Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

10 gevolgen en symptomen van te veel suikers eten

Gezondheid

Te veel suiker eten is ongezond. Hierbij hebben we het vooral over vrije suikers. Dit zijn snelle suikers die toegevoegd zijn aan onze voeding. Maar weet jij wat de precieze gezondheidseffecten van te veel suiker eten zijn? Hier vind je alvast 10 gevolgen en symptomen van te veel suiker eten. Hoeveel herken jij er bij jezelf?

1. Cravings

Te veel suikers eten ontregelt je normale hongersysteem. Het heeft een groot effect op je dopaminereceptoren en samen met de instabiele bloedsuiker zorgt het voor ongecontroleerde cravings. Hierdoor heb je niet per se honger, maar altijd “zin” in zoetigheid.

De instabiele bloedsuikerspiegel is ook niet zo bevorderlijk voor je humeur. Het maakt je erg prikkelbaar en weinig weerbaar voor stress. 

2. Aankomen en overgewicht

Een van de meest logische symptomen van te veel suikers eten is natuurlijk overgewicht. Toegevoegde suikers bevatten 4 kcal per gram, en omdat ze niet vergezeld zijn van extra vezels en cravings veroorzaken eet je er veel te veel van. Hierdoor verzamel je in een vrij snel tempo extra kilo’s.

3. Hoofdpijn

Het eten van suikers zorgt voor een “shot” dopamine in de hersenen en dat voelt goed. Maar indien je vervolgens even geen suikers eet, dan zorgt dit voor hoofdpijn. Het is niet hetzelfde als, maar wel vergelijkbaar met, een drugsverslaafde die zijn “shot” nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. De enige remedie is keihard afkicken. 

4. Vaak willen eten

Omdat je bloedsuikerspiegel op en neer gaat krijg je dus om de haverklap weer zin om te snacken. En dit komt niet door de honger. Want een hele maaltijd gaat er vaak niet in. Gewoon een koekje met suiker volstaat al om de bloedsuikerspiegel en de hersenen weer tevreden te houden, voor even althans. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

5. Misselijkheid

Te veel suiker eten zorgt rechtstreeks voor te veel suiker in je bloed. Dit kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt, vaak moet plassen en dorst krijgt. Gebeurt dit vaker of vrij ernstig, dan kan dit de voorbode van diabetes type 2 zijn. 

6. Energiedipjes

De energieschommelingen zorgen natuurlijk ook voor de bekende energiedipjes een of twee uur na je snack of maaltijd. Meestal voel je je dan plots erg moe en kan je je niet meer concentreren. 

7. Acne

Te veel suikers eten zorgt voor meer ontstekingen in het lichaam, en ook in de huid, waardoor je meer kans hebt op acne. Het kan ook te maken hebben met het feit dat suikers veel insulinepieken veroorzaken. Insuline is namelijk ook een groeihormoon.  

8. Schimmel

Lust jij graag suiker? Dan ben je niet alleen. Schimmels zijn er ook dol op. Heb je last van een voetschimmel of andere schimmels in je lichaam? Honger ze dan uit door tijdelijk geen suikers meer te eten. 

9. Insulineresistentie en diabetes

Suiker eten zorgt voor de afgave van insuline. Dat is een normaal systeem. Maar als je dit systeem overbelast, dan worden je lichaamscellen ongevoelig voor insuline en krijg je op lange termijn diabetes type 2. Dit proces is grotendeels omkeerbaar, en daar zijn vaak geen medicijnen voor nodig, maar wel een gezond eetschema. Raadpleeg uiteraard wel altijd je arts. 

👉 Meld je hier aan voor gezonde persoonlijke eetschema’s

10. Verstoorde darmflora

Niet alleen schimmels, maar ook bacteriën lusten graag suiker. Veel suiker eten voedt voornamelijk de slechtere bacteriën in de darmflora, waardoor deze gaan overwoekeren en de goede bacteriën gaan overheersen. De oplossing? Een tijdje wat strenger zijn en een gezond eetschema gebruiken. 

Met de eetschema’s van FitChef maak je op een eenvoudige manier altijd gezonde en lekkere maaltijden klaar zonder toegevoegde suikers. En omdat de schema’s zijn afgestemd op je energiebehoefte, kan je er eventuele extra kilo’s weer afkrijgen.