Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

6 voordelen van seizoensgroenten eten

Gezondheid

Het hele jaar door zijn bijna alle groenten te verkrijgen in de supermarkt. Dat is natuurlijk een luxe en was vroeger niet het geval. De mogelijkheid om af en toe groenten uit het seizoen te eten is oké, maar hoofdzakelijk seizoensgroenten eten heeft verrassend veel voordelen, en niet enkel voor je gezondheid.

Wat zijn seizoensgroenten?

Elke groente heeft een bepaalde groeiperiode die samenhangt met de weersomstandigheden en dus de seizoenen. Tomaten hebben veel zon nodig en zijn daarom rijp in de zomermaanden. Witloof wordt dan weer voornamelijk geoogst van oktober tot maart.

Seizoensgroenten worden voor de gemakkelijkheid vaak ingedeeld per seizoen, maar dit is eigenlijk niet echt de beste indeling. Elke groente heeft haar eigen favoriete maand(en). Dus een indeling per maand werkt nauwkeuriger.  

Voor een overzicht van seizoensgroenten kan je een seizoensgroentekalender raadplegen.  

6 voordelen van seizoensgroenten eten

Seizoensgroenten eten heeft voordelen voor je gezondheid, het milieu en de lokale economie. 

1. Lekkerder en verser

Groenten die groeien in ideale omstandigheden en vers geoogt worden zijn altijd veel lekkerder. Groenten die in een kas gekweekt worden, terwijl ze eigenlijk meer zonlicht nodig hebben, smaken niet hetzelfde. 

2. Een grotere voedingswaarde

Omdat seizoensgroenten vaker in de volle grond groeien en blootgesteld worden aan het zonlicht dat zij nodig hebben bevatten ze ook meer voedingswaarde. Andersom worden de groenten buiten het seizoen vaak te vroeg geoogst of te lang getransporteerd worden, waardoor een groot deel van de voedingswaarde verloren gaat. 

3. Meer afwisseling

Door bewust volgens de seizoenskalender te eten bekom je ook meer afwisseling in je dieet. Deze afwisseling is erg belangrijk omdat er geen enkele groente (of ander voedingsmiddel) bestaat dat alle voedingsstoffen bevat. Afwisseling is niet alleen gezond, maar doet je ook meer zin krijgen in gezond eten. 

4. Beter voor het milieu

Groenten die niet getransporteerd moeten worden of die geen extra verwarming nodig hebben in de winter, hebben een veel kleinere ecologische voetafdruk. Waarom zouden we groenten eten die het milieu zwaarder belasten en die minder voedingsstoffen bevatten voor ons? 

5. Goedkoper

Een van de meest aantrekkelijke redenen om seizoensgroenten te kopen is dat het in vele gevallen beter is voor je portemonnee. Omdat er minder energie nodig is om deze groenten te kweken, kosten ze gewoonweg minder. 

6. De lokale economie

Hoe jij jouw geld besteed is ook erg belangrijk voor je medemens. Door seizoensgroenten uit eigen land te kopen steun je de lokale telers. Wil je hen nog beter steunen, koop dan rechtstreeks bij hun in plaats van in de grote supermarkten. Zo zijn de groenten op jouw bord goedkoper, verser en gezonder.