Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Je vetverbranding stimuleren: 5 tips!

Gezondheid

Vetverbranding is natuurlijk essentieel als je wil afvallen. Minder eten is echter niet de enige oplossing. En soms lijkt een calorietekort zelfs helemaal niet te werken. In dat geval is het belangrijk om je vetverbranding ook metabolisch te stimuleren. En dat kan zowel met sporten als met de juiste voeding.

Wat is vetverbranding?

Je vetverbranding stimuleren heeft alles te maken met de mitochondriën, dat zijn de energiefabriekjes in je lichaamscellen. Deze fabriekjes staan in voor het verbranden van vetten (en suikers) en het leveren van energie

Maar vetverbranding is wel heel wat efficiënter dan het verbranden van suikers. Een gram vet levert namelijk 9 kcal, ten opzichte van 4 kcal bij suikers. Bovendien kan je lichaam de energievoorraad makkelijk opslaan. Dat gebeurt niet alleen in de spieren, maar ook in de vorm van onderhuids vet. Maat dat laatste wist je vast al wel. 

Wat stimuleert de vetverbranding?

Omdat we zo gewend zijn aan een dieet met suikers en weinig beweging kan het zijn dat je vetverbranding niet meer zo efficiënt verloopt of nauwelijks "geactiveerd" wordt. Met de juiste sport en voeding kan je dit vuurtje gelukkig weer aanwakkeren.

Vetverbranding stimuleren met sporten

Vet kan alleen maar verbrand worden in de aanwezigheid van zuurstof. Dat betekent dat het vooral gebruikt wordt bij inspanningen van lage intensiteit. Maar omdat er zulke grote voorraad is, kan je er “eindeloos” mee verder. Lange rustige inspanningen zijn dus ideaal. Denk maar aan de hele dag wandelen en fietsen.

Hoe meer beweging hoe beter. Daarom is niet alleen sporten belangrijk, maar ook een algemene actieve levensstijl met activiteiten zoals de trap nemen, al wandelend boodschappen doen, het huishouden doen, je hond uitlaten, enzovoort. 

Vetverbranding stimuleren met voeding

Als je vet wil verbranden denk je misschien dat je beter geen vet meer kunt eten, maar dat klopt dus niet. Om over te gaan tot vetverbranding wil je juist je suikervoorraad uitputten. Dit zorgt er rechtstreeks voor dat het lichaam gedwongen wordt om over te schakelen op het verbranden van lichaamsvet

Bovendien zorgt een dieet dat armer is aan koolhydraten, en vooral snelle suikers, voor een stabiele bloedsuikerspiegel en dus minder insulinepieken. En dat zorgt er dan weer voor dat er een ideaal metabolisch klimaat is voor vetverbranding. 

Daarnaast zijn er nog enkele andere voedingsmiddelen die de vetverbranding stimuleren en je zo nog een extra duwtje in de rug kunnen geven. Maar verwacht er geen wonderen van. Zie ze als een extraatje. 

  • Koffie en thee. Cafeïne stimuleert de afgifte van vetten uit de cellen om te verbranden. Een kop koffie in combinatie met een nuchtere wandeling is een sterke trigger voor de vetverbranding. 
  • Groene bladgroenten. Om vet te verbranden in de mitochondriën is er heel wat meer nodig dan vet en zuurstof. Het proces is erg ingewikkeld. Een van de belangrijkste stofjes die nodig zijn, zijn B-vitamines en magnesium. En die vind je vooral in groene bladgroenten. 
  • Groenten met sulforafaan. Groenten zoals spruiten, broccoli, bloemkool, boerenkool, savooiekool en rode kool bevatten sulforafaan; een antioxidant dat het verbrandingsproces stimuleert.
  • Kaneel. Dit specerij helpt je je insulinelevel te verlagen. Een stabiel insulineniveau en een stabiele bloedsuikerspiegel is een essentiële voorwaarde om vetten te verbranden! Dit bereik je natuurlijk wel in de eerste plaats door het vermijden van snelle suikers. 
  • Kokosnootolie. Deze olie bevat mct’s (korte keten vetzuren) die snel kunnen worden omgezet in energie. Je standaard olie vervangen door kokosolie zal dus helpen om vetten te gebruiken als energie in plaats van ze ongevraagd op te slaan als buikvet. 
  • Chiazaden. Deze kleine, maar krachtige zaadjes bevatten veel goede vetten en stimuleren de productie van glucagon, een vetverbrandingshormoon. 

5 tips om je vetverbranding te stimuleren

Op welke manieren kan je je lichaam aansporen om toch die vetten aan te spreken? Deze 5 strategische tips zullen je lichaam stimuleren of zelfs forceren tot vetverbranding. 

1. Eet minder vaak

Als je elke keer toegeeft aan suiker, ziet je lichaam geen reden om “kostbare” vetten aan te spreken. Indien je een tijdje niet eet en je bloedsuiker laag is, dwing je je lichaam om een andere oplossing te zoeken.

2. Koolhydraatarme ontbijtjes

‘s Nachts raakt je voorraad koolhydraten langzaamaan uitgeput. Je lichaam zal dus geleidelijk aan meer overgaan op het verbranden van vetten. Als je in de ochtend je lichaam suikers geeft, stopt dit proces. Eet je koolhydraatarm, dan kan de nachtelijke vetverbranding nog even doorzetten. 

3. Doe intermittent fasting

Dit werkt volgens exact hetzelfde principe als hierboven, maar dan nog beter! Probeer eerst eens een paar weken koolhydraatarm te ontbijten en schakel dan over op intermittent fasting

4. Sport nuchter

En wil je het nog beter doen? Ga dan ook nog bewegen op een nuchtere maag. Doe dit niet te intens, want die energie zal je (in het begin) niet hebben. Maak gewoon elke ochtend een wandeling zonder vooraf te ontbijten, combineer het met IF. En je zult zien dat dit na een week of twee veel makkelijker gaat.  

5. Doe duurtraining

Bij duurtraining of aërobe training train je de efficiëntie van de mitochondriën. Hierbij is het belangrijk dat je traint in de vetverbrandingszone. Hierdoor maak je zelfs extra mitochondriën aan. En je maakt ook extra kleine bloedvaatjes aan en allerlei enzymen die te maken hebben met het verbranden van vetten.

Kortom, wil je je vetverbranding stimuleren, dan mag je het zeker wat rustiger aan doen. Maar het is wel ideaal als je het minstens een uurtje of twee volhoudt. Daarom zijn wandelen en fietsen zo goed voor de vetverbranding.