Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

4 redenen waarom havermout gezond is

Is het gezond

Een paar jaar geleden was havermout nog een saaie pap die je vooral van je oma kende. Tegenwoordig is het echter weer hartstikke hip. En niet voor niets, want je kunt er verrassend veel kanten mee op! Maar waarom zou je havermout nou op het menu zetten? In deze blog leggen we uit waarom havermout gezond is, en hoe je het lekker kunt maken – zelfs als je niet zo van pap houdt.

Waarom is havermout gezond?

Dat havermout gezond is, wordt eigenlijk door niemand betwist. Maar wat maakt dit graan nou zo geschikt voor een verantwoord ontbijtje? Daar zijn een aantal redenen voor!

  1. Havermout verlaagt je cholesterolgehalte. Als één van de weinige granen bevat haver beta-glucanen. Dat zijn vezels die zich aan je cholesterol en vetzuren binden. Ze zorgen er daarmee voor dat je cholesterolgehalte daalt. En dat verlaagt weer de kans op hart- en vaatziekten.
  2. Havermout verzadigt goed. Naast beta-glucanen bevat haver ook veel andere vezels. Daardoor neemt het in je maag veel vocht op en vult het langdurig. Die vezels zorgen ook voor langzame opname van de koolhydraten, wat wederom voor langdurige verzadiging zorgt.
  3. Goed voor je darmflora. Die vezels hebben nog een extra voordeel: ze houden ook je darmen gezond. Vezels zorgen namelijk dat de gezonde bacteriën in je darmen in leven blijven, waardoor de vertering van je voedsel verbeter. Er zijn zelfs onderzoeken die laten zien dat gezonde darmflora voor een beter humeur zorgt!
  4. Havermout is rijk aan vitamines en mineralen. Je krijgt er bijvoorbeeld vitamine E en K en verschillende B-vitamines mee binnen. Ook is het rijk aan mineralen als ijzer, kalium, zink en magnesium. Ten slotte bevat havermout antioxidanten die de schade door vrije radicalen in je lichaam tegengaan.

Voordelen havermout

Het is duidelijk dat havermout gezond is! Bovendien heeft het nog een aantal praktische voordelen:

  • Snel klaar. Je hebt binnen een paar minuten een kommetje havermoutpap op tafel staan, bijvoorbeeld.
  • Goedkoop. Voor een halve kilo havermout ben je bij de meeste supermarkten zo’n 50 cent kwijt. Dat is een stuk goedkoper dan ‘supergranen’ als quinoa.
  • Flexibel. Denk jij alleen aan die havermoutpap? Kijk dan snel even naar de havermout recepten hieronder, want er is een stuk meer mogelijk!

Kortom, als je een gezond, makkelijk en voordelig wilt eten, is havermout een goede vriend. Maar wat kun je er dan zoal mee? In onze FitChef receptendatabase hebben we een hoop recepten om je wat inspiratie te bieden!

Havermout recepten ontbijt

Havermout staat vooral bekend als een ingrediënt voor het ontbijt. Zo kun je natuurlijk allerlei heerlijke soorten havermoutpap maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende recepten:

En het is ook lekker als een basis om een smoothie wat meer vulling te geven! Zo vult je ontbijt meteen een stuk langer.

Havermout koekjes

Omdat havermout gezond is, is het ook een prima basis voor gezonde koeken en repen. Bijvoorbeeld:

Online vind je nog talloze andere recepten. Denk aan havermout-pannenkoeken, havermout-cake en overnight oats. Je hoeft het niet snel zat te worden, met andere woorden!