Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Visceraal vet: een groot gevaar voor je gezondheid

Gezondheid

Visceraal vet is net als andere soorten vet in het lichaam onderdeel van een waardevol beschermingsmechanisme om te overleven. Maar omdat wij leven in een wereld met een enorme overvloed aan (ongezonde) voeding, stapelen we meer visceraal vet op dan goed is. Het probleem is zo erg geworden dat visceraal vet nu mee de oorzaak is van allerlei gezondheidsproblemen. Om dit probleem aan te pakken kijken we eerst naar wat visceraal vet is, bespreken we wat de gevaren zijn en hoe je ervan af kan komen.

Wat is visceraal vet? 

Visceraal vet wordt ook wel eens orgaanvet genoemd. Het onderscheidt zich van het normale onderhuidse vet omdat het dieper in het lichaam zit. Onderhuids vet is het vet dat je kan vastnemen bij je armen, benen en buik. Het vet dat je ziet bij je buik is dus onderhuids buikvet

Onder dit onderhuidse buikvet zitten onze buikspieren. En daarachter zitten onze organen samen met visceraal buikvet of orgaanvet. Een beetje van dit vet is prima. Het is een reserve-energievoorraad en het beschermd onze organen tegen de koude en tegen schokken. Maar te veel is een groot gevaar voor onze gezondheid. Wat is te veel?

Visceraal vet herkennen en meten

Visceraal vet herkennen

Visceraal vet meten is mogelijk, maar vaak zelfs niet nodig. Als je te veel orgaanvet hebt, dan neemt dit best wat ruimte in beslag. Hierdoor wordt er druk uitgeoefend van binnenuit waardoor je buikholte en je buikspieren strak komen te staan. De buik kan dan wel hard aanvoelen, het is helaas geen goed teken. 

Visceraal vet kun je dus herkennen aan een bierbuik, een uitpuilende buik, een grote ronde buik en vaak ook een sterk appelfiguur. 

Visceraal vet meten

De makkelijkste meting die je kan doen is je gewicht. Overgewicht is namelijk de grootste indicator voor visceraal vet. Wie veel overgewicht heeft, kan er bijna zeker van zijn dat hij of zij ook te veel orgaanvet heeft. Overgewicht bepalen doe je simpelweg door je te wegen en je BMI of algeheel vetpercentage te bepalen. 

Omdat het vet zich in de buikholte opstapelt is het meten van je buikomtrek ook erg nuttig. Vooral de verhouding van je buikomtrek (breedste deel) ten opzichte van je heupen (ook breedste deel) zegt veel over de vetverdeling in je lichaam. Voor mannen moet het resultaat van deze verhouding lager zijn dan 1, voor vrouwen lager dan 0,85. Het is echter niet erg makkelijk om dit nauwkeurig te meten. Een kleine verschuiving met je meetlint kan al een heel ander resultaat geven. 

Een makkelijkere manier is daarom om een digitale weegschaal te gebruiken die dit kan meten. Het resultaat wordt meestal uitgedrukt in een score. Bij de meeste merken is een score tussen de 1 en de 12 normaal. Vanaf 13 heb je echt een te veel visceraal buikvet. 

Gevaren van visceraal vet

  • Te veel visceraal vet heeft een veel negatievere invloed op je gezondheid dan onderhuids vet. Het is het meest schadelijke vet in ons lichaam als je er te veel van hebt. 
  • Het oefent mechanische druk uit op je buikwand. Hierdoor komen belangrijke organen letterlijk onder druk te staan. Denk maar aan je lever, je maag en darmen. Op deze manier kan je onmogelijk een optimale spijsvertering hebben. 
  • Vet is geen passief weefsel met energievoorraad. Het heeft allerlei metabolische functies in het lichaam. Visceraal vet maakt hormonen aan die de vetverbranding verstoren. Een verhoging van orgaanvet kan ervoor zorgen dat je in een negatieve hormonale spiraal terecht komt waarbij je enkel nog meer vet gaat opslaan. 
  • Een verhoging van orgaanvet zorgt voor slechte cholesterolwaarden en verhoogt de kans op een hartaanval. 
  • Het verhoogt de kans op diabetes, alzheimer, beroertes en zelfs borst- en darmkanker.

Visceraal vet verbranden

Om visceraal vet kwijt te raken is een totaalaanpak nodig waarbij 3 zaken belangrijk zijn: gezonde voeding, beweging en mentale rust. 

Gezonde voeding

Om van je orgaanvet af te komen zal je echt gezond moeten eten. Afvallen met ongezonde voeding heeft niet veel zin. Omwille van je overgewicht is er in je lichaam sprake van chronische laaggradige ontsteking en een verstoring van je hormonen. Als je ongezond afvalt hou je dit in stand en wordt vet verbranden erg moeilijk. 
 
Gezond eten is dus de boodschap. De focus moet hierbij liggen op het vermijden van snelle suikers en vooral fructose wat vaak verborgen zit in koeken en drankjes. Een juiste inname van eiwitten is ook belangrijk voor een verzadigd gevoel en het behoud van je spiermassa. En de inname van gezonde vetten zoals omega-3 vetzuren is essentieel om de laaggradige ontsteking weg te nemen. Het is namelijk niet je overgewicht op zich, maar de ongezonde metabolische toestand waarin je zit die uiteindelijk verschillende ziektebeelden uitlokt. 

Bekijk zeker ook ons blog over buikvet verliezen voor allerlei tips. Met een beetje je best doen zal je vaak niet voldoende resultaat halen. Je zal echt een ommekeer moeten maken in je levensstijl. Hierbij kan een FitChef Premium abonnement de springplank zijn naar een gezond en vitaal leven. Elke week krijg je namelijk een nieuw eetschema om af te vallen aangepast aan jouw persoonlijke energiebehoeftes.

👉 Aanmelden voor FitChef Premium

Voldoende beweging

Om vet te verbranden is elke vorm van beweging goed. In principe kan je dus de sport of bewegingsvorm kiezen die jij het leukste vindt. Lange rustige wandelingen zijn prima. Wie wil mag zich gerust een paar keer per week in het zweet werken, maar dat is geen absolute must. 


Te hard sporten kan zich zelfs tegen je keren, wanneer je lichaam niet meer kan herstellen en hierdoor een negatieve stressreactie veroorzaakt. Als reactie zal je lichaam meer cortisol (stresshormoon) aanmaken wat net de opstapeling van orgaanvet bevordert. Dit gebeurt vooral als je je trainingshoeveelheid en intensiteit drastisch verhoogt zonder een rustdag te nemen. Voor de meeste mensen is dit niet van toepassing. 

Mentale rust

Hetzelfde principe geldt voor je mentale gezondheid. Misschien eet je gezond en beweeg je voldoende en snap je daarom niet hoe je toch al dat orgaanvet opstapelt. Dan is waarschijnlijk mentale stress en een verhoogt cortisolgehalte de boosdoener. 

Om mentale rust te vinden kan je eindeloos veel dingen doen zoals wandelen, een boek lezen, een goed gesprek voeren, yoga, muziek maken, schilderen. Wat telt is dat jij je er goed en ontspannen bij voelt. Omdat het iets persoonlijks is, is er niet 1 perfecte activiteit. Het helpt wel als het iets te maken heeft met bewegen, dan sla je natuurlijk 2 vliegen in klap.