Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Welke thee is het meest gezond?

Gezondheid

Regelmatig thee drinken is gezond. Het is net zo goed als water om je te hydrateren en met 3 tot 5 kopjes per dag verlaag je de kans op een beroerte. Maar maakt het uit welke thee je drinkt of zijn ze allemaal even gezond?

Wat is thee? 

Elke “echte” thee is gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Het verschil tussen de verschillende soorten zit hem in het productieproces. 

  • Bij groene thee worden de theeblaadjes verhit, waardoor ze niet oxideren en hun groene kleur behouden. 
  • Voor zwarte thee worden de blaadjes wel volledig blootgesteld aan zuurstof waardoor ze volledig oxideren en een zwarte kleur krijgen. 
  • Voor witte thee gebruikt men alleen de jongste knoppen van de theeplant en de bewerking is minimaal. 
  • Door het toevoegen van allerlei smaakjes ontstaan er tientallen soorten. Denk maar aan groene thee met citroen, Earl grey, enzovoort. 

Kruidenthee is echter een totaal ander product. Het wordt niet gemaakt van de theeplant, maar van kruiden, fruit, bloemen of specerijen. Het is dus officieel geen thee. Voorbeelden zijn: rooibos, munt, pepermunt, gember, citroengras, kamille en rozenbottel. 

Is thee gezond? En waarom? 

Thee is vooral gezond door de aanwezigheid van flavonoïden, een soort krachtige antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen opgelopen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn erg schadelijke stofjes die de cellen beschadigen.

Vooral mensen met een ongezonde levensstijl worden eraan blootgesteld, maar niemand kan eraan ontsnappen. Door simpelweg te ademen of te bewegen ontstaan er ook vrije radicalen, al zijn dat er natuurlijk een stuk minder dan wanneer je rookt. 

Waarom is groene thee gezond?

Omdat vrije radicalen schade kunnen toebrengen aan alle lichaamscellen, heeft thee een beschermend effect bij een brede waaier aan aandoeningen.  

Regelmatig groene thee drinken maakt het risico op een beroerte kleiner en verlaagt de bloeddruk. Voor dit effect raadt het voedingscentrum aan om elke dag 3 koppen groene thee te drinken. 

Groene thee drinken kan ook helpen om diabetes type 1 te voorkomen. Dit is de vorm van diabetes waarbij er te weinig insuline wordt aangemaakt door een minder actieve werking van de pancreas. 
 
Het helpt ook bij het voorkomen van leververvetting of levercirrose. Dit komt vooral voor bij misbruik van alcohol. Uiteraard moet ook de oorzaak worden aangepakt, maar het drinken van groene thee kan wel de schade beperken. 

Er is geen wondermiddel voor gewichtsverlies. Om vet te verliezen moet je meer verbranden dan je verbruikt. Groene thee drinken helpt wel om het metabolisme lichtjes te verhogen waardoor je makkelijker afvalt. Maar natuurlijk zal de inname van het juiste aantal calorieën hierbij doorslaggevend zijn. Een gezond voedingsschema kan je hierbij helpen. 

👉 Meld je hier aan voor gezonde voedingsschema’s op maat

Groene thee balanceert je cholesterolwaarden. Het vermindert de opname van overtollig cholesterol in de darmen. Hierdoor verlaagt je totale cholesterollevel. 

Verder is groene thee gezond omdat het helpt bij het voorkomen van verstoppingen van de kransslagader, verschillende soorten kanker en rheumatoïde arthritis. Het verbetert de kwaliteit van je huid en versterkt je immuunsysteem

Is zwarte thee gezond?

Omdat zwarte en groene thee beide van dezelfde plant komen, bevatten ze beide een heleboel flavonoïden. De totale hoeveelheid flavonoïden in groene en zwarte thee is hetzelfde, maar door het verschil in het productieproces is er wel een verschil in de chemische structuur.

Het totaal aantal catechines in groene thee is ongeveer 80-90% van het totaal aantal flavonoïden. Bij zwarte thee is dit ongeveer 20% tot 30%. De rest wordt omgezet tot andere complexe flavonoïden, die eveneens krachtige eigenschappen hebben. 

Zwarte thee is dus absoluut ook supergezond. Onderzoek wijst uit dat het ook helpt om een beroerte te voorkomen. Hierbij wordt wel een hoeveelheid van 5 koppen per dag aangeraden. Je zou dus kunnen stellen dat zwarte thee even gezond is, maar dat groene thee krachtiger is. 

Niet alle gezondheidsvoordelen van groene thee zijn ook aangetoond voor zwarte thee. Maar dat heeft ook te maken met het feit dat er veel meer onderzoek gedaan is naar groene thee dan naar zwarte thee. 

Is witte thee gezond?

Witte thee wordt het minst bewerkt en lijkt qua structuur vrij veel op groene thee. Het is dus eveneens een heel gezonde keuze. Witte thee is onder andere goed voor de tanden en de botten omdat er fluoride inzit. 

Bovendien is witte thee gezond omdat het een grote hoeveelheid vitamine C bevat en een sterkere concentratie aan polifenolen dan andere soorten thee. Er zijn zelfs onderzoeken die een sterker preventief effect laten zien op kanker dan groene thee. 

Is kruidenthee gezond?

Omdat kruidenthee en fruitthee totaal andere producten zijn kan je de gezondheidsvoordelen van “echte thee” niet toeschrijven aan kruidenthee.

Dat wil niet zeggen dat kruidenthee niet gezond is. Integendeel, kruidenthee en fruitthee zitten vol gezonde stofjes, maar de gezondheidsvoordelen zijn specifiek afhankelijk van de gebruikte kruiden, bloemen of fruitsoorten.

Zit in thee cafeïne?

Zwarte, groene en witte thee zijn gemaakt van echte theeblaadjes en bevatten allemaal cafeïne, maar niet zo veel als koffie. 
 
Een kopje koffie bevat ongeveer 80-120 milligram cafeïne, een kopje zwarte thee ongeveer 30 mg. Voor groene thee is dit ongeveer 20 mg en bij de 'witte variant' ligt dit ergens tussen de 5 en 17 mg. 

5 x meest gezonde thee:

Zowel groene, zwarte als witte thee zijn erg gezond. Van groene thee zijn de meeste gezondheidsvoordelen bekend, maar de voordelen van witte thee lijken nog onderbelicht. 

Kruidenthee en fruitthee is ook erg gezond, maar heeft niet dezelfde krachtige antioxidatieve werking. De gezondste thee is dus waarschijnlijk witte of groene thee. Maar zoals altijd is een variatie van gezonde voedingsmiddelen de beste garantie om lang gezond te blijven.

Hier is onze top 5 gezondste thee: 

  • Witte thee
  • Groene thee
  • Zwarte thee
  • Matcha thee (jonge, groene thee waarvan de blaadjes vermalen zijn tot poeder)
  • Yerba mate (een thee-achtige drank uit Zuid-Amerika)