Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Zelf pesto maken, onze tips!

Gezondheid

Pesto is een gezond Italiaans sausje, wat heerlijk smaakt door een pasta of op brood. De pesto in de supermarkt is helaas niet altijd zo traditioneel bereid en bevat onder andere heel veel zout. Zelf pesto maken is gelukkig supermakkelijk!

Wat is pesto?

De klassieke pesto is een donkergroene saus op basis van verse basilicum en olijfolie. De basilicum geeft pesto de bekende groene kleur. De naam pesto betekent “gestampt”. Oorspronkelijk worden alle ingrediënten namelijk fijngewreven in een vijzel. Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen gewoon de keukenmachine. 

Zelf pesto maken en bewaren

Zelf pesto maken is erg makkelijk. Je hebt er enkel een koekenpan en een keukenmachine (of een staafmixer of vijzel) voor nodig. 

Hoe maak je groene pesto?

Als je zelf pesto wil maken heb je de volgende ingrediënten nodig: 

 • 30 g pijnboompitten
 • 1 teentje knoflook
 • 50 g fijngemalen Parmezaanse kaas
 • 4 eetlepels of meer extra vierge olijfolie
 • 30 g verse basilicum
 • snufje zwarte peper

Bereiding: 

 1. Rooster de pijnboompitten zonder olie of boter lichtjes in een pannetje. Hierdoor komen de aroma’s vrij en krijgen ze veel meer smaak.  
 2. Laat ze vervolgens even afkoelen. 
 3. Doe de geroosterde pijnboompitten, de knoflook, kaas en de blaadjes basilicum in de keukenmachine en maal fijn tot een groene massa.
 4. Voeg de olijfolie er beetje bij beetje aan toe. Te weinig olijfolie toevoegen houdt de pesto te droog. Te veel olie maakt de pesto te olieachtig. 
 5. Voeg tot slot wat zwarte peper toe. 

Je kan versgemaakte pesto zonder problemen een weekje in de koelkast bewaren.

Rode pesto

Hoewel de groene pesto het meest bekend is, bestaat er ook rode pesto. Het basisrecept is hetzelfde, maar de groene basilicum wordt vervangen door zongedroogde tomaatjes. 

Tips voor gezondere pesto

Klassieke pesto is best een gezonde keuze. Extra vierge olijfolie is een van de gezonde geheimen uit het Middellandse Zee gebied. En ook basilicum, knoflook en pijnboompitten passen prima in een gezond eetpatroon. Waar moet je dan op letten om je pesto zo gezond mogelijk te maken? 

 • De olie: Extra vierge olijfolie is erg gezond. Maar de pesto die je in de winkelrekken vindt, bevat vaak andere plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. Deze zijn helaas minder goed voor je. 
 • Parmezaanse kaas: Kwalitatief goede kaas heeft zeker een aantal gezondheidsvoordelen, maar omwille van het hoge zoutgehalte en de verzadigde vetten moet je er niet mee overdrijven. De hoeveelheid in pesto zal je dieet echter niet maken of kraken. 
 • Zout: Pesto bevat sowieso al wat zout door de Parmezaanse kaas. Pesto uit de winkelrekken bevat meestal nog een hele hoop extra. Deze kan je dus beter laten staan. En zout toevoegen aan je zelfgemaakte pesto is dus niet nodig. 

5 recepten met pesto

Wil je ook zelf pesto maken en er heerlijk van smullen? Laat je dan inspireren door deze gerechten.