Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Vitaal oud worden, 9 tips

Gezondheid

Veel mensen kijken op tegen ouder worden. Maar als je vitaal blijft, dan zal je inzien dat je tijdens je tweede levensfase vaak gelukkiger bent dan ervoor. Je hebt meer levenservaring en weet beter wat je wil. Als je dan ook nog de kracht hebt om de dingen te doen waar je bij van wordt, dan lacht het leven je toe! Ontdek 9 tips om vitaal oud te worden.

Wat is vitaliteit? 

Vitaal oud worden en vitaliteit hebben te maken met gezondheid, maar is meer overkoepelend. Het wijst meer op de energie waarmee je zowel fysiek als mentaal in het leven staat. Enkele belangrijke eigenschappen die je vitaal maken zijn lichamelijke kracht, wilskracht, energie en weerbaarheid. 

9 tips om vitaal oud te worden

Over vitaliteit en gezondheid kan je natuurlijk een heel boek schrijven. Deze tips hebben specifiek te maken met vitaal oud worden

1. Beweeg zo veel als je kan

Beweging is essentieel voor je gezondheid en fitheid. Het is niet alleen goed voor je hart, botten en spieren, maar eigenlijk is het goed voor elke lichaamscel. Door te bewegen laat je je bloed, zuurstof en energie door heel je lichaam stromen en voer je eventuele afvalstoffen af. 

Door te bewegen behoud je je fitheid ook als je ouder wordt. En het helpt tegen stress en verhoogt je gevoel van welzijn. 

2. Stretch

Als je veel verschillende manieren van lichaamsbeweging hebt, is stretchen geen must. Stel je voor dat je nog ijverig het huishouden doet en elke week zwemt en gaat muurklimmen, dan behoud je vast voldoende flexibiliteit. 

De meeste mensen bewegen echter te weinig of te eenzijdig, waardoor stretchen kan helpen om je flexibiliteit te verbeteren. 

3. Doe krachtoefeningen

Spierkracht en spiermassa zijn een van de eerste fysieke eigenschappen die het meest afnemen bij het ouder worden. Dit heet ook wel “sarcopenie”. Als gevolg hiervan ben je steeds minder in staat om dagelijkse dingen te doen zoals een meubelstuk verplaatsen of je boodschappen tillen. 

Doe daarom een paar keer week een aantal functionele krachtoefeningen. Je kan dit thuis proberen, maar het is beter om dit onder begeleiding te doen in de vorm van een groeps- of privéles. 

4. Eet gezond

Mis je wel eens de energie om de dingen te doen waar je zin in hebt? Vul je brandstoftank dan met meer energie door middel van gezonde voeding. Als je gezond eet dan voel je dat effect vrijwel onmiddellijk. Je energieniveau zal de eerste dagen en weken enorm stijgen. En op langere termijn zorg je ervoor dat je lichaam alle voedingsstoffen heeft die nodig zijn om vitaal oud te worden. 

5. Eet voldoende

Als je ouder wordt, vertraagt je metabolisme en je spijsvertering. Veel mensen eten daardoor veel minder, waardoor ze te veel spiermassa verliezen. Een beetje minder eten is dus normaal, maar je moet er wel voor zorgen dat je bijvoorbeeld nog steeds voldoende eiwitten en groenten eet. 

Met een FitChef Premium abonnement krijg je elke week gezonde eetmenu’s toegestuurd die helemaal aangepast zijn aan jouw persoonlijke energiebehoefte. Als je niet graag grote porties eet, dan kan je ervoor kiezen om je maaltijden te spreiden over meerdere eetmomenten met enkele snacks tussendoor. 

👉 Meld je hier aan voor wekelijkse eetschema's op maat

6. Neem supplementen 

Gezond en voldoende eten zorgt ervoor dat je de meeste voedingsstoffen wel binnenkrijgt. Maar omdat je spijsvertering en de opname van voedingsstoffen hierdoor minder kan zijn en ook je hormonen je lichaam minder stimuleren om bot- en spiermassa op te bouwen kunnen supplementen handig zijn.

Denk maar aan vitamine D, calcium en magnesium voor je botten, of omega 3 voor je gewrichten en je hersenen. Het beste is echter wel om het gebruik van supplementen steeds te bespreken met je huisarts. 

7. Wees sociaal 

Vitaal oud worden heeft niet alleen te maken met je lichaam, maar ook met je mentale kracht. Sterke sociale relaties zijn essentieel om je goed te voelen. Je wordt er rechtstreeks gelukkiger van. En goede vrienden en een breed netwerk zullen ook van pas komen als je eens hulp nodig hebt. 

8. Lach

Het belangrijkste aan je sociale netwerk is de mogelijkheid om je aan het lachen te brengen. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. En als je erbij nadenkt, dan klopt dit wel min of meer. Lachen is de geheime saus van het leven. Het doet je energie stromen en je voelt je meteen sterker en weerbaarder. 

9. Blijf leren

Niet alleen je spieren moet je blijven trainen, ook je hersenen mag je af en toe flink aan het werk zetten. Blijven leren betekent niet dat je in een hoekje kruiswoordraadsels moet oplossen. Al is dat natuurlijk prima als je dat leuk vindt. Maar doe vooral veel nieuwe dingen die nog op je bucketlijstje staan. Behoefte aan inspiratie? Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Zingen
  • Gitaar spelen
  • Circustechnieken
  • Fotografie
  • Zweefvliegen
  • Exotisch koken

Vitaal oud worden hoeft heus niet saai te zijn. Doe eens gek, het leven is te kort om normaal te doen. Veel plezier!