echter totaal geen probleem. 

Een verhoogde hoeveelheid eiwitten in de urine is bovendien vaak een symptoom van slecht werkende nier en aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, suikerziekte en aderverkalking. Het heeft dus niet rechtstreeks met een hogere inname van eiwitten te maken. 

Enkel voor nierpatiënten is het wel belangrijk om niet overdreven veel eiwitten te eten om de nier te ontlasten.  

Andere gevolgen van te veel eiwitten

Voor een gezonde volwassene is het dus helemaal prima om veel eiwitten te eten. Zeker als je bijvoorbeeld een krachtsporter bent, heb je een hoge eiwitbehoefte. Toch moet je niet overdrijven. Te veel eiwitten is niet ongezond, zoals je eerder las, maar ook niet optimaal. 

Want als je te veel eiwitten eet, dan kan je er gewoon niets mee. Je vraagt veel energie aan je spijsverteringsstelsel, maar krijgt er niet veel voor terug. En je kan natuurlijk niet oneindig veel eten op een dag. Hoe meer eiwitten je eet, hoe minder gezonde groenten je kan eten, of gezonde koolhydraten voor een intense inspanning. 

Kortom, voor een optimale gezondheid, opbouw van spiermassa of zelfs om af te vallen eet je het best voldoende eiwitten per dag, maar niet te veel eiwitten.

De eetschema’s van FitChef kunnen je hierbij helpen. Met een FitChef Premium abonnement krijg je elke week eetschema’s op maat, waarbij de macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) volledig zijn aangepast aan jouw persoonlijke behoefte. 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema’s op maat