Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Weekmenu's op maat!

Wat is je doelstelling?

Is kombucha gezond? 7 voordelen

Is het gezond

Kombucha is terug van weggeweest. De laatste tijd kun je deze gefermenteerde drank bijna overal kopen: niet alleen in de supermarkten, maar ook op een zomers terrasje. De echte die-hards maken het natuurlijk gewoon zelf. Het is een heerlijk, fris licht zuur drankje, waardoor het lijkt op een gezonde versie van frisdrank. Kombucha wordt namelijk niet alleen geprezen om zijn smaak, maar vooral omwille van de gezondheidsvoordelen. Het drankje is mogelijk ontstaan in het verre oosten waar het bekend stond om zijn heilzame werking. Het kreeg zelfs de naam “onsterfelijksheidsthee”. Wat is kombucha eigenlijk? En is kombucha gezond?

Wat is kombucha? 

Kombucha is een soort gefermenteerde drank op basis van groene of zwarte thee. Voor deze fermentatie heb je twee dingen nodig: suiker en een starterscultuur. 
De starterscultuur om de fermentatie van kombucha op gang te brengen heet SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast).  Deze scoby lijkt op een rubberachtige pannenkoek. Daarom noemen sommige mensen het ook wel mushroom tea. 

Het fermenteren van de thee en de suiker duurt ongeveer twee weken. Na deze periode is de suiker zelf niet meer aanwezig, maar helemaal omgezet in een probiotisch drankje. Dit drankje heeft een frisse, licht zurige smaak. Je kan ook allerlei extra smaken toevoegen zoals citroen, kurkuma of gember.

Is kombucha gezond? 

Je vraagt je misschien af waar het drinken van kombucha goed voor is? Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen, maar niet alle claims zijn helemaal bewezen bij mensen. Toch kunnen we uitgaan van de volgende voordelen van deze onsterfelijkheidsthee: 

1. Ondersteunt een gezonde darmflora

Een van de meest belangrijke voordelen is het effect op onze darmflora. Tijdens het fermentatieproces ontstaan er tal van probiotische bacteriën. Door regelmatig probiotische drank of voeding te consumeren ondersteun je je darmflora. 

Een gezonde darmflora is misschien wel de belangrijkste factor voor een gezond lichaam. Dat is niet zo verwonderlijk als je beseft dat wij in ons lichaam meer bacteriecellen hebben dan eigen lichaamscellen. 

2. Stimuleert de spijsvertering

De organische zuren helpen de spijsverering op gang te brengen. Het zuur kan het ook makkelijker maken om vetten af te breken. Je kan het een beetje vergelijken met het drinken van een glas water met appelazijn. Samen met de probiotische werking levert het drankje dus een dubbel voordeel op voor je darmen. 

3. Ontgiftende werking

Uiteraard is het vooral belangrijk om zo gezond mogelijk te eten, zodat je lichaam niet veel gifstoffen hoeft te verwerken. Maar onder andere door de vervuilde lucht en het gebruik van pesticiden komen we allemaal met gifstoffen in contact. Het ontgiftingseffect zou te maken hebben met de aanwezigheid van gluconzuur. Dit type zuren kan de lever ondersteunen door zich te binden aan giftige stoffen en deze uit te scheiden. Om deze reden is kombucha ook populair bij detoxkuren.

4. Verbetert de mentale gezondheid

Kombucha bevat veel van de vitamine B1, vitamine B6 en vitamine B12, welke belangrijk kunnen zijn om depressies te voorkomen. De aanwezigheid van vitamine C zorgt voor een verlaging van het stresshormoon cortisol. Maar ook dankzij het effect op de darmen kan de mentale gezondheid verbeterd worden. De darmen worden niet voor niets ons “second brain” genoemd. 

5. Antibacterieel

Kombucha bevat zelf inderdaad heel wat bacteriën. Maar het zijn net deze gezonde bacteriën die ervoor zorgen dat de slechte bacteriën worden uitgeschakeld. Dit in tegenstelling tot vele antibiotica, die meestal ook de goede bacteriën kapotmaken. Verschillende wetenschappelijke studies hebben het antibacteriële effect aangetoond tegen E. Coli, salmonella, campylobacter jejuni en stafylokokken. 

6. Antioxidanten

Bij het verbranden van voedingsstoffen tot energie komen afvalstoffen vrij: de vrije radicalen. Dit kunnen we niet helemaal vermijden, maar door veel anti-oxidanten in onze voeding kunnen we de schadelijke effecten wel minimaliseren. 

Dat kombucha gezond is heeft ook te maken met de thee die gebruikt wordt. Vooral de groene thee waar je kombucha mee maakt bevat veel van deze anti-oxidanten. Ideaal dus om de energiefabriekjes in je lichaam schoon te houden. 

7. Ondersteunt het immuunsysteem

Kombucha bevat allerlei vitaminen zoals vitamine C, vitamines B en vitamine K. Bovendien zal op langere termijn door een verbeterde darmfunctie de opname van deze en ook andere vitamines stijgen. En ook de darmflora vormt een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem

Is kombucha goed als je wil afvallen? 

Kombucha is geen wonderdrankje om af te vallen. Dat bestaat niet. Maar omdat kombucha gezond is kan het op allerlei manieren positief bijdragen aan gewichtsverlies. 

  • De suikers die gebruikt worden in het proces verdwijnen volledig. In het drankje zitten uiteindelijk geen suikers meer en echte kombucha is daarom arm aan calorieën. 
  • Het is gezond en brengt je lichaam in balans. Om af te vallen is het belangrijk dat je lichaam gezond is en beschikt over de nodige voedingsstoffen voor de verbranding van energie.
  • En uiteraard is het effect op de mentale gezondheid ook erg belangrijk. Als je je mentaal sterk voelt is het makkelijker om aan je doelen te werken.  

Samengevat: Is kombucha gezond? 

Kombucha lijkt zijn reputatie van onsterfelijkheidselixir waar te maken. De probiotische eigenschappen helpen mee in het ontwikkelen van een gezonde spijsvertering en darmflora. Een gezonde spijsvertering en darmflora zijn een van de belangrijkste aspecten van onze gezondheid.

Gezonde darmen ondersteunen het immuunsysteem, de opname van voedingsstoffen en verbeteren zelfs de mentale gezondheid. Dit maakt kombucha gezond en een echte aanrader voor iedereen die het lekker vindt, ook als je wil afvallen