Is detoxen gezond? De zin en onzin van sapkuren
Is het gezondDetoxen door middel van een sapkuur bestaat al heel lang. Gezondheidsgoeroes zweren erbij om op regelmatige basis elke cel van het lichaam te zuiveren. Voor anderen is het een manier om de feest- of vakantiekater weg te spoelen. Het zou je lichaam weer resetten en in balans brengen. Maar wat is detoxen precies? Is het wel goed voor je? En is een sapkuur echt de beste manier om je lichaam te zuiveren?
Wat is detoxen?
De meest gebruikte methode om te detoxen is om gedurende 3 tot 7 dagen enkel koudgeperste groente- en/of fruitsappen te drinken. Gedurende deze tijd eet je dus geen vast voedsel, maar drink je alleen sapjes, soms in combinatie met soep. Water en kruidenthee drinken kan zoveel je wil.
Bij een kwaliteitsvolle detox kuur zijn de groente- en fruitsappen koudgeperst en biologisch. Op deze manier worden er bijna geen schadelijke stoffen opgenomen. Eén sapje bevat soms tot wel één kilo groenten! Zo krijg je een enorme hoeveelheid aan vitamines en mineralen binnen die je niet zomaar tijdens een maaltijd zou kunnen innemen.
Omdat je enkel groenten en fruit drinkt, krijg je in totaal ook veel minder calorieën binnen. Hierdoor zul je in de meeste gevallen enkele kilo’s kwijtraken.
Waarom zou je detoxen?
In de huidige samenleving heeft ons lichaam het zwaar te verduren. Door het eten van bewerkte voeding krijg je tal van gifstoffen binnen die de lever moet verwerken. Maar ook als je je best doet om gezond te eten en te leven kan je niet alle gifstoffen vermijden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Bestrijdingsmiddelen van niet biologische voeding
- Conserveringsmiddelen
- Additieven
- Geneesmiddelen en anti-conceptie
- Chemicaliën zoals BPA’s uit plastic verpakkingen.
- Zware metalen
- Luchtvervuiling
- Verontreinigd kraanwater dat moeilijk te zuiveren is.
Om het lichaam op korte termijn te beschermen worden sommige van deze stoffen in de vetcellen opgeslagen om hun schadelijke effecten te beperken. Helaas heeft dit op lange termijn een negatief effect omdat het allerlei processen, en vooral de hormoonbalans, in het lichaam verstoort.
Bij een grote blootstelling aan toxines verhoog je zo op lange termijn het risico op allerlei gezondheidsklachten. Denk aan auto-immuunziekten, voedselintoleranties, allergieën, energiegebrek, pijnklachten, slapeloosheid, spijsverteringsproblemen en concentratieproblemen.
Is detoxen goed voor je?
De mens is gelukkig voorzien van een eigen zuiveringsstation: de lever. Die kan een kleine hoeveelheid schadelijke stoffen makkelijk verwerken. Maar wanneer de lever overladen wordt, kan hij niet alle stoffen snel genoeg uit het lichaam verwijderen.
Dat is waar het detoxen om de hoek komt kijken. Wanneer je een detox kuur volgt, krijgt de lever de kans om zichzelf te herstellen en zijn taken weer goed uit te voeren. Op deze manier kunnen ook opgeslagen gifstoffen uit het lichaam verwijderd worden.
Veel mensen voelen zich na een detox kuur gezonder, schoon en energiek. De spijsvertering werkt weer probleemloos en je valt vaak enkele kilo’s af. Als je detoxen goed aanpakt en je gebruikt kwalitatieve producten, dan kan het dus wel degelijk goed voor je zijn.
Maar betekent dat ook dat je direct aan de sapkuren moet? Of zijn er ook andere manieren om een detox aan te pakken?
Hoe detox ik best mijn lichaam?
Er is op zich niets mis met een detox kuur. Maar een sapkuur van enkele dagen per jaar kan geen ongezonde voedingsgewoonten compenseren. Als je echt bezorgt bent om je eigen gezondheid en die van je lever, dan is het veel belangrijker om het hele jaar door zo gezond mogelijk te eten. Hiermee bereik je veel meer dan met een sapkuur van een week.
Als je je aan enkele basisregels houdt, dan wordt je lever niet onnodig belast. De belangrijkste richtlijnen voor een gezonde lever en een gezond lichaam zijn:
- Eet gezond: Beperk alcohol, fastfood, gefrituurde voeding en bewerkt voedsel.
- Eet gevarieerd: Als je gevarieerd eet hoef je je weinig zorgen te maken over vitaminetekorten.
- Eet volgens je energiebehoefte: Een van de geheimen van de mensen uit Okinawa, een plaats in de wereld waar de meeste 100-plussers wonen, is om te stoppen met eten voordat je vol zit. Eten volgens je energiebehoefte is namelijk een belangrijke factor in het voorkomen van welvaartsziekten.
Gezond en gevarieerd eten hoeft niet moeilijk te zijn. Met een FitChef Premium account krijg je volledige weekmenu's op basis van jouw persoonlijke energiebehoefte en verdeling van macro's. Je boodschappenlijstje wordt automatisch aangemaakt en kan je handig raadplegen in de app. Dankzij onze slimme menuplanner ben je elke week verzekerd zeker van een grote diversiteit aan lekkere, gevarieerde en gezonde maaltijden.
👉 Aanmelden voor FitChef Premium
Detox door gezonde leefstijl
Naast gezonde voeding kan je nog enkele andere zaken doen om je lichaam minder bloot te stellen aan gifstoffen. Ook dat helpt je om makkelijker afvalstoffen af te voeren. Enkele van de belangrijkste hulpmiddelen zijn:
- Gebruik enkel natuurlijke cosmetica: Wanneer je chemische producten op je huid smeert komen deze via de bloedbaan in heel je lichaam terecht. Smeer daarom bij voorkeur alleen op je huid wat je ook zou kunnen eten.
- Beweeg voldoende: Bewegen is essentieel voor een goede werking van ons bloedvaten- en lymfestelsel. Beweging stimuleert deze systemen en maakt het afvoeren van schadelijke stoffen veel makkelijker.
- Verzorg je ademhaling: Wanneer je gespannen bent adem je teveel vanuit de borst en nek in plaats vanuit de buik. Op die manier wordt niet alle CO2 uitgescheiden, waardoor je eerder verzuurt.
- Bezoek eens een sauna: Zweten is de beste manier om aluminium uit je lichaam te verwijderen.
- Ga de natuur in: Aan zee of in het bos is de lucht het zuiverst. Een wandeling in de natuur doet wonderen voor lichaam en geest.
Samenvatting: is detoxen gezond?
Ja, detoxen is gezond en goed voor je. Maar een sapkuur van enkele dagen kan niet op tegen een gezond voedingspatroon het hele jaar door. Als je echt gezond wil zijn en blijven, dan betekent dat dat je duurzaam en constant gezond moet eten. Gelukkig hebben wij bij FitChef de tools in handen om dit voor jou zo makkelijk en praktisch mogelijk te maken.
En als je dagelijkse voedingspatroon op orde is, kan je eventueel als extraatje met een detox kuur de kers op de taart te zetten. Bij wijze van spreken dan.