Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Vaker zelf koken? 5 tips!

Gezondheid

Zo’n twee derde van de Nederlandse huishoudens eet minstens één keer per week afhaal- of kant-en-klaarmaaltijden. En vaak gebeurt dat nog een stuk vaker dan één keer per week! Veel mensen hebben simpelweg geen tijd en energie om iedere dag weer een volledige maaltijd te koken. Of tenminste… dat denken ze. Want vaker zelf koken hoeft echt niet zo moeilijk te zijn als het lijkt! We leggen je in de blog van vandaag uit waarom het toch echt wel de moeite waard is. En natuurlijk geven we 5 tips om zelf koken makkelijker te maken!

Voordelen zelf koken

Voor veel mensen is een maaltijd afhalen de logische uitkomst van wat voor- en nadelen. De voordelen van kant-en-klaar: lekker snel, lekker makkelijk, sowieso lekker. De nadelen… nou, oké, het is misschien ietsje minder gezond. Maar als dat alles is?

Alleen – dat is niet alles! Zelf koken heeft nog veel meer voordelen, die je met een afhaalmaaltijd aan je voorbij laat gaan. We zetten de belangrijkste onder elkaar.

Gezonder

Oké, dat eerste punt: zelf koken is een stuk gezonder. De meeste mensen weten dat best, en toch wordt vaak onderschat hoe groot het verschil is. In een restaurantmaaltijd zitten toch ook groenten? Dan kan het toch niet zo erg zijn?

Wat vaak vergeten wordt, is dat restaurants en producenten van kant-en-klare producten niet allereerst bezig zijn met gezondheid. Hun doel is om klanten te behouden. En dat doen ze door allereerst op de smaak van hun producten te focussen.

Logisch, maar dat gaat niet altijd samen met de voedingswaarde! Om de smaak te verbeteren, worden aan kant-en-klare maaltijden vaak smaakmakers toegevoegd: zout, suiker en vetten. Zo worden zelfs “gezonde” producten als soepen, curry’s en poke bowls alsnog ongezonder.

Daar komt nog bij dat de porties vaak veel te groot zijn. Zeker als je af wilt vallen of op gewicht wilt blijven, wordt het dan moeilijk om grip te houden op de calorieën.

Bewuster

Nu is het natuurlijk niet zo dat je nóóit iets ongezonds mag eten. Af en toe iets lekkers en onverantwoords kan weinig kwaad. Het is echter wel goed om je ervan bewust te zijn dat je aan het “zondigen” bent!

En dat gaat een stuk makkelijker als je zelf kookt. Want zelfs als je een pasta met vette kaassaus maakt, of als je een enorme chocoladetaart bakt, heb je in elk geval precies in de gaten wat er allemaal in verdwijnt. En dat betekent dat je het minder snel gedachteloos achterover slaat.

Door zelf te koken, ben je je zelfs zonder calorieën tellen al een stuk bewuster van wat je eet. Dat is een heel makkelijker manier om ‘vanzelf’ een gezonder eetpatroon aan te leren.

Goedkoper

Bijkomend voordeel is dat je een stuk goedkoper kunt eten als je zelf kookt. Wanneer je kant-en-klare maaltijden koopt of eten bestelt, betaal je immers ook voor de mensen die het gekookt hebben. Een pizza van de Italiaan om de hoek is zo drie keer duurder dan een pizza die je zelf maakt.

Veel huishoudens kunnen maandelijks honderden euro’s besparen door vaker zelf te koken. Het is dus zeker een mythe dat gezond eten altijd duurder moet zijn!

Gezelliger

Een laatste voordeel: zelf koken leidt vaak tot een stuk gezelliger maaltijden. Met name gezinnen zitten veel vaker echt met elkaar rond de tafel wanneer er gekookt is. Als iedereen zijn eten zelf in de magnetron schuift, gebeurt het immers sneller dat je een beetje langs elkaar heen eet.

Bovendien kan ook het koken zelf tot fijne momenten met het gezin leiden. Als je samen in de keuken staat, brengt dat al snel gezellige gesprekken naar boven die je anders misschien niet zo snel zou hebben. En ook voor partners zonder kinderen is af en toe samen koken een creatieve manier om ook op drukke dagen wat tijd samen te maken.

Zelf koken: 5 tips

Alle reden om dat schort wat vaker om te doen, dus. Toch hebben veel mensen daar weinig oren naar. Koken is immers gedoe, het kost veel tijd, en echt leuk vinden ze het ook niet…

Wil je toch vaker zelf koken? Met deze vijf tips wordt het al een stuk beter te doen!

1. Vind de juiste recepten

Niet veel mensen hebben tijd om iedere dag een uur in de keuken te staan. De truc is dus om te zorgen dat dat ook niet nodig is! Ga op zoek naar recepten die zelf koken makkelijker maken. Dat betekent bijvoorbeeld:

  • Snel klaar
  • Weinig pannen nodig
  • Korte voorbereidingstijd, verder in de oven
  • Weinig snij- en roerwerk

Soepen, stoofgerechten en ovenschotels zijn bijvoorbeeld ideale opties. Meer inspiratie nodig? Neem eens een kijkje in de FitChef receptendatabase! Daar kun je ook heel handig filteren op bijvoorbeeld bereidingstijd.

2. Maak een planning

Nadenken over eten is misschien nog wel vermoeiender dan het koken zelf. Veel mensen hebben moeite om steeds weer opnieuw een gezonde maaltijd te bedenken. En zonder inspiratie in de supermarkt neem je dan toch al snel gewoon een kant-en-klare pizza mee.

Om dit te voorkomen, kun je het best vooraf een planning maken. Ga er bijvoorbeeld in het weekend even voor zitten om de maaltijden voor de rest van de week uit te denken. Zo hoef je doordeweeks alleen nog maar je oorspronkelijke plan te volgen!

Je kunt voor inspiratie bijvoorbeeld wat kookboeken of magazines doorbladeren. Ook zijn er veel leuke blogs met recepten die je kunt volgen. Wil je het nog makkelijker maken? Dan kun je via FitChef Premium ook persoonlijke weekmenu’s aanvragen, die helemaal aan jouw doelen zijn aangepast.

👉 Aanmelden voor FitChef Premium

3. Kook vooruit

Een extra voordeel van plannen: je kunt handig vooruit koken! Dat betekent: één avond koken voor meerdere avonden eten. En nee, dat hoeft echt niet te betekenen dat je de hele week dezelfde maaltijd moet eten…

Maak bijvoorbeeld een tomatensaus die je één dag voor de pasta gebruikt, en de volgende dag in een lasagne verwerkt. Of maak een flinke ovenplaat vol gegrilde groente, waarmee je de ene dag wraps kunt vullen en de volgende dag ratatouille maakt.

Kortom, combineer gerechten met een vergelijkbare basis. Zo hoef je tijdrovende delen van het recept maar één keer uit te voeren en win je dus veel tijd!

4. Maak het leuk

Geen fan van koken? Dan kun je het vaak alsnog een stuk leuker maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende opties:

  • Zet je laptop in de keuken met je favoriete serie aan. (Tip, neem wel een serie waar je niet te veel bij na hoeft te denken.) Zo zijn die wortels voor je het weet gesneden.
  • Zet de muziek lekker hard aan en zing mee tijdens het koken.
  • Luister terwijl je bezig bent een leuke podcast.
  • Vraag een kind, partner of vriend om mee te helpen met koken. Voor je het weet zit je middenin een leuk gesprek.

Met een beetje afleiding ben je klaar voor je het weet. En bonus: je hebt ook een gezellige tijd gehad of een volgende aflevering gezien.

5. Wees niet te perfectionistisch

Heb je een neiging om te veel van jezelf te eisen? Hou dan in gedachten dat zelf koken niet altijd betekent dat er een sterrenmaaltijd op tafel moet komen te staan. Je mag het jezelf ook echt makkelijk maken!

Geen zin om te koken? Maak een simpele soep met balletjes en brood. Kook pasta en eet er een simpele salade bij. Zet wat rauwkost op tafel en laat iedereen er zelf zijn wraps mee vullen.

Kortom, maak je er vooral makkelijk vanaf. Je hebt al een hele horde overwonnen door niet voor een afhaalmaaltijd te gaan! Er is geen enkele reden om dan creatief te gaan doen met nieuwe recepten als je net zo goed voor eenvoudig, bekend en gezond kunt gaan.

Af en toe iets nieuws proberen is natuurlijk leuk. Maar heb je er een dagje geen fut voor? Dan is dat niets om je voor te schamen!