Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Bevat een tosti meer calorieën dan een boterham met kaas?

Gezondheid

Een tosti kan zo heerlijk smaken. Vooral in de winter is het echt genieten van warm comfortfood. En als je de standaardversie wat beu bent kan je eindeloos variëren met zoet en hartig beleg voor elke gelegenheid. Tosti’s hebben echter niet zo’n beste reputatie wat het aantal calorieën betreft. Maar is dat wel terecht? Ontdek in dit blog of je zorgeloos kan blijven genieten van je favoriete tosti’s of je beter overschakelt op een normale boterham met kaas.

Hoeveel calorieën zitten er in een tosti?

Om te kijken hoeveel calorieën er in een tosti zitten gaan we even uit van een basisversie met 2 snedes casinobrood, 1 plak gouda en 10 gram roomboter

  • 2 snedes casinobrood (70g): 176 kcal (36g kh, 0,8g vet, 5,2 g eiwit)
  • 1 plak Hollandse Gouda (28 g): 101 kcal (0,47 kh, 7,8g vet, 7g eiwit)
  • 10 gram roomboter: 73 kcal (8 g vet)

Een gemiddelde tosti bevat dus opgeteld zo’n 350 kcal, wat niet zo veel is. Maar met een dubbele plak kaas en een extra plak ham kom je aan ongeveer 500 kcal voor 1 tosti. 

Een tosti bevat op zich dus niet zo heel veel calorieën, maar de vraag is of je met 1 portie voldoende gegeten hebt… Indien je namelijk 2 volledige tosti’s zou eten heb je plots 1000 kcal binnen!

Hoeveel calorieën zitten er in een dubbele boterham met kaas?

Een dubbele boterham met kaas bevat 278 calorieën, omdat je er meestal geen boter bij smeert. Doe je dat wel, dan kom je evengoed aan 350 kcal. Het toasten verandert niets aan de voedingswaarde. 

Is tosti ongezonder dan een broodje kaas?

Een tosti is niet per se ongezonder dan een broodje kaas. Het verschil zit hem vooral in de portiegrootte. Een vierde stokbrood is meestal iets groter dan 2 snedes brood. Een stokbrood van 75 gram bevat ongeveer 206 kcal. 

Het verhitten verandert niets aan de voedingswaarde van de tosti, maar wel aan de gezondheid ervan. Door het verhitten van brood en boter ontstaat er een heerlijk bruin laagje. Deze bruining ontstaat door de zogenaamde maillardreactie. En hoe lekker het ook is, tijdens dit proces ontstaat er acrylamide, een carcinogeen. 

Dat wil niet zeggen dat je geroosterd brood plots kankerverwekkend is. De maillardreactie vindt altijd plaats bij het maken van brood in de oven of vlees in de pan. Maar door je brood een tweede maal te roosteren heb je dus net iets meer van deze reacties dan bij een gewoon broodje kaas. 

De boter die je gebruikt en verhit kan deels oxideren, waardoor er vrije radicalen ontstaan. Dit is tevens een reactie die plaats vindt wanneer je vetten verhit op hogere temperaturen. En bij een tosti creëer je net iets meer van deze oxidaties dan bij een gewoon broodje kaas. Dit is simpelweg omdat je een tosti één keer extra verhit. 

Het is echter voor beide geen reden om je tosti vaarwel te zeggen. Wil je echt minder oxidaties van vetten in je voedingspatroon zal je vooral de bereiding van je warme maaltijden onder de loep moeten nemen. Die impact is waarschijnlijk vele malen groter. 

Zo maak je een super gezonde tosti

Hopelijk heb je nog steeds trek in een lekkere en gezonde tosti. Het aantal calorieën van een tosti valt goed mee, en met wat gezond beleg erbij heb je alle reden om jezelf er regelmatig mee te verwennen. 

Stap 1: kies gezond brood

Een gezonde tosti begint bij gezond brood. Laat het wit brood staan en kies voor meergranen of volkoren desembrood. Als je geen tarwe wil eten kan je kiezen voor volkoren speltbrood. 

Tip: Gebruik oud brood, zo ga je niet alleen verspilling tegen, het maakt je tosti krokanter. 

Stap 2: Een beetje boter is ok

Een beetje roomboter is absoluut niet ongezond. Indien je een betere optie wil kan je ghee gebruiken. Dit is geklaarde boter die beter bestand is tegen hoge temperaturen. In de ayurvedische cultuur wordt ghee zelfs gebruikt als geneesmiddel. 

Tip: Zet je toaster een standje lager. Dat duurt langer, maar de kans op vorming van schadelijke stoffen is kleiner.

Stap 3: Kies gezond beleg

Brood is vooral rijk aan koolhydraten. Dus voor je beleg is het verstandig om een goede eiwitbron te kiezen. Een snede ham of kipfilet doet het altijd goed. Maar ook vis zoals gerookte zalm of tonijn is een prima keuze. 

Zoet beleg zoals banaan of jam maakt je hele gerecht te koolhydraatrijk. Het is niet per se ongezond, maar minder geschikt als volwaardige maaltijd.

Stap 4: Gebruik meer groenten en gezonde toppings

Door veel groenten te gebruiken voeg je een heleboel vitamines toe en je raakt sneller verzadigd. Hierdoor hoef je niet naar een tweede te grijpen en hou je je calorie-inname onder controle. 

Eigenlijk kan je bijna alle groenten gebruiken, maar de meest gangbare zijn sla, tomaat, komkommer, geraspte wortels, paprika, ui, spinazie en rucola. 

Ook met extra gezonde toppings kan je eindeloos variëren, denk maar aan tomatensaus, pijnboompitten, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, kappertjes en rozijnen.